2013.05.10.

Dupla Rast hack

Már elég régóta olvastok és ismertek engem ahhoz, hogy tudjátok nagyjából mire számíthattok ennél az átalakításnál. Egyszerű nő vagyok, nem tudom kihagyni a szokásos kis trükkjeimet. Mert ami beválik, az beválik, nem érdemes túlspilázni a dolgokat, hiszen a kevesebb több.

(bár van amikor meg a több a több, erre is tudnék példát)
De most, a fiúk szobájába alkotott brutális szemcsapda mellé nem tehetek be sem szegecselt, sem színátmenetes, sem egyéb harsány színű bútort, mert ide most csak a visszafogott elegancia passzol.
No de hogy lesz elegáns, ne adj Isten vintage hangulatú egy Rast komód? Pláne kettő?
A válasz a finom, visszafogott árnyalatú festék, díszléc és extra lábak.
Mert a díszléc az abszolút Jolly Joker! Feldobja a legbénább, legócskább, legsemmitmondóbb bútort is, olykor pedig a falaknak is jót tesz. (a lábakról már nem is beszélve!)
Mivel két Rast komódom volt itthon, melyekkel már ezer éve terveim voltak, plusz volt egy nagyon de nagyon konkrét elképzelésem, neki is láttam a régóta halogatott megvalósításnak.
Olyan bútort akartam a fiúk szobájába, ami régies, vintage hangulatú, fiókos, sok cuccot elnyelő, de semmiképpen sem robosztus, sok helyet foglaló, mert az bizony nincs.
Ezért is adtam fel a vadászatot a Vaterán  és ezért is esett a Rast komódra a választásom, mert annak mélysége mindössze 30 cm, de azért fiókos, ráadásul kényem-kedvem szerint alakíthatom.
A két meglévő fiókos komódból pedig csináltam egy hatfiókos, nyitott polcos darabot a játékoknak és könyveknek.

Első körben, vettem némi faanyagot az összeépítéshez, méretre vágatva. Két darab 160 cm-es MDF lapot és egy darab 30x70cm-es MDF lapot és négy bútorlábat.
A tavaly nyári nagy átjáró átalakítási bukásból megmaradt iszonyatos mennyiségű díszléc pedig adta magát. Én már akkor tudtam, hogy az a sok anyag nem vész kárba, a díszléccel mindig lehet kezdeni valamit!
És lőn.
Első körben fogtam, és összefogtam pár csavarral a két komódot, majd ráállítottam az alapra, ami jóval hosszabb, mint a két szekrény. Ragasztottam és csavarral meg is erősítettem az alapot és rajta a két komódot, majd feltettem a tetejét, amit szintén ragasztottam, és szögbelövővel lőttem össze, hogy ne maradjon nyoma, mint a csavarnak. Meg is volt az új szekrény alapváza:

Ikea Rast hack / KicsiházEzeket a komódokat egyszer már használtam egy styling anyaghoz, mondanom sem kell, hogy teljesen más dizájnnal 😉

 

A komód felépítéséből adódó alsó beszögellést, kvázi lábat két darab extra fadeszka és két különböző díszléc beillesztésével tüntettem el, mert az összképbe nem fért bele az a beugró.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ezután jött a munka és a terv kivitelezésének neheze. A díszlécek kimérése, gérbe vágása és helyükre illesztése.  Na ezzel aztán lehet szenvedni! Írtam már arról, hogy én ezt hogy csinálom, egyszerű kis kézi gérvágó tokkal és hozzá való fűrésszel. Ezzel a módszerrel a hajam is kihullik, mire ezt a rengeteg lécet méretre vágom. De azért megpróbáltam.
A munkamenet a szokásos: felmérem és felrajzolom a lécek helyét, majd a kimért méreteket leszabom. Ennél a bútornál ez hatvan darab gér!
Kézi gérvágóval nem olyan jó mulatság.
Régóta vágytam már egy asztali gérvágó fűrészre, és éppen ezért iszonyúan örültem, hogy éppen most kaptam a szerelmemtől egy igazán dögös kis gépet, ami a legújabb játékszerem lett:

 

asztali gérvágó

asztali gérvágó

Szerencsés nő vagyok, igaz?
Ez a gép egy igazi főnyeremény, nagyon komoly, profi darab. Öröm volt vele dolgozni. Pontos, és a hozzá való lefogatónak köszönhetően biztonságos is. Mértem, nyisszantottam, mértem nyisszantottam, mértem……és elég jól haladtam.
A felső takaró vastagabb díszlécek, melyek valójában képkeret lécek, függőleges helyzetben kell gérbevágni kézi gérvágóval így tud szépen körbefutni a bútoron. Az én gépemen függőleges gérvágó funkció is van, így ezt is egy mozdulattal megoldottam. A tetejénél az illesztést a bútor és a díszléc között ki is tapasztottam, hogy ne látszódjon a toldás miatt kialakuló rés.
Kezdett a komódom nekem tetsző formát felvenni:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A léceket forró ragasztópisztollyal és faragasztóval együtt ragasztottam, azért, mert a forró ragasztó ahogy kihül, gyorsan odatapasztja a léceket a helyükre addig, amíg a faragasztó megszárad. Így nem mozdulnak el a helyükről a kis léceim munka közben.
Száradás után kitapasztottam az illesztések nyomát fatapasszal, kézzel a résbe simítva.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Végül, amikor az összes léc a helyére került, és a polcot is kivágtam itthon talált deszkából, lefestettem vizes bázisú zománccal az egész bútort, hogy “összeforrjanak” az egyes darabok.Ahol kellett, a réseket fatapasszal tüntettem el.
Utolsó tuningként lábakat tettem a szekrénykére és eltüntettem a két oldalon lévő fogantyúk helyét, hogy középre tehessek egyet. (a furatnyomot így kell eltüntetni)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huhuhúúú, ráismertek még? Mert én alig! Végre újabb lépéssel közelebb jutottunk a rendezett, szép, elegáns fiúszoba-álomhoz.

Ikea Rast Hack / Kicsiház
Ikea Rast Hack / Kicsiház
Ikea Rast Hack / Kicsiház
Ikea Rast Hack / Kicsiház
Ikea Rast Hack / Kicsiház
Ikea Rast Hack / Kicsiház
Ikea Rast Hack / Kicsiház

Mondtam én, hogy a díszlécekkel mindig csodát lehet tenni, ugye?
Ha kedvet kaptatok, nézzétek meg a többi díszléces átalakításomat is! Folyt. köv. egy újabb Ikea bútorral….

– fenyőkomód totális átalakulása
fali dekoráció díszlécekből
ikea lack asztalka hack
dobozbútor mini díszléccel
retro komód átalakítás
játékkonyha bútorlapos lerakóasztalból
konyhapolc
még egy konyhapolc

Fotók: Balogh Orsi

Hozzászólások:

 • Genavy

  Szia Kata!
  Már nagyon vártam a végeredményt,igazán szép lett,finom,elegáns.

 • Azta, le vagyok nyűgözve!

 • Anonymous

  ez nagyon jo!

 • Nagyon jó. Milyen a szín? Törtfehér?

 • Ppip, egyszer egy munkámhoz a Burberry csomagolótáskájának színét kellett használnom, ezért akkor azt a táskát bemérettem a Tikkurilánál és a H101-es szín állt hozzá legközelebb. Azóta is imádom ezt a színt és sokszor használom. Nagyon kifinomult, kellemes, elegáns szín.

 • Szenzációs vagy! Ez nem csak gyönyörű, de 5letes is! Gratulálok, szuper!
  zsonka

 • Edit

  Kata! Mindig ámulattal olvasom, hogy miket csinálsz. Nem csak az ötleteid nyűgöznek le (na jó, néha azért meg is hökkentenek), hanem a kitartásod is. Én már attól elfáradtam, hogy végignéztem, mennyit dolgoztál ezzel a komóddal. Zseniális lett!

 • Nagyon jól néz ki a modern fal előtt!

 • rebeka

  Hát ez zseniális! sohasem gondoltam volna hogy ezt a gyönyörüséget lehet kihozni abbol a 2 komódból. Nagy tehetség vagy!

 • Nagyon ötletes és szép! Engedelmeddel koppintanám.

 • Hűűű, ez nagyon komoly átalakítás! Le a kalappal, nagyon szép lett! Először csak átfutottam a képeket, utána olvastam részletesen, pontról pontra, hogy meg is értsem az egyes fázisokat. Nagyon tetszik, gratulálok! :) Enikő

 • I really love the drawers. They are so elegant. And I LOVE LOVE LOVE that wall 😀

 • Anonymous

  Szia Kata,
  azt szeretném kérdezni, hogy Te honnan szerzed be a díszléceket?
  Van valami jó lelőhelyed?
  A Prak, Ob, Baum kínálata elég silány.
  Köszi, Gyöngyi

 • Kedves Gyöngyi!

  Ezeken a helyeken érdemes körülnézni:
  http://www.zatik.hu
  http://www.bohacs.eu/
  http://www.maroszerszam.hu/index.php?categoryID=125
  http://balintbarkacs.unas.hu/spl/251719/Fa_lecek

  A nagy barkácsboltok közül a Bricostore forgalmazta anno a magyar JéWé termékeit, de most hogy megszűnt a cég, nem tudom kinél forgalmaznak. Érdemes még benézni kisebb, eldugott barkácsboltokba, mert egészen olcsón lehet léceket kapni olykor.

 • Anonymous

  Szia Kata!

  A komód lábaként szolgáló fa anyagot honnan szerezhetem be?

  Köszi, Jani

 • Kedves Jani!

  Ez készen vett bútorláb, tömör bükkfából és a Zatikban lehet venni. http://www.zatik.hu

 • Anonymous

  Kedves Kata, én is az itt használt festékről illetve színről szeretnék kérdezni: Ez selyemfényű vagy matt festék? A monitoron tört fehérnek tűnik a szín, élőben (színskálán) viszont sötétebb, határozottan barnás árnyalat a H101. A bútor élőben tört fehéres vagy világos barna színű lett? Köszönöm előre is a segítséget!
  Üdv, Lilla

 • Kedves Lilla, ennél a komódnál selyemfényű vizes zománcfestéket használtam (Tikkurila Everal). Ez egy kicsit barnás árnyalat, de inkább bézs. Anno, egy munkámnál kellett ez a szín, amit egy Burberry doboz alapján mérettem be és kerestem meg a színkódot. Ennél a posztnál látott bútorok is ezzel a színnel vannak festve:
  http://akicsihaz.blogspot.hu/2012/05/mire-jo-egy-vodor-festek.html

 • Anonymous

  Kedves Kata, köszönöm a részletes választ és a segítséget! Visszafogott és stílusos szín, és úgy tűnik minden bútornak jól áll.. Lilla

 • Anonymous

  Kedves Kata!

  Az Etsy-n botlottam projektedről készült képekbe. Nem tudom mennyire használják jogosan, ezért gondoltam elküldöm.

  https://www.etsy.com/listing/183606085/self-adhesive-vinyl-temporary-removable?ref=shop_home_active_23

  Üdv, Réka

 • Hűha! Ez aztán már pofátlanság.Ahogy elnézem, a többi “termékfotót” is lopták. Köszönöm hogy szóltál, mindenképp írok nekik!

 • Anonymous

  A neten találtam ugyanezt az “összeállítást” modernebb stílusban, szintén gyerekszobába, esetleg valakit ez is érdekelhet: http://www.oheverythinghandmade.com/reveal-diy-ikea-rast-chest-drawer/

 • Pingback: Helló Billy! | Kicsi Ház()

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Google+
http://akicsihaz.hu/2013/05/dupla-rast-hack.html
RSS