2014.09.17.

Így újíts fel blondel keretet!

Dúsan díszített, nagynak számító és vaskos blondel kerethez nagyon nehéz hozzájutni, főleg ingyen. Nekem az egyik nap az anyukám hozott egy ilyen csodát, amit a kidobástól mentett meg. A szomszéd néni rámolta ki a sufniját és úgy ítélte meg hogy ennek a keretnek már befellegzett. De anyu elkérte tőle hátha én még tudok vele kezdeni valamit.

Nem mondom, hogy azonnal volt ötletem, mert azt rögtön láttam rajta hogy nincs jó állapotban és nem volt kedvem napokig szívni vele. Nem tudtam hogy hova is tenném és így milyen új külsőt adnék neki. Aztán rájöttem, hogy Effie szobájában mennyire jól mutatna. Felújítva, kicsit újragondolva. Merészen.

Mint látjátok, a keret tényleg nem volt túl jó állapotban: számtalan apró és még több nagyobb repedés volt rajta. Mondjuk legalább nem akart szétesni. Ez is valami, nem? Egy nagyobb részen a minta is hiányzott róla.

blondel képkeret javítása

 

Blondel képkeret javítása

Első lépésként megtisztítottam a keretet. Nagyon koszos, zsíros volt az egész, annyira hogy nem tudtam jól felmérni a hibákat. A tisztítás után egy fokkal jobb lett, így nekiálltam kézzel átcsiszolni olyan alaposan, amennyire csak lehetett. Egy újabb tisztítás után már jól láttam hogy hol van javítanivaló.

Ezután fogtam a tubus fatapaszt és az ujjam begyére felvitt tapaszt elkezdtem belekenni a repedésekbe. Finoman, kevés anyaggal dolgoztam, alapos simító mozdulatokkal. Elég koszos munka ez, mert a fatapasz csúnyán beleragad a bőrbe meg köröm alá, de egy kis lakkbenzinnel azért el lehet tüntetni. Az egész képkeretet tulajdonképpen végigkentem, mint egy babapopsit a sűrű tapasszal. A tapasz pedig szépen betömte a repedéseket, réseket. finom csiszolással, az ujjaim nyomát is eltüntettem a keretről.

A hiányzó mintát eredetileg levegőn száradó gyurmával gondoltam pótolni, de nem tudtam hogyan ragadna meg végül a kereten, meg lusta is voltam elmenni spéci gyurmáért, így Orsival úgy döntöttünk hogy jó lesz nekünk sérült mintával is ez a keret.Mint látjátok, a tapaszolás és az azt követő alapozás után már kezdett megújulni a romos keret:

Blondel képkeret javítása

Blondel képkeret javítása

blondel képkeret javítása

Végül eldöntöttük, hogy merészek leszünk és a keret a fal sárga színét kapta meg. Ecsettel, pacsmagoló mozdulatokkal hordtuk fel a festéket, mint látjátok nagyon hatékony segítséggel.

blondel képkeret festése

Én festek..

Blondel képkeret festése

Effie fest…:-)

blondel képkeret festése

Effie és Izzy fest..

A blondel kereteket mindig így fessük és ne akarjuk sprayfestékkel lefújni, mert valamiért az ilyen keretek nem bírják a sprayfestéket és teljesen tönkremennek tőle. Nem tudom az okát, nem tudok tudományos magyarázatot adni, mert tapasztalati ember révén csak azt tudom amit saját magam már átéltem, kipróbáltam, láttam. Jobb tehát a békesség, ne használjatok ilyenkor flakonos sprayfestéket! Erre amúgy akkor jöttem rá, amikor EZT a posztot írtam…

A keret két réteg sárga festék után már szó szerint ragyogott! Orsi készített bele egy posztert egy nagyon jó Chanel üzenettel, majd az én javaslatomra a posztert még feldobtuk egy kis dekor tapasszal is.

Én azt gondolom, végül jó sorsa lett ennek a kidobásra szánt keretnek.

Azok aki feliratkoztak a hírlevélre (vagy most feliratkoznak ITT) hamarosan megkapják a posztert letölthető verzióban!

 blondel képkeret felújítása

blondel képkeret feújítása

blondel képkeret felújítása

kepkeret2

Effie szobájának eddigi alakulása:

– a kezdetek

– “márványozott” komód

– retró sámli átalakulása

 

Fotók: Balogh Orsi

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM