2012.05.17.

Hogyan és mivel fessünk bútort?

Két éve írom ezt a blogot. Körülbelül, másfél éve pingálgatom a bútorokat, kezdetben csak a magam örömére, mostanában pedig másokéra is. Egyre több levelet kapok különböző kérdésekkel és egyre kevesebb időm van megválaszolni ezeket a leveleket egyenként.

Alapvetően mindig elég szájbarágósan igyekeztem elmondani, mit és hogyan csinálok, de a sok levélből és kérdésből levontam a tanulságot: kell egy poszt, ahol minden, festéssel kapcsolatos tapasztalat, infó egy helyre kerül.
Ismétlés a tudás atyja meg a jó pap is holtig tanul, szóval nosza, nézzük hogyan kell bútort festeni.

Kezdeti lépések

Az első lépés, mindig az elhatározás. Van egy bútorunk, meg akarjuk tartani, ki akarjuk pofozni, napokig, hetekig nézegetjük, aztán úgy döntünk, nekilátunk. Vagy, mint Lustanyu, szólunk a férjünknek, hogy lásson neki.
Első körben, nézzük meg, milyen anyagú lehet az átfesteni kívánt bútor, milyen sérülések vannak rajta, mennyire stabil, milyen a szerkezete és az alakja, egyszóval, mérjük fel, megéri-e időt, energiát és pénzt áldozni rá.
A festés előtt, rendezzük be a munkaterületet. Terítsünk ki papírokat, fóliát, legyen a kezünk ügyében nedves szivacs, törlőrongy, stb.
A bútort szedjük annyi darabra, amennyire csak lehet, mert a vízszintesen fektetett elemeken kevesebb eséllyel fog megfolyni a festék. Csavarjuk le a fogantyúkat, ajtózárakat, vasalatokat, szedjük ki a polcokat, távolítsunk el mindent, amit csak lehet.

Csiszolás

Nem áltatlak benneteket: bútort felújítani nagy munka. Nem érdemes egyik munkafázist sem megspórolni, mert a végeredmény rovására megy.
A csiszolást például sosem szabad kihagyni. Ezzel készítjük elő az anyagot arra, hogy a festéket jól befogadja.
A bútorlapot is át kell csiszolni. A politúrt, a méhviaszt is el lehet távolítani csiszolóval, de számítsunk rá, hogy a súrlódás okozta melegtől, a kezelt felület “összegyűrődik”. Ilyenkor szalmiákszesz és denaturált szesz keverékével dörzsöljük át a bútort. Ennél a komódnál így jártam el.

Én sokszor festettem már magasfényű, lakkozott bútort, például, ezt meg ezt és minden esetben el tudtam tüntetni a lakkot a csiszológépemmel. Nem kell tehát megijedni semmitől!

Sokáig csiszolópapírral csiszoltam, de ma már el sem tudom képzelni az életemet az én drága kis excenter csiszolóm nélkül. Aki bútort akar festeni, annak érdemes ilyesmibe beruházni!

Bútorfestés alapismeretek

Bútorfestés alapismeretek

Ez a gép szinte gyalul, fantasztikusan gyorsan lehet vele haladni. Hátránya, hogy nagy, és így a kisebb felületekhez nem érek el vele.
Itt szeretném megjegyezni, hogy sokan éltek abban a tudatban, hogy a sarokcsiszoló is jó bútor csiszolásra. Hát nem. Eszetekbe se jusson sarokcsiszolóval közelíteni bútorhoz! A flex az flex, a csiszoló meg csiszoló és pont.
Ami a csiszolópapírt illeti: lakkozott, politúrozott felülethez a 80-as erősségűt használjátok, régi bútorhoz, öreg fához pedig 120-ast.
A csiszolás őrületes porral jár, lehetőleg csináljátok szabadban, védőruhában, kendőben és maszkban. Nem viccelek, tényleg.
A munka végeztével jöhet a takarítás: tisztítsd meg környezetedet és a bútordarabokat, semmin ne legyen por, mert a következő fázisnál a tisztaság a lényeg.
Tipp: ha sok festékréteg van a bútoron, azt csiszolás előtt le kell égetni, hőlégbefúvóval. Egy spakli segítségével távolítjuk így el a festéket, ami a meleg hatására felpuhul. Vigyázat, a hőlégbefúvó gyorsan megégeti a fát!

Alapozás

Az alapozás fontosságáról már sokszor jártattam a számat, de most ebben a posztban külön felhívom rá a figyelmet. Alapozni kell! Kivételt jelent ez alól, ha antikolni vagy lakkozni esetleg pácolni szeretnétek a bútort. Minden más esetben az alapozó kihagyhatatlan.
Célszerű mindig a majdani fedőfesték márkájához választani az alapozót, de nem feltétlenül szükséges. Én két alapozót szoktam használni. Egyszerűbb eseteknél a Trinát Univerzális Alapozóját   vagy a Polifarbe  vizes bázisú tömítő alapozóját használom, bútorlapoknál, magasfényű felületeknél, vagy gyanús eseteknél inkább biztosra megyek, és a mindenen megtapadó Tikkurila Otex alapozót veszem elő.
Tipp1: nagyon figyeljetek arra, hogy ha vizes bázisú alapozót használtok, például a Tikkurila Feelings Furniture alapozóját, akkor már csakis vizes bázisú fedőfestéket használhattok! Fordított esetben, tehát ha oldószeres az alapozó, arra nyugodtan kerülhet vízbázisú fedőfesték is.
Tipp2: ha élénk színűre tervezitek a bútort, érdemes már az alapozófestéket is színre kevertetni a még egyenletesebb, pompázatosabb, élénkebb színhatás elérése kedvéért.

Javítás

Az alapozófesték elég jól ki tudja dobni a karcolásokat, csavarnyomokat, kisebb-nagyobb sérüléseket. Én ennél a pontnál javítom a hibákat, leginkább fatapasszal. Erről itt olvashattok tőlem egy posztot. Ha később pácoltok vagy lazúroztok, esetéeg antikoltok, inkább folyékony fát használjatok erre a célra!

Festés

Ha felkentétek az alapozót és megszáradt és azt hinnétek, hogy most már végre festhettek, hát nagyon tévedtek! Mielőtt a festést elkezdenétek, finoman át kell csiszolni az alapozófestéket. Aztán megint portalanítás következik és végre, végre el lehet kezdeni színre festeni a bútort.
Fontos, hogy amit csak lehet, vízszintes helyzetbe téve fessünk. Tegyünk a bútordarabok alá deszkákat, léceket, hogy a fektetett lapok alá se folyjon be a festék.
Hogy mivel festetek, az rajtatok múlik, elég sok cég van már a piacon. Mindig nézzétek meg, hogy milyen oldószer kell a festékhez és vegyetek azt is hozzá. Egyfelől, néha nem árt hígítani a festéket, de csak épphogy, épp annyira hogy könnyebben kenhető legyen. Másfelől, az ecseteket és a hengereket is azzal a hígítóval fogjátok tisztítani.
Én elég gyakran választok a Tikkurila termékcsaládból. Leginkább a gyönyörű színei miatt, meg azért, mert nagyon sokféle festékük van.
Ecsettel való festéshez legjobb az Empire, ez egy zselés állagú festék, ami szinte magától tünteti el az ecsetnyomokat, úgy összeáll felvitel után. Szeretem még a Feelings Furniture festéküket, ez vizes bázisú, környezetbarát és gyorsan szárad. Ha csosád színeket akartok, akkor ajánlom figyelmetekbe aaz angol tradíciókra épülő Farrow and Ball festékcsaládot is. Nagyon jó festék, de sajnos horrorisztikus ára van.
De megsúgok egy titkot!
Ha olyan festékboltban vásároltok, ahol kevernek Tikkurilát, akkor a nem túl sötét színeket Trinátból is ki tudják nektek keverni, ami egy jóval kedvezőbb árú zománcfesték, és ugyanolyan jó vele festeni. Hátránya, hogy nincs olyan gazdag színkínálata, és a Tikkurilából is csak a világosabb színeket tudják belőle kikeverni. Viszont ennek a márkának is van vizes bázisú festéke.

A technika

Az én festési technikám, amit ajánlok mindenkinek, a következő: először felkenem ecsettel a festéket (egyszerre nem szabad sokat felvinni, és figyeljetek a hígításra, hogy ne legyen csöpögős a festék!), majd száraz (!) hengerrel elsimítom.
Tipp1: ha már nagyon festékes a henger, akkor egy-két bútorlapot csak azzal kenek át.
Tipp2: ha elég időm van a munkára, “forgatom” a bútort, hogy minden oldalát vízszintes helyzetben tudjam lefesteni.
Tipp3: ha több színre festetek egy bútort, a sötétebb színnel kezdjétek, belülről kifele, alulról felfele haladva, így.  De egyébként is, a festéssel alulról felfelé, belülről kifelé haladjatok, forgatva a bútort.
Tipp4: Válasszatok jó minőségű ecsetet. Semmi sem idegesítőbb, mint amikor a festékbe hullik az ecset szőre!

Hogyan és mivel fessünk bútort

Hogyan és mivel fessünk bútort

A fedőfestéket mindig két rétegben viszem fel. Soha nem vastagon! A rétegek között, finoman átcsiszolom a felületet. Ha kész, lakkozom, amit szintén  ecsettel viszek fel, majd bársonyhengerrel elsimítom. Több rétegben lesz szép a lakkozás. figyeljetek, hogy vizes bázisú festékre csak vizes bázisú lakkot kenjetek!

Festékszóró

Hogyan és mivel fessünk bútort

Hogyan és mivel fessünk bútort

Ha már olyan régi motorosok vagytok, hogy festékszóróval dolgoztok, akkor is kell figyelni pár dolgora. A festékszórót nagyon alaposan el kell mosni minden használat után, különben secc perc alatt gallyra vágjátok. A tisztítás az ecseteknél is fontos, és mindig alaposan kimosom őket vagy hígítóban, vagy vízben, attól függően, milyen festéket használtam. Ha tönkremegy az ecset, mert beleszáradt a festék, nem nagy baj. De elég nagy baj ez egy drága gépnél, szóval erre mindig szánjatok időt!
A festékszóró használatakor is mindig a kezem ügyében van a száraz teddy-henger, hogy az esetleges megfolyásokat azonnal orvosoljam. A festékszórót pont úgy kell használni, ahogy a sprayfestékes flakont. Erről itt olvashattok bővebben.
A festékszóró hátránya, hogy állandóan tisztogatni kell, fújás közben is, viszont ha jól használjátok, gyönyörű, egyenletes felületet fest és lehet használni profiknak való kétkomponensű festékeket is.
Ha nagyon sokat szeretnétek felújítani és mondjuk festésen kívül kárpitoznátok is, akkor javaslom, hogy festékszóró helyett, kompresszort vegyetek, és ahhoz lehet venni szórófejet, valamint tűzőfejet is. Két legyet egy csapásra.

Remélem, hasznos információkat kaptatok. A részletes leírással nem elbátortalanítani akarlak benneteket, hanem ösztönözni: a színekkel való játék jó játék!
Kedvet kaptatok?

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM