2013.11.06.

Hogyan öregítsünk fát?

Még mindig sokan találtok meg az antikolás keresőszóval. Érdekes, mert én meg eléggé hanyagoltam mostanában ezt a technikát. Az igazság az, hogy szívesebben festek színes bútorokat, mint antikolok bármit. De most mégis megtettem.

Méghozzá fenyőfát antikoltam.
Megpróbáltam natúr fenyő deszkákból régi uszadékfát varázsolni.
Csak mert úgy alakult, hogy ennek a bútornak szüksége volt rá:

 

asztalka_before_kicsi

Ez egy ónémet asztalka, eléggé vacak állapotban.
Szerkezetileg ép volt, de rengeteg, tényleg rengeteg repedéssel a lábain. Kb három éve van nálam és mindig tervezgettem, hogy ez lesz egyszer az íróasztalom, de aztán másképpen alakult.
Vacak egy meló, mert a csavart mintát csak kézzel lehet lecsiszolni, a repedéseket meg egyenként ki kell tapaszolni. Olyan mély repedések voltak a lábában (nem is értem, hogy a fotón hogy nem látszik) hogy ehhez már nem fatapaszt, hanem Body Fine névre hallgató két komponensű erős kittet használtam a megszokott fatapasz helyett. (autók javításánál használják, de nekünk is jó ám!)

 

 

Sok- sok munkaóra és sok sok tapasztás után, kapott egy meleg, barnásszürke színt, pont ugyanolyat, amilyen a lépcsőnk színe.
Mmmmmm, beleharapnék, olyan finom!

 

A teteje soha nem volt jó ennek az asztalnak, meg volt egy olyan gondolatom is, hogy talán jobb lenne, ha hosszabb asztallapot használnék, mint ami eredetileg rajta volt.
Plusz, akartam valami kontrasztot ennek az elegáns lábnak és a finom színnek.

Így vettem gyalult natúr fenyő deszkát a faáruházban, levágattam méretre (minek csináljam ezt is én???) és hazavittem. Itthon elkezdtem a fa “öregítését”.
Sokat olvastam a témában, így elméletben már jó voltam, ráadásul valami hasonlót csináltam is már, amikor a saját padlónkat antikoltam a Kicsi Házban. (részletek ITT)
Most egy kicsit mást akartam, valami természetesebbet, hihetőbbet.
Ezért először bekentem a deszkákat ecettel.
Igen, ecettel. Ne kérdezzétek miért. Csak. Próbáljátok ki!
Aztán jöhetett a pác. Az ecet és a pác azonnal kölcsönhatásba lépett egymással és furcsán darabossá, illetve egyenetlenné tette a festést, ami itt-ott besűrűsödött és jobban fogott, máshol meg alig. De nekem pont ezt kellett!
Nem egy sötétre pácolt asztallapot akartam, hanem egy asztallapot, ami majdnem úgy néz ki, mintha százéves öreg fából lenne.

Vártam, hogy megszáradjon az első réteg pác, majd felvittem egy második réteget, de csak finoman húzkodva az ecsetet de nem elterítve a festéket egy picikét más árnyalatú lazúrral.

 

fa antikolás
Így néz ki a vékonylazúr, ha kölcsönhatásba lép az ecettel.

 

Ezután egy kicsit megcsiszoltam a deszkákat, majd kikevertem egy kellemes, az asztal lábához hasonlító színt akrilfestékből. Ezt tovább hígítottam egy kis vízzel, majd az ecsetet épphogy belemártva az elegybe, felvittem a szürke festéket a lepácolt fára. És azon nyomban, szálirányban töröltem is le egy ronggyal!

 

fa antikolás
fa antikolás

 

Így éppen hogy csak megfogta a szürke szín a fát. Ezt hívják greywash technikának, ha fehérrel csináltam volna, akkor whitewash-nak.
Kezdett alakulni a dolog.
Utolsó  lépésként még egy kis lazúrt kentem rá finoman, szintén elmaszatolva, végül lakkoztam az egészet a tartósság érdekében. Az asztallaphoz a deszkákat egymáshoz rögzítettem, méghozzá egy keresztben elhelyezett deszka segítségével. Először előfúrtam a csavarok helyét, amihez olyan vastag fúrószálat használtam, amilyen vastag a csavar. Az előfúrás segít, hogy egyenesen menjen be a csavar a helyére, és garantáltan nem reped meg a puha deszka. Az így kapott lapot pedig felragasztottam az asztalra és egy pár éjszakát kötött nehezék alatt.

 

A végeredmény pedig az lett, amit akartam: öreg, használt, bontott deszka, elegáns, finom vonalú lábbal.
Nektek bejön?

asztalfiok_lr

 

U.I: ha szeretnétek,  részletesen leírom, hogyan kell pácolni helyesen! Leírjam?

“after” fotók: Balogh Orsi

Hozzászólások:

 • Anonymous

  Na végre!
  Az ilyen hiányzott már tőled, de nagyon!
  Gratula!

  Üdv:Manuka

 • Gyönyörű lett!! Engem akár még érdekelne is :)

 • Nagyon szép!
  Egy kérdés: A pác vizes, vagy alkoholos?

 • Anonymous

  Szia!

  Ez az “uszadékfa” zseniális! Elrakva az ötlet!! Köszi!
  Kati

 • Nagyon örülök ennek az anyagnak, köszönet érte! Engem kifejezetten érdekelne a pácolós írásod is, és ha meg tudnád írni, hogy itt milyen pácokat használtál.

 • Szép!

 • Nagyon jól sikerült az öregítés, megint milyen ügyesen, bátran kísérleteztél! Az asztal is egy gyönyörű alapanyag, baromi sok munka lehet benne, amíg azokat a gyönyörű lábakat szépre csiszolgattad-javítottad. Csodálom is a türelmedet :)
  Én nem szívesen tennék az asztalra az eredetinél hosszab lapot. Ez is azzal arányosabb volt, ugyanakkor tényleg kicsi. De nekem is van egy ilyen asztalom. Asztalossal készíttettem, és jóval kisebbre csinálta a káváját, mint a lapját. Majdnem sírva fakadtam, és bárhogy próbáltam, azóta sem sikerült megbarátkoznom vele, mert aránytalannak tartom. Most azon gondolkodom, hogy szedessem-e szét a kávát, vagy a lapot vágassam le.
  De a munkádhoz még egyszer gratula!

 • Szia!
  Nagyon örülnék, ha leírnád a pácolást.
  Köszönöm szépen!
  Zsófi

 • Kata, nagyon klassz lett, főleg a szürkével. Az én ízlésemnek kicsit túl széles az asztallap a többi rész arányaihoz képest, de ettől eltekintve szuper!

 • “Nektek bejön?” – Viccelsz? Erre várok éva óta! Végre egy kis antikolás! Hmmm. ecet.. ki fogom próbálni! Szuper! :)

 • Kedves Kata!

  Czifra Ildikó, a Csipkemániás lakberendező ajánlotta a blogodat nekem :)
  Ahogy rádtaláltam, tudtam, hogy már régebben is olvastalak, így nagyon megörültem, hogy újra rádtaláltam!
  Az itt olvasott felújításod is nagyon klassz és a blogodon barangolva nagyon sok jó ötletet találtam. Szintén lakberendezőként dolgozom, sőt lakberendezőket is tanítok, örömmel fogom ajánlani tanoncaimnak is, hogy kövessenek! További sok sikert! Szekeres Vera :)

 • Nagyon szép lett!! Teljesen más lett ezzel a nagyobb asztalfelülettel! Szívesen elfogadnám! :)

 • Vizes bázisú fapácokat használtam, Hélios Bori-t paliszander árnyalatban és Sadolin Plus-t dió színben. Az asztalfelület pedig azért lett nagyobb, mert ez egy ónémet kártyaasztal és ezért alapvetően kicsi. Egy picivel hosszabb asztallaptól praktikusabb lett.

  Kedves szekeres Vera! Nagyon köszönöm a kedves visszajelzést!

 • Kedves Kata, nagyon köszönöm!

 • Anonymous

  Te mondd csak, gyűjtöd az ónémet asztalokat, vagy ez már a régi kisházban is megvolt?:-)
  http://1.bp.blogspot.com/-Kk7ezJ787g0/UTIbr4sXD0I/AAAAAAAAFvs/d2F_CG2zzaA/s1600/karácsony1.jpg

  Zsófi

 • Említettem a posztban hogy legalább három éve megvan (még az is lehet hogy több :-)
  Az előző házban is használtam, bár csak az alapozóig jutottam vele, a lábán lévő repedések miatt halogattam a további felújítást. Eddig :-)

 • Anonymous

  Megérte érlelni, Isteni lett!:-)

  Zsófi

 • Nagyon jó lett! Szívesen olvasnám a pácolós posztot! 😉

 • your little desk turned out beautiful, i would love to feature it, if that would be ok , please let me know
  lauren

  west furntiure revival

 • Dear Lauren,

  I will be happy if you share it with a link to this post. Thank you.

 • Anonymous

  Kicsit off-topic, de engem leginkább az érdekelne, hogy azt a szép (bonanza?) széket milyen festékkel festetted? Éppen ilyenre vágyom! Köszikösziköszi! :)

  Ági

 • Történetesen fejből tudom a kódját :-)
  Trinát zománcfestékkel festettem, amit Tikkurila színkóddal kevertettem ki. A kód pedig: H101

 • Anonymous

  Jaj, de szuper vagy, Kata! Köszönöm! :)) Á.

 • Annyira szuper lett! Otthon szerencsére most nekünk is rengeteg régi régi antik cuccunk van, amit valahogy én is így terveztem vegyíteni Kicsi finom, elegáns vonalak kontrasztban az antikolt hatással. Eddig ez a legszuperebb (és látványosabb!) módszer amit valaha láttam. Alig várom, hogy hazamenjek nyáron és anyukámmal neki álljunk!
  Köszönjük, gratula, imádom a blogod!!!! :)

 • Pingback: Hogyan pácolj, lazúrozz helyesen? | Kicsi Ház()

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Google+
http://akicsihaz.hu/2013/11/hogyan-oregitsunk-fat.html
RSS