2012.02.12.

Dekoráld a falad lécekkel

Nagyon szeretem a régi, nagypolgári otthonokat. Rajongok a nagy belmagasságért, a duplaszárnyú ablakokért, a belső spalettákért és a falon lévő faborításért.
A falpanelek szerintem, a legegyszerűbb térnek is eleganciát tudnak kölcsönözni és számomra hoznak valamit abból az előkelőségből, amit ezek a régi nagypolgári otthonok árasztanak magukból.
Ezért akartam itthonra ilyet.

Elég költséges egy ilyen falpanel legyártatása, de végül, rájöttem arra, hogyan valósíthatom meg az elképzelésemet a saját kereteim között, egyszerűen.
A lényeg, hogy adjon hozzá a térhez, és tegye elegánssá.
A másik nagyon-nagyon fontos érvem a falpanel mellett az volt, hogy nálunk másfél méter magasságban igen gyakran fordulnak elő maszatos kis kéznyomok a falon. Ki kellett rá találnom valami megoldást, ami szép és jól takarítható is egyben.
Egyszóval, elég régóta dédelgetett tervem volt ennek a feladatnak a megvalósítása, amibe több, mint egy hónapja belekezdtem, és a napokban végre, újra felvéve a fonalat, végeztem is.
Ilyen fotók inspiráltak közben:

forrás
forrás
forrás

 

A saját verzióm természetesen egy leegyszerűsített változat.
Faáruházban vettem vékony nyír rétegelt lemezt. Felfúrtam a falra, ahogy az előtanulmányban már mutattam.

 

Majd fenyő deszkából adtam egy alapot neki, ami kvázi parketta szegőlécként funkcionál a kompozícióban:

 

A rétegelt lemez teteje is kapott szegést, amit két, különböző formájú díszlécből raktam össze. A parkettaszegő is kapott még egy díszlécet, hogy különlegesebb legyen.
Ezután kiszámoltam, milyen távolságra szeretném tenni a belső díszítést. Felrajzoltam.

 

Ezután lealapoztam az egészet, és totálisan elfelejtkeztem a munkáról hetekig.
A díszítést képkeret lécekből csináltam. Gérbe végtam és felragasztottam az előzőleg kimért és felrajzolt helyre. A ragasztáshoz olyan ragasztót választottam, aminek nincs hosszú száradási ideje, azonnal köt, így nem kell azon aggódni, hogy elcsúszik a léc a függőleges felületen.

 

mindent ellenőrizni kell a vízszintmérővel!

 

A díszlécek a vágás után nem fognak miliméteres pontossággal illeszkedni, ezért az így keletkező réseket, valamint a díszlécek összeillesztése között látható réseket festhető szilikonos tömítővel kentem ki.

 

 

Így már eltűntek a rések, jöhetett a festés:

 

Magas fényű festéket választottam, mert fontos, hogy jól takarítható legyen ez a fal. Szeretem a matt fehéret, de óva intek minden kisgyermekes anyukát tőle, mert brutálisan vonzza a koszt.
Az étkezőnk fala tehát elkészült. Ezt szeretném majd végigvinni a nappali teljes falán. Mit szóltok?

 

A szarvasos kép sablonját a megaminta.hu-n lehet megrendelni

Hozzászólások:

 • Cilu

  Eszméletlen jó lett, klassz a hangulata. Ott igazán jól eshet egy kávé, tea. Gratulálok! Ügyes voltál megint!
  Üdv. Cilu

 • Szia!

  Milyen távolságokban rögzítetted a a rétegelt lemezt? Milyen vastagságú egyébként a lemez?
  A csavarok helyét nem tűntetted el (nem zavaró a csavarfe, vagy befedi teljesen a festék v. igyekeztél a képkeretlécekkel eltakarni a csavarokat)? Süllyesztett fejű csavart használtál vagy normált?

  Na jó, elgondolkodom a magasfényűn…:)

  Ügyes vagy!

  (Meglepődve olvastam a hallgatás okát, de inkább nem kommentelem, el vagy már látva vele bőven:)) )

 • Anonymous

  Szia!

  Szerintem megtaláltad ide a legjob megoldást! Nagyon szuper lett!

  Zsuzsi

 • per

  Szerintem is ! Nagyon klassz !

 • Anonymous

  Szia!

  Észbontóan jó lett! Ez igazán csak a nagyterü és régi tipusu, lakásokban mutat…és megfelelő butorral. De látom ez meg van.Ügyes vagy! :)

  Kérdésem lenne,hogy a falon látható 2 egymás feletti képből az alsónak a kerete valamikor nem arany színű volt?
  Mivel nekem is van jó néhány régi képkeretem (az egyikben tükör van)jó ötlet, átfesteni fehérre. Milyen tip.festéket használsz hozzá ill. lemarod e az aranyat előtte és ha igen akkor mivel?
  Előre is köszi a választ.
  Zsu

 • Nos, Kata, először is, a nagy belmagassághoz és a nagypolgári házhoz mondanék néhány adalékot: imádom én is, lakom is. Most a -20 fokban remek a 3,5 m-es belmagasság, nehéz felfűteni. Meggondoljuk, hogy hol és mennyit fűtünk. Hozzáteszem, álmaim házában lakom.
  Gondolkodtam az előszoba felújítása kapcsán abban, hogy lambériáztatom a falat derékmagasságig, de ezt sokkal jobb ötletnek tartom, jobban tetszik.

  Megint nagyon jót alkottál, alkoss tovább az örömünkre!

 • Eszméletlen szuper ötlet,megint csak gratulálni tudok!!!Azt hiszem ezt mi is 100%-osan megfogjuk tudni valósítani.Nagyon tetszik köszönöm!!!!

 • Anonymous

  Nagyon kúl lett, már én is régóta készülök erre!
  Van egy fapadosabb megoldás, konzultáltam pár szakival: én valszeg nem fogok fúrni, hanem egyszerűen felragasztom a léceket, hátlap nem lesz, csak maga a fal.
  Csúcs, Kata, így tovább!

 • Cottage,
  a rétegelt lemez kb 2 milliméter vastag. Táblákat vettem, így a táblákat helyeztem fel egymás mellé és a hézagot kifatapaszoltam festés előtt. Normál csavart használtam, de olyan helyen fúrtam fel a rétegelt lemezt, ahol tudtam, hogy eltakarja majd dekorléc. egyébként,

 • őrültjó!

 • Hogy mit szólunk? Eszméletlen jó! Már a kezdéstől nagyon vártam, hogy mikor fejezed be. Persze olvastam, hogy mi hátráltat, ehhez nem szólnék hozzá, mert okosat nem lehet…
  Örülök, hogy visszatért az alkotó kedved!

 • Baromi jó lett! :)

 • Anonymous

  Hogy mit szólunk? Ki vagy Te ? :) Eddig a piros-fehér csíkos,sikkes kanapé volt a kedvencem, Hogy lehet, hogy most ez a teljesen más hangulatú étkező lett az? CSODÁS!! :)

 • Anonymous

  Kedves Kata, nagyon ötletes, nagyon dekorativ, amit alkottál.
  Szeretném megkérdezni, hogy a parketta szegőlécként funkcionáló fenyőléc, és az egészet felül szegő diszlécek milyen módszerrel lettek a helyükre illesztve? Nem látom a csavarokat, ezért feltételezem, hogy ragasztással?
  Köszönöm, ha válaszolsz, és gratulálok!
  eta

 • Zsu, a képkeret az Ikeából van, új áru, 1990 Ft. Műanyag és arany színű eredetileg. Átfestettem sprayfestékkel. A sprayfestésről itt olvashatsz bővebb infót: http://akicsihaz.blogspot.com/2011/03/minden-amit-spryfestesrol-tudni.html.
  A blondel képkeretekkel viszont vigyázz, az aranya díszítést ,megmarhatja a sprayfesték! Ezeket inkább fesd vizes bázisú akrillal.

  Eta, mindent ragasztottam és csavaroztam is. Igyekeztem láthatatlan helyre tenni a rögzítést, de fatapasszal festés előtt eltüntethető a csavar.

 • Anonymous

  Hol lehet emberi aron kepkeretlecet venni??

  Vajk

 • Én a Zatikban veszem, vastagságtól függően, 450-1000 Forint közötti áron szálanként (általában két méter egy szál)

 • mamfrEd

  Szia Kata,

  egy olyan kérdésem lenne, hogy ha így “befeded” a falat, ami egyébként nekem is nagy kedvencem, akkor mögötte nem fog penészesedni a fal?
  Vagy előtte kezelted vmivel esetleg?

  Köszi. Ed

 • A fal a borítás felrakása előtt sem penészedett. Azóta sem penészedik. De nyilván, ha egy fal eleve penészedik, akkor nem teszek rá borítást :-)
  Viszont ha amúgy sem penészedik, akkor nem ettől fog, szerintem.
  Az én tapasztalatom az, hogy ha van egy állandó jó hőmérséklet a lakásban, minden nap alapos a szellőztetés akkor a penészedés nagy valószínűséggel elkerülhető.

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Google+
http://akicsihaz.hu/2012/02/dekorald-a-falad-lecekkel.html
RSS