2014.09.09.

“Márványozott” komód

Jómagam bár szeretem a fekete-fehér letisztult enteriőröket, nehezen vagyok meg szín nélkül. Őrült színek nélkül. Talán ezért is tobzódom, ha gyerekszobát alakítok át, mert lehet vadulni a színekkel, mintákkal, formákkal. Az különösen nagy öröm, hogy végre (újra) kislányszobáról van szó, mert a csajos színekkel a játék nekem még izgalmasabb.

Egy ideje gyakran botlok az úgynevezett márványozós technikába a Pinteresten.

Mi is kipróbáltuk már ezt a körömlakkos trükköt tavaly karácsonykor, amikor karácsonyfadíszeket turbóztunk fel. (erről bővebben ITT)

_MG_4951_KICSIHAZ m

Nagyon egyszerű ötlet, a kivitelezése sem problémás és igazán látványos eredményeket érhetünk el vele tányéron, poháron de még húsvéti tojáson is. Engem meg folyamatosan piszkált a gondolat, hogy ezt a technikát bútoron kéne alkalmazni. No de nem körömlakkal, az egy kicsit húzós lenne!

Arra gondoltam, hogy tulajdonképpen csak azt kell kitalálnom, hogyan marad a festék szépen a víz felszínén és hogyan alakít ki akár hártyás-festék felületet, ami a fára is tapadhat. A megoldás nagyon egyszerű, a kivitelezés már egy kicsit kevésbé. De nem nektek! Mert most apránként megmutatom, mire kell figyelnetek ha ezt a technikát szeretnétek alkalmazni a bútorfelújítás során.

Az első trükk, hogy kell egy nagyobb valami, ami megtartja a vizet és amibe mártani tudjuk a bútorunk darabjait. Praktikusan, mi egy felfújható babafürdetőt választottunk, szerencsére épp ráakadtunk egyre a pincében. (figyelem! a művelet után a felhasznált vödör/babamedence valószínűleg már mindig festékes marad!)

A második trükk, hogy oldószeres festéket kell használnunk, mert az tutira nem oldódik fel a vízben! Én most Tikkurila Empire festéket választottam, mert annak szép magas fénye van és jól néz ki élén színekből keverve. Ja, és negyed literes kiszerelésben is van.

(zárójelben jegyezném meg, hogy a mai festékárak mellett, a legjobban akkor járunk, ha otthon lévő, régebbi projektből megmaradt festéket használunk, vagy úgy vesszük meg a színt, hogy tudjuk ezt még máskor is használni fogjuk.)

És jöhet a harmadik trükk. Ez került nekem a legtöbb bosszúságba, vagyis inkább munkába. Mert amíg rá nem jöttem a nyitjára, addig mindannyiszor vissza kellett csiszolnom az elrontott darabokat és festhettem le újra fehérre.

Tehát a legfontosabb trükk röviden annyi, hogy kevés festéket használjunk (lehet több színben, sőt) és azt is nagyon alaposan oszlassuk szét a víz tetején. Az egyes színeket pálcikával kevergessük össze, ahogy csak tetszik. Majd ha ezzel megvagyunk, várjunk kb tíz percet, hogy egy érdekes, izgalmas, soha meg nem ismételhető, egységes hártya képződjön a festékből a víz felszínén.

É ekkor, az előzőleg bekészített fiókelőlapot (de lehet ez asztallap vagy ajtó-….vagy bármi) mártsuk meg a vízben.  (gumikesztyű használata ajánlott!!)N merítsük bele teljesen, inkább csak helyezzük a víz felszínére, majd épp egy pillanatig várjunk csak, amíg a festék-hártya rátapad a fára és zsupsz, már húzhatjuk is ki!

Soha nem tudhatjuk milyen mintával találkozunk, amikor ezzel megvagyunk, de garantáltan izgalmas lesz!

Ami fontos: ne kövessétek el azokat a hibákat, amiket én. Mutatom:

marvanyozas_helytelen_1

Túl sok festék!!!

 

Nagyon sok festék! Hibás!

Nagyon sok festék és nincs jól eloszlatva! Hibás!

Ilyen ronda lesz a sok festéktől

Ilyen ronda lesz a sok festéktől

Még ez is sok lesz...

Már eloszlatva a festék de még ez is sok lesz…

Sok is lett. Így ronda!

Sok is lett. Így ronda!

 

Ezek rossz darabok

Ezek rossz darabok

Nézzük hogy kell a víznek kinéznie ha jót akarunk:

Na, ez már jó: opálos, hártyaszerű, de nem sűrű és a festék is jól eloszlatott

Na, ez már jó: opálos, hártyaszerű, de nem sűrű és a festék is jól eloszlatott

Így kell helyesen csinálni

Így kell helyesen csinálni

Ha ezt látjátok, jöhet a mártás!

Nem meríteni, csak a felszínre helyezni!

Nem meríteni, csak a felszínre helyezni!

És ha mindent úgy csináltok ahogy mondom, ilyen gyönyörűség lesz a jutalmatok:

marvanyozas_technikaja

Ikea Tarva Hack

Ikea Tarva Hack

marvanyfestes_komod_2

Ugyanígy jártam el a bútor fiókgombjaival is. Az Ikea Tarva komód belseje is színes lett: a szobában uralkodó fő színek kaptak helyet a fiókok belsejében. Mert a részletek fontosak!

gombok

fiok_festes

marvanyfestes_komod_1

És még két apró részlet melyek fontosak lehetnek:

A fiókokat nagyon nehéz volt jól beállítani, a síneknél babráltunke gy órát, mire a pontos millimétert beállítottuk a csavarozgatással. Plusz, a fiókok alját nem festettük le, mert különben összeakadtak volna a fiókok a kihúzáskor:

Fióklap alja

Fióklap alja

A komód még nincs az eredeti helyén, ezek a fotók csak azért készültek, hogy végre mutathassak valamit abból, amin dolgozunk Orsival.

Mit szóltok hozzá? Bevállalnátok a “márványozást”?

marvanyfestes_komod_3

marvanyfestes_komod_7

marvanyfestes_komod_10

marvanyfestes_komod_11

marvanyfestes_komod_13

marvanyfestes_komod_15

marvanyfestes_komod_16

Fotók: Balogh Orsi

Még több DIY ötlet ITT.

Még több kivitelezési tanács ITT.

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM