2011.03.26.

Minden, amit a sprayfestésről tudni szeretnél, de eddig nem merted megkérdezni

A napokban azon kaptam magam, hogy többet járok festékboltba sprayfestékért, mint élelmiszerboltba kenyérért. Pár napja eljutottam abba a fázisba, hogy jöjjön velem szembe bárki vagy bármi, én lefújom. De le ám!
Fújni ugyanis irtó jó móka, de nem utolsó sorban, gyakorlatilag bármit át lehet egy kis sprayfestékkel változtatni.

Adj egy doboz sprayfestéket a kezembe,  határtalan lehetőségeket kapuját nyitva így meg nekem!

Nem viccelek.
A festéket fújhatjuk fára, műanyagra, fémre,üvegre, de még textilre is. Nem hagytam ki semmit? A módszer egyszerű, de ahhoz, hogy a végeredmény ne legyen összecsapott, ne adj isten, gagyi, nem árt, ha megfogadtok néhány tanácsot.

A sprayfestéknél csak a festék felvitelének módja más, mint a “hagyományos” festésnél, de az alapok ugyanazok.
Vagyis:

1. A festeni kívánt felületet, mindig csiszold át! A székemet én 180-as dörzspapírral csiszoltam le, majd alkoholos tisztítószerrel portalanítottam, zsírtalanítottam. Finomabb anyaghoz, pölö, a képen látható plexi falikarhoz autópolírozáshoz használt, 2000-es polírozópapírt használtam.
2. Ezután portalaníts, zsírtalaníts!

3. Gondosan ragaszd le azokat a részeket, melyeket nem akarsz lefesteni. A flakonból a festék nehezen irányíthatóan szóródik!

4. Az alapozás a spryfestésnél is fontos, szaküzletekben kapható alapozó fára, vagy műanyagra, szintén spray formában. Apránként vidd fel az alapozót, ügyelve, hogy ne folyjon meg.

5. Több, óvatosan fújt réteg felvitelével fesd a cuccodat.

6. Mit csinálj, hogy a festék ne folyjon? Soha ne kezd vagy fejezd be a festék szórását a festeni kívánt tárgyon. Finom, lengő mozdulatokkal fújj, a tárgy előtt kezdve a mozdulatot, majd mellette fejezve be. Ne kapj vérszemet! Nehéz megállni, mert fújni jó, de akkor is figyelni kell, hogy egyszerre csak kevés festéket vigyünk fel, majd száradás után, jöhet a következő, szintén kevés réteg, egészen addig, amíg a festék tökéletesen nem fed.

7. Ha a festék mégis megfolyna, ne ess kétségbe, mert ez a probléma korrigálható. A festett felületen, finom dörzspapírral vissza kell csiszolni a festéket, és óvatosabban próbálkozni a következő fújásnál. Ha a festék esetleg a leragasztott, festeni nem kívánt területre folyik, körömlakklemosóba mártott vattával orvosolhatod a problémát.

8. Könnyíts az életeden, használj segédeszközöket. Nagyon ügyes szerkezetek segítik a szorgos háziasszony munkáját, hogy minél hatékonyabban fessen le mindent. Például, ez a szórópisztoly, ami a flakonra helyezve, sokkal de sokkal egyenletesebb szórást biztosít, mint amit kézzel nyomott szórófejjel el lehet érni. Főleg, ha nagy felületet kell festeni, gyakorlatlan ujj gyorsan elfárad, és előfordul, hogy egyik helyre több kerül, máshova meg kevesebb a festékből. Mindez kiküszöbölhető ezzel a kütyüvel.
No meg vannak ilyen kis helyes szórófejek, amik a festék szóródásának szélességét szabályozzák, tehát, ha csak egy csíkot festünk, érdemes a kicsi sugárban szóró fejre cserélni az eredeti szórófejet.

7.Mit és hol vegyél?
Pár hete jutottam el a sprayfesték mániások Mekkájába, a DupliColor újpesti üzletébe. Itt minden van, amit csak el lehet képzelni, de ami meg nincs azt kikeverik. Tényleg, bármilyen színt kikevernek! Van itt autófényezéshez használható festék, dekorfesték, de még graffitisek által kedvelt festék is. Én egy korall színbe szerettem bele, nem véletlenül, hihetetlenül intenzív szín!

Persze, a nagy barkácsboltokban is lehet kifogni jó választékot, én például nagyon elégedett voltam a Bricoban vásárolt “Motip Carat” márkájú, matt festékekkel is. Egy barátnőm pedig, aki szintén mániákus, a Casattira esküszik.
Lényeg a lényeg, ragadj szórófejet és láss neki átalakítani az otthonod!
Én legutóbb egy semmi extra falikart varázsoltam designer-like darabbá.
Ugye szép lett?
Így csináltam:
Atomjaira szedtem a csillárt

gondosan leragasztva a égőt tartó kart, mert azt nem akartam lefesteni

Polírozó papírral átcsiszoltam minden egyes ici-pici darabot, majd mosószerrel lemostam a port és az esetleges zsírt róla. Ezután plexi alapozóval alapoztam, ez láthatatlan így nem tudom megmutatni.
Végül, apránként beszíneztem minden darabot. Aztán összeszereltem a lámpát. Egyszerre csak egy falikart szedtem szét, hogy közben a másikról koppintani tudjam az összerakás módját. A végeredmény magáért beszél:

ELŐTTE
UTÁNA

Vagy itt van egy szintén átlagos borsörlő:

Egy kis festékkel új életre kelt:

Kontúrfestékkel kombinált sprayfestés:

ELŐTTE: egy kidobás előtt álló, műanyag szappanadagoló

ui: Az üres flakon veszélyes hulladék, így nem dobható ki a kukába! Én zacskóba gyűjtöm, és a lomtalanításkor a kihelyezett veszélyes hulladék gyűjtő konténerautónál leadom.

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM