2013.03.22.

Laminált bútor festése

RHM szerint, az emberek nem olvasnak. Főleg nem blogokat. Csak átpörgetik a képeket és abból leszűrik, amit le lehet. Végül is, az idő pénz. Hajlok rá, hogy elhiggyem amit mond, mert én magam is sokszor csak a képeket nézem meg egy-egy blogbejegyzésnél, és csak akkor mélyedek bele az olvasnivalóba, ha első blikkre érdemes az alaposabb áttanulmányozásra.

A nekem írt levelekből, kérdésekből sokszor következtetek arra, hogy ti is így tesztek, tehát nem olvastok. A google analytics szerint, viszont átlagosan több, mint három percet töltötök el egy-egy poszt megnézésekor a blogomon, amiből meg arra következtetek, hogy azért vannak még akik mégis olvasnak.

A mai posztomat érdemes lesz elolvasni.

Mert a nekem leggyakrabban feltett kérdéskörről írok, arról, ami az antikolás után, a második legjobban firtatott és tudni akart kérdés: lehet-e laminált, furnérozott bútort festeni?

És ha igen, hogyan?

A fentebb feltett kérdés majdhogynem költői, mert ha  RHM-nek van igaza, és mégis olvassátok a blogom, nem csak a képeket nézegetitek, akkor tudjátok is a választ.

Persze, hogy lehet!

Számtalanszor megtettem már, nem csak laminált, fóliázott, de még a műgyantázott, régi retró bútorokat is.

De nem mindegy, hogyan. Vegyük sorra a lépéseket:
A régi műgyanta felületű bútorok festése előtt, a műgyantát el kell távolítani. Vannak erre trükkök, meg különböző egyvelegek, de hosszú évek tapasztalata az, hogy mégiscsak a csiszolás a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja a nem kívánt felület eltüntetésének. Az ilyen bútoroknál, mint például az én szögelt komódom, egy nagyon durva felületű csiszolóvászonnal kezdek neki a munkának, például 80-as szemcséjűvel, néha hatvanassal. Ez a durvaság nagyon jól leviszi a felső rétegeket, ugyanakkor eléggé karcossá is teszi a felületet, ezért a következő lépésben már finomabb csiszolóvászonnal, mondjuk 120-as szemcséjűvel is átcsiszolom a felületet.
Furnérozott felületnél, előfordulhat, hogy sok helyen sérült a furnér, ezért ami már lifeg, vagy púposodik, azt bizony le kell szedegetni, le kell hámozni a bútorról. Ilyenkor nagy felületek is lehetnek hepehupásak, ezért a fent leírt csiszolási mód után, az egyenetlenségeket ki kell egyenlíteni fatapasszal, vagy kétkomponensű csiszolható műgyantával, a javítandó felület nagyságától függően. A javítás után pedig megint csiszolni kell.

Ez így most nagyon drasztikusan hangzik, de mindig azt gondolom, hogy a tartósság az nagyon fontos szempont. Idővel már látom, hogy ha nagyon nagy macera lenne a csiszolás, pl szekrénysor vagy konhyabútor és nincs garázs ahova ki lehet vinni, akkor a műgyantázott bútoroknál is el lehet hagyni a csiszolást!

Ebben az esetben, feltéve hogy nincs szükség javítgatásokra, tehát elmaradhat a csiszolás és a “modern kori” laminált felületekéhez hasonlóan, mint például az Ikea bútorok elég ha csak felpolírozzuk a festendő felületet. Nem érdemes durva csiszolóval nekik menni, mert teljesen roncsolódik a szép sima felület. Elég csak átpolírozni, nagyon finom, 1500-as vagy még finomabb, 2000-es vizes csiszolóvászonnal a bútorlapot. Épp, csak hogy fellazítsuk a bútor tetejét és előkészítsük az alapozásra.
Sőt, mondok valamit: én a múltkor az Ikeában turkált bútorlapom festésekor, még csak nem is csiszoltam!

Ugye nem kell mondanom, hogy mindenféle csiszolás, polírozás és egyéb porral járó dolog után portalanítani és zsírtalanítani kell a felületet, melyet én enyhén tisztítószeres ronggyal szoktam megtenni. A laminált felületek festésekor is nagyon fontos hogy tökéletesen tiszta és zsírmentes legyen a felület.

A művelet legfontosabb, kulcsfontosságú része következik: az alapozás. Mind a laminált, mind a műgyantázott, mind pedig a furnérozott bútorok átfestésének alapkelléke a Tikkurila Otex alapozója.

Sajnos nem vagyok sem kiemelt ügyfél, sem szerződött hirdetője a cégnek, mégis, azért nyomom ennyire ezt a terméket, mert jelenleg nem ismerek ehhez a munkához jobb, megfelelőbb terméket.

Az Otex jó.

Kiválóan tapad, még műanyagra és üvegre is! Sőt, festettem már a segítségével járólapot is. Ez egy csodaszer. De ha bárki tud hasonlóan jó terméket, ne habozzon megosztani velem!

Az alapozás után már bármit lehet csinálni, természetesen betartva a bútorfestés alapvető technikáit.

Bármilyen festékkel festhetővé válik az így előkészített bútor! Az extra tartósság érdekében lakkozás ajánlott, hiszen a lakk felület óvja a festékréteget, az alatt nem kopik, nem karcolódik a szép szín.

Nézzétek, én már elég sokszor estem neki látszólag reménytelen eseteknek:

Bútorlapos felületnek, ami fát sosem látott:

 

Laminált bútor festése / Kicsiház

Laminált bútor festése / Kicsiház

Laminált bútor festése / Kicsiház

Műgyantás komódnak:

Laminált bútor festése / Kicsiház

Laminált bútor festése / Kicsiház

Furnérozott darabnak:

Laminált bútor festése / Kicsiház

Laminált bútor festése / Kicsiház

Laminált bútor festése / Kicsiház

És Ikeás, úgynevezett fóliázott holmiknak:

atalakulasok_0461

Laminált bútor festése / Kicsiház

asztal

Laminált bútor festése / Kicsiház

Laminált bútor festése / Kicsiház

Laminált bútor festése / Kicsiház

 

Szóval, ha legközelebb felteszitek nekem a kérdést, hogy lehet-e laminált, fóliázott, bútorlapos bútort festeni, akkor csak annyit válaszolok majd: IGEN!

A többit meg olvassátok el!

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM