2012.02.12.

Dekoráld a falad lécekkel

Nagyon szeretem a régi, nagypolgári otthonokat. Rajongok a nagy belmagasságért, a duplaszárnyú ablakokért, a belső spalettákért és a falon lévő faborításért.
A falpanelek szerintem, a legegyszerűbb térnek is eleganciát tudnak kölcsönözni és számomra hoznak valamit abból az előkelőségből, amit ezek a régi nagypolgári otthonok árasztanak magukból.
Ezért akartam itthonra ilyet.

Elég költséges egy ilyen falpanel legyártatása, de végül, rájöttem arra, hogyan valósíthatom meg az elképzelésemet a saját kereteim között, egyszerűen.
A lényeg, hogy adjon hozzá a térhez, és tegye elegánssá.
A másik nagyon-nagyon fontos érvem a falpanel mellett az volt, hogy nálunk másfél méter magasságban igen gyakran fordulnak elő maszatos kis kéznyomok a falon. Ki kellett rá találnom valami megoldást, ami szép és jól takarítható is egyben.
Egyszóval, elég régóta dédelgetett tervem volt ennek a feladatnak a megvalósítása, amibe több, mint egy hónapja belekezdtem, és a napokban végre, újra felvéve a fonalat, végeztem is.
Ilyen fotók inspiráltak közben:

forrás
forrás
forrás

 

A saját verzióm természetesen egy leegyszerűsített változat.
Faáruházban vettem vékony nyír rétegelt lemezt. Felfúrtam a falra, ahogy az előtanulmányban már mutattam.

 

Majd fenyő deszkából adtam egy alapot neki, ami kvázi parketta szegőlécként funkcionál a kompozícióban:

 

A rétegelt lemez teteje is kapott szegést, amit két, különböző formájú díszlécből raktam össze. A parkettaszegő is kapott még egy díszlécet, hogy különlegesebb legyen.
Ezután kiszámoltam, milyen távolságra szeretném tenni a belső díszítést. Felrajzoltam.

 

Ezután lealapoztam az egészet, és totálisan elfelejtkeztem a munkáról hetekig.
A díszítést képkeret lécekből csináltam. Gérbe végtam és felragasztottam az előzőleg kimért és felrajzolt helyre. A ragasztáshoz olyan ragasztót választottam, aminek nincs hosszú száradási ideje, azonnal köt, így nem kell azon aggódni, hogy elcsúszik a léc a függőleges felületen.

 

mindent ellenőrizni kell a vízszintmérővel!

 

A díszlécek a vágás után nem fognak miliméteres pontossággal illeszkedni, ezért az így keletkező réseket, valamint a díszlécek összeillesztése között látható réseket festhető szilikonos tömítővel kentem ki.

 

 

Így már eltűntek a rések, jöhetett a festés:

 

Magas fényű festéket választottam, mert fontos, hogy jól takarítható legyen ez a fal. Szeretem a matt fehéret, de óva intek minden kisgyermekes anyukát tőle, mert brutálisan vonzza a koszt.
Az étkezőnk fala tehát elkészült. Ezt szeretném majd végigvinni a nappali teljes falán. Mit szóltok?

 

A szarvasos kép sablonját a megaminta.hu-n lehet megrendelni

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM