2017.07.13.

Kültéri fa felület festési kisokos

Szezonja van a kerítésfestésnek. Meg a kerti lak festésnek. Meg az ablak átfestésének. A kerti bútort is fel kellene újítani….Igaz? Ilyenkor kapok én nagyon sok kérdést a témában! Ebben a posztban igyekszem mindet megválaszolni.

Nemrég ugyanis a PPG Trilak Kft. Festőakadémiáján jártam, ahol nagyszerű termékekkel ismerkedtem meg, elsősorban olyanokkal aminek nagy hasznát veszitek a kültéri festések során.

Ez ihletett meg, hogy kellene egy összefoglaló, aminek segítségével könnyebben döntitek el, mire van szükségetek.

Elsősorban  a fafelületek festéséről lesz szó, mint fa teraszburkolat, korlát, kerítés, kerti bútor. A fafelületek két legnagyobb ellensége a nedvesség és a napsugárzás. Ezért olyan felületkezelőket kell választani, melyek a lehetőségekhez képest a lehető legjobban megvédik a fát ezektől a hatásoktól. Ezen felül pedig a használat szerint érdemes válogatni a rengeteg fellelhető termék között.

Vegyük akkor sorba a kezelendő felületeket és a javaslataimat:

Kerítés

Kerítést festeni nem nagy öröm, (bármit mondjon is Tom Sawyer) ezért az optimális választás a tartós választás. A kerítést folyamatosan éri eső és víz, nem védi semmi.

Ezért kerüljétek az olyan festékeket, amik vastag filmréteget képeznek a fafelületen, mert a kerítés nem mérettartó tulajdonsága miatt ezek idővel hajlamosak megrepedezni és leperegni. Éppen ezért, a vastag lazúrt kerítésre nem javaslom.

Kültéri fa felület festési kisokos / Kicsiház

A vastag és a vékony lazúr közötti különbségekről, előnyökről, hátrányokról részletes posztot írtam már ITT.

Mivel a vékonylazúrok a fa pórusaiba mélyen beszívódva védik és ápolják a fát, és több réteg felhordása esetén sem képeznek vastag réteget a felületen, tökéletesek arra, hogy a kerítésünket ellenállóvá tegyük.

NAGYON FONTOS: a kerítés nem a lécek felületén szívja fel a vizet, hanem a léc alján és tetején a vágás mentén. Ezért különös gonddal és figyelemmel fessük le a vágott felületet, hiszen a rostokat így tudjuk lezárni és a nedvszívást megakadályozni.

Kültéri fa felület festési kisokos / Kicsiház

Termékjavaslat: Lazurán Aqua Favédő lazúr 3in1

Kültéri fa felület festési kisokos / Kicsiház

Miért? A termék gombaölő szert, faápoló adalékot és viaszt is tartalmaz, mely elősegíti a vízlepergetést.Mélyen beszívódik a fa rostjai közé és belülről ápolja, védi azt, miközben színével kiemeli a fa eredeti erezetét. Mivel vizes bázisú, gyorsan szárad, tudunk a munkával haladni, ráadásul nem büdös.

Fa kerti bútor

A kerti bútorok esetében is fontos, hgy ellen tudjon állni az elemeknek, bár kétség kívül sokkal jobban tudjuk védeni őket az időjárás viszontagságaitól (pl télen száraz helyre tesszük, esőben fedett helyre, stb.)

A fával a lazúr mellett az olajokkal tehetünk jót. Az olajjal újra élővé, frissé válik a fa. Fel tudjuk újítani a fa eredeti színét és újszerűvé tudjuk tenni a fa felületét, színezett olajokkal pedig meg is tudjuk változtatni azt.

Az olaj használata nagyon egyszerű, csak két rétegben fel kell hordanunk, a rétegek között és a második réteg után a felesleget egy kis idő után ronggyal vissza kell törölnünk.

Kültéri fa felület festési kisokos / Kicsiház

Bútoroknál már használhattok vastaglazúrt is, mert a mindennapos használat során keletkező sérülésektől a vastaglazúr jobban véd mint a vékony. Amire figyelni kell: ha már felületkezelt a bútor, akkor a felújítás során a régi vastaglazúr vagy lakk réteg lecsiszolása elengedhetetlen.

Termékjavaslataim: Bondex Exotic Oil, Bondex Satin

Kültéri fa felület festési kisokos / Kicsiház

 

Miért? A Bondex Exotic Oil egyszíntelen, oldószeres teakfa olaj ami tartós védelmet és ápolást nyújt a fa kerti bútoroknak. Víztaszító tulajdonságot is ad a felületnek és visszaállítja a fa természetes egyensúlyát.

A másik javaslatom a Bondex Satin, ami egy oldószeres vastaglazúr long effect technológiával, ami nem csupán tartósan konzerválja a felületet, de környezetkímélő is. A long effect technológiával készülő termékek kevesebb, mint feleannyi vegyszert tartalmaznak mint a többi hasonló termék. A fa erezete jól látható marad és tartós selyem fényt, valamint friss megjelenést tudunk adni a bútornak. Nyílászárókra is használható!


Kültéri fa felület festési kisokos / Kicsiház

Nád kerti bútor

A nádbútorok nagy baja, hogy a nap és a víz hatására, még akkor is, ha fedett teraszon áll, a nád beszürkül, elvetemedik, itt-ott fekete foltok jelennek meg rajta. Ez elég bosszantó. Én nem javasolnám senkinek, hogy álljon neki nádbútort átcsiszolni, mert én magam sem szívesen csinálnék ilyet.

Viszont egy kis karbantartással, hosszú életűvé tehetjük a nádbútorokat is.

Termékjavaslatom: Bondex Renovation és Bondex Exotic Oil vagy Lazurán Lenolajkence

Kültéri fa felület festési kisokos / Kicsiház

Kültéri fa felület festési kisokos / Kicsiház

Miért? A Bondex Renovation egy új faregeneráló szer, ami lehetővé teszi hogy a megszürkült fa visszanyerje eredeti, természetes színét.

Nádbútor esetében is tökéletesen működik, és eltünteti a csúnya beszürkülést, mintha csiszoltuk volna, de más, időjárás-tépázta, beszürkült fa bútor esetében is csodákra képes. Ha afelújítás után szeretnénk megtartani a bútor szépségét, akkor mindenképpen javasolt a felületet olajjal, lazúrral vagy lakkal kezelni.

Fa teraszburkolat

A fa teraszburkolatok is igencsak nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért aki ilyet szeretne, jó ha felkészül arra, hogy évente újra kell csiszolni, és le kell ápolni ahhoz, hogy mindig teljes pompájában tündököljön!

A mi teraszunk egy éve készült el, thermowood burkolatot kapott. (erről bővebben ITT) Egy év alatt a déli fekvés okozta irtózatosan erős napsütéstől, a víztől, a rengeteg hótól a fa felülete beszürkült.

Kültéri fa felület festési kisokos / Kicsiház

Ősszel már elég szürke volt a fa, s bár nekem így nagyon tetszett, a felület hosszú, boldog életét a rendszeres karbantartás adja meg.

Tavasszal egy napot töltöttem azzal, hogy lecsiszoltam a felületet, majd beeresztettem ápoló olajjal. Színtelen olajat választottam, de még így is jól látható a felület átváltozása, felfrissülése, hiszen a padló régi fényében ragyog!

Kültéri fa felület festési kisokos / Kicsiház

Csiszolás excenter csiszolóval

IMG_5562

Az ápoló olaj felvitele.

Kültéri fa felület festési kisokos / Kicsiház

Ugyanaz a felület, felfrissülve, újjászületve

Kültéri fa felület festési kisokos / Kicsiház

Termékjavaslatom: Bondex Decking Oil

Kültéri fa felület festési kisokos / Kicsiház

Miért? Mert ez a matt fényű színezett (vagy színtelen) olaj kiemeli a fa erezetét, védi a felületet a gomba ellen és extra UV filtert valamint víz és szennyeződés taszító adalékot tartalmaz. Gyorsan szárad és újjávarázsolja a padlót.

A posztban javasolt felületkezelők tökéletes felviteléhez, használatához kérle olvasd el ezt a posztot ITT mert így tudod majd felmérni, hogy pontosan hogyan álj neki a felújításnak.

Végül egy tipp a megfelelő szín kiválasztásához: minden faanyag más és más, ezért annak aktuális állapota, a faanyag minősége nagyban befolyásolja a végső színárnyalatot, amit egy lazúrral elérhetünk. Ha biztosra akarunk menni, teszteljük a színt a felületen, mielőtt nagyobb mennyiséget vennénk belőle!

Jó munkát és sok szabadban töltött csodálatos napot kívánok nektek!

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM