2016.10.23.

Csempefestés GY.I.K.

Rengetegszer festettem már csempét, padlót és még járólapot is. Már egészen nagy gyakorlatom van! Sokan kérdeztek is a témában, összeszedtem tehát a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és készítettem egy összefoglaló posztot csempe és járólap festés témában.

Szerintem ez egy szuper módszer a költséghatékony fürdőszobai, konyhai felújításokra, de nem árt tisztában lenni a részletekkel.

Tisztázzuk hát a legfontosabbakat:

Kiknek ajánlom?

Azoknak, akik szeretnének gyors, látványos, ugyanakkor költséghatékony változást rövid időn belül, bontás nélkül. Azoknak, akik valamiért (anyagi okok, felújítási, bontási munkálatoktól való félelem, vagy mert még nincsenek kialakult elképzelések) ideiglenes megoldásban gondolkodnak. Azoknak, akiknek nem okoz problémát az esetleges kopások javítása.

Falfelületeken lévő csempe átfestésénél kiváló ez a módszer.

Fürdőszoba felújítás bontás nélkül / Kicsiház

Fürdőszoba felújítás bontás nélkül / Kicsiház

A csempe eredetileg ilyen “rücskös mintájú”. A domború mintákat a festék nem tünteti el.

Mikor nem ajánlom?

Nagy igénybevételnek kitett járólapoknál egyáltalán nem ajánlom. Most újítunk fel egy üzlethelyiséget, ahol nagyon csúnya színe van a járólapnak, de még csak meg sem fordult a fejemben, hogy átfessem!

Ahol naponta több ember cipőben, sáros lábbal végigtrappol, vagy bármilyen okból sok koszt kell takarítani, oda semmiképp sem ajánlom ezt a módszert a felújításra! Éppen ezért, felejtsétek el konyha padlójának esetében is!

Nem ajánlom zuhanyfülkék esetében sem, olyan helyekre, ahol nagy mennyiségben folyik a felületre a víz és meg is áll rajta. Ebből következik, hogy fürdőkádak, zuhanytálcák, mosdók átfestésére, felújítására is más megoldást, más anyagokat kell választani.

Azoknak sem ajánlom, akik végleges megoldásra törekszenek. A festett csempét óvni kell, vigyázni kell rá és időnként újra kell festeni. Aki ezzel nem akar foglalkozni, törődni, az ne fessen csempét!

Csempefestés GYIK / Kicsiház

Ez egy üzlet padlója. Nem fogjuk lefesteni, mert fél évig bírná a terhelést. Üzlethelyiségben, étteremben, forgalmas helyeken ez a módszer nem javasolt!

Plusz egy észrevétel: a festés a csempe eredeti mintáját, amennyiben az domború, nem fogja eltüntetni.

Hogyan álljak neki?

Végtelenül egyszerű a dolog, hiszen ez csak egy egyszerű festés! Kell egy bársonyhenger, esetleg ecset és természetesen egy speciális, tapadóhidat képező alapozó, ami meg fog tapadni a csempén. Két, általam próbált, és a tesztnek tökéletesen megfelelő terméket ajánlok erre a célra: Tikkurila Otex és HARZO tapadóhidat képező alapozók.

Ezek nélkül az alapozók nélkül nincs siker!

Csempefestés GY. I. K. / Kicsiház

Ilyen volt..

Csempefestés GYIK / Kicsiház

Így néz ki az alapozó és az első réteg fedő felfestése után a csempe. Itt Trinát Mesterezománcot használok fedőnek, mert magas fényű ragyogást akartam elérni

Az alapozó réteg után jöhet a fedés. Itt sokféle festék közül választhatunk, de célszerű tartós, jó  minőségű festékeket használni. Fedőfestékként használtam már csempére Tikkurila Everalt, Trinát kültéri zománcot , Trinát Mesterzománcot, de még Farrow and Ball kültéri festéket is. Járólapra leginkább a Tikkurila Betolux festéket javaslom, igaz, figyelmebe kell venni, hogy ennek a terméknek magas fénye van!

Ha túl mély a fugázás, akkor használok ecsetet hogy a mélyebb részekbe is jusson az alapozóból és a fedőfestékből:

img_8933

Egyébként bársonyhengerrel viszem fel a festéket:

Csempefestés GYIK / Kicsiház

Csempefestés GYIK / Kicsiház

Mennyire tartós ez a megoldás?

Ez nagyon sok tényezőtől függ. Függ attól, hogy járófelületre vagy fali csempére festünk, hogy milyen terhelésnek van kitéve a felület, mennyit kell napi szinten dörzsölgetni és hogy mennyi víz éri.

A fürdőszobánkat és a wc-t közel egy éve festettem ki. (erről bővebben ITT)

A fali csempe tökéletes állapotban van azóta is, és szerintem még évekig hibátlan lesz. De ahol rendszeresen érte a csempét a víz, pl a kád körül, ahová a fiaim mindig kilocsolták fürdés közben a vizet, oda extra “megerősítést” tettem, vagyis egy vízzáró réteggel (Harzo) kezeltem a felületet. Így ezek a részek is tökéletes állapotban vannak.

Fürdőszoba felújítás bontás nélkül / Kicsiház

Fürdőszoba felújítás bontás nélkül / Kicsiház

Home Spa

A csempét mindig csak puha ronggyal törlöm át, nem használunk durva vegyszereket, vízkőoldót satöbbi. Soha nem hagyom ott a kilocsolt vizet, azt mindig azonnal feltörlöm. Így egy éve tökéletes a festés!

A Wc-ben viszont, ahol a járólapot is lefestettem, már nem ennyire rózsás a helyzet.  (a WC felújításáról ITT olvashattatok)

Ott most tervezek egy újrafestést (igaz kis felület) mert nálunk a macskaalom is a Wc-ben van és azt napi szinten takarítom.

Nem mellékes helyiség / Kicsiház

Nem mellékes helyiség / Kicsiház

Az alom apró morzsái könnyen szóródnak takarítás közben, amit kis morzsporszívóval takarítok fel. Ez kb olyan hatás, mintha dörzsi szivaccsal dörzsölgetném a padlót, napi szinten.

Na, ezt nem bírja a festett csempe, járólap!

Csempefestés GYIK / Kicsiház

Ez a macskaalom állandó szóródásától és annak napi szintű porszívózásától van. nagyjából fél év “dörzsölgetés” után nézett ki így. Ezt a részt újra kellett festeni…A többi helyen egyébként makulátlan minden.

Tehát, minél többször suvickolunk, súrolunk, dörzsölünk egy felületet, minél több víz éri napi szinten, annál gyorsabban fog lekopni a festék!

Az is fontos, hogy ne spórolj a minőségen! Ahogy mondtam, OTEX vagy HARZO a két olyan alapozó, amiket én, a saját tapasztalataim alapján ajánlani tudok. Vannak még más tapadóhidat képező termékek a piacon, de azok nem jók. Fedőfestéknél ugyanez: válaszd a minőséget a tartósabb végeredményért és felejtsd el a “noname” vagy a multik saját márkás termékeit ebben az esetben!

Mi történik, ha kopni kezd? Hogyan javíthatom?

Ha itt-ott, ahol a többinél nagyobb az igénybevétel, kopni kezd a festék, azt nagyon könnyen és gyorsan orvosolhatjuk.

Finoman csiszold meg 380-as vagy ha van, 500-as vászonnal a festéket a lepattogzás, kopás körül, majd fesd fel a tapadóhidat képező alapozót! Száradás után jöhet a fedő festék két rétegben.

Milyen egyéb felületeknél működik ez a módszer?

Bármilyen olyan felületnél, ami nem nedvszívó, ugyanígy kell eljárni. Ez lehet laminált padló (padlófestésről bővebben egyébként ITT olvashattok), bármilyen formájú, méretű csempe, járólap, műgyanta felület. De a laminált bútorok esetében is így járhatunk el, lásd a részleteket ITT.

Összességében, én nagyon ajánlom a csempefestét. Olvasd el ezt a posztot a tervezett munka előtt és mérlegelj! Ha festettél már csempét, kérlek oszd meg a tapasztalataidat itt, kommentben!

Ha érdekel még több “hogyan csináld” poszt, kattints IDE. Ha lakásfelújítással kapcsolatban néznél körül, akkor IDE kattints.

Jó munkát!

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM