2014.02.26.

A Kanapé metamorfózisa

Szerintem a legjobb önbizalom-építő tréning, ha csinálunk valamit amire büszkék lehetünk.
Akár évekig.Valamit, amivel nap mint nap szembesülünk és tudjuk hogy keményen megdolgoztunk érte.

Nem tudom igazán jól szavakban leírni, mennyire jó érzés volt tegnap este a kanapén, az általam készített kanapén nézni a tévét!
Tudva, hogy most valami olyasmit csináltam, amit csak kevesen tudnak. Büszke voltam magamra mi tagadás. És ha majd bal lábbal kelek és rossz napom lesz és elkedvetlenít v a sok ostoba, irigy és rosszindulatú ember, akkor csak ránézek a kanapéra és tudom, hogy nincs igazuk.

Komoly munkán vagyok túl és most élvezem a gyümölcsét. A nappalink gyönyörűen alakul, kezdi felvenni azt a formát amit látni szeretnék. A különleges színű tűzött neobarokk kanapé határozottan jót tett neki!
Bár kedden már megmutattam a hosszas munka eredményét, de igazi pompájában csak itt látható, itt a mi nappalinkban ahová terveztem, ahová készült.
Sokszor írtam már arról, hogy a lakásunk berendezésének fő stílus-irányvonala egy általunk elképzelt extravagáns, modern kúria hangulat.
Egy mini vidéki villát akarunk teremteni modern városi környezetre átírva. A kúrai-szalon hangulatát idézi meg nekem most ez a kanapé. A színét is úgy választottam, hogy legyen meg a kontraszt a fal színével az extravagancia miatt, de legyen a színe mégis nagyon klasszikus és nemes. Irtó nagy mázlim volt, hogy ráakadtam erre a szíriai bársonyra és épp az utolsó pillanatban: már a kifutó készletet árulták amikor megvettem.
Sokat gondolkodtunk azon, hogy mi legyen a kerettel. Hiszen a nappaliban majdnem minden fehér. Fehér a padló, fehér a fa mennyezet, fehér a könyvespolc és a lerakóasztal. Adná magát, hogy a kanapé kerete is fehér legyen.
De úgy éreztük, vétek lenne hozzányúlni, átalakítani, ennek a kanapénak jár, hogy régi fényében, pompájában szülessen ujjá. Ráadásul, a tévét rejtő gyönyörű szekrénnyel is jobban passzol, ha nem fehér a keret, sőt valójában a kanapé az, ami “legalizálja”  az antik szekrényt a sarokban.
Nagyon szeretem a régiségeket de szerintem nem jó, ha túl sok van belőlük. A modern berendezést felértékeli egy-egy antik bútor jelenléte, egy klasszikus, régies stílusú berendezést pedig megfiatalít, feldob néhány igazán modern darab. Ezért jó ha kombináljuk a kettőt, akár a modern akár a klasszikus stílus áll hozzánk közel!
Én így gondolkodtam, amikor a nappali berendezését állítottam össze.
Kellett egy vagány polcrendszer. Pipa. Kellett a szobát melegséggel megtöltő szőnyeg. Pipa. Kellett némi eleganciát adó függöny. Pipa. Kellett egy antik szekrény az elektronika elrejtésére. Pipa. A fő csapásirány már megvan, ezt kell még kiegészítenem apróságokkal, szépségekkel.
Szereztem egy zsúrkocsit, ami nagyon kis vagány darab, gyűjtögetem a képeket a falra, ami a tervek szerint tele lesz. Mint látjátok, vannak már zöld növények és törekszem rá, hogy sokáig azok is maradjanak…..
A polcon is  mindig újabb és újabb jövevények jelennek meg, főként porcelán formátumban. :-)
De a kanapéval nem teljes a nappali ülőgarnitúrája.
Készül majd ide egy lábtartó-dohányzóasztal és egy nagyon modern kis fotelt is kinéztem már, ami alapos átalakítás után tökéletes ellenpontja lesz a klasszikus kanapénak. Szeretnék még egy szép lámpát a plafonra (a mostani csak az “átmeneti állapot”) és reménykedem, hogy  idén karácsonykor már a tervezett kandalló is készen lesz.
Szóval, közel sem vagyunk készen, de mégis büszkén mutatom.
EZ a mi nappalink, főszerepben a kanapéval!

Másfél éve innen indult a nappalink:

 

 

A kanapé pedig innen:

 

Szépen összetalálkoztak:

 

Helló, Kata vagyok és én csináltam ezt a kanapét

 

Nektek hogy tetszik?

Ha a kanapé-saga előző részeit olvasnátok el, kattintsatok a linkekre:

– a bontás
– a felépítés
– a kárpitozás

Fotók: Balogh Orsi

Hozzászólások:


 • By Paat 26 feb 2014

  De jól mutatsz rajta! Királynős! :)

 • By Vera 26 feb 2014

  Tökéletes!

 • By Anonymous 27 feb 2014

  Elállt a szavam, egyszerűen bámulatos…
  Zsófi

 • By mesrek 27 feb 2014

  Megesz a sáááárga irigység! Gyönyörűség! Mindig vannak apró részletek, amik nekem annyira nem, de most már nem számít semmi… Így egyben annyira, de annyira szép! Szívból gratulálok! ( Imádom a lila-bordó (?) díszpárnát. Azt képzelem, ha párna lennél, Kata, ilyen lennél. :)
  )

 • By Anonymous 27 feb 2014

  a kanapé elképesztően szép. gratulálok hozzá.én a párnákat cserélném, de ez magánvélemény.
  látom végül mégis virágtündér lettél. nálam is akkor maradt meg először szobanövény, mikor végre rendben lett a magánéletem. gondolom a lelkivilágon harmóniába került, ezért tudtam már róluk jobban gondoskodni. vagy ki tudja…
  honnan szerzel ilyenkor pünkösdi rózsát?

 • By szögletes aranyhal 27 feb 2014

  Rendszeresen írsz arról a blogon, hogy mennyire bántanak a rosszindulatú megjegyzések, és a Pinteresteden is több olyan idézet van, ami erre reflektál.
  De miért?

  Ha valaki tényleg rosszindulatból, irígységből bánt, azzal még annyit sem érdemes foglalkozni, hogy 1-1 ilyen mondat íródjon róluk, aki meg nem rosszindulatú, csak őszinte kritikát fogalmaz meg, azt meg el kell tudni fogadni, hisz Te döntöttél úgy, hogy írsz, amire nyilván nem csak mindennel egyetértő reakciók érkezhetnek, ha így lenne, az lenne a furcsa szerintem…

  Szóval, szerintem tökre nem érnek meg ennyit, annyi minden van az életben, amin komolyan szomorkodni lehet (betegségek, stb), tartalékold arra a rosszkedved, ne gonosz emberek hülye megjegyzéseire!

  MINDIG lesznek, akik beszólnak, mindig.

  A kanapé meg magáért beszél, a színe gyönyörű, maga a kanapé pedig úgy ahogy van, a Ti lakásotokba tökéletes, és lenyűgöző, hogy mennyit dolgozál vele! Én képtelen lennék erre, az biztos. :)

  Gabi

 • By Maya 27 feb 2014

  Kedves Kata,

  Mindig is a nagy ház volt a kedvencem. De amióta felkerültek a függönyök, csak kapkodom a fejem és a levegőt. Már akkor is szerettem volna írni, de egyszerűen képtelen voltam jól megfogalmazni a gondolataimat, ami velem nem sűrűn fordul elő. Úgyhogy inkább fogtam és lementettem magamnak azokat a képeket, mint az utóbbi idők legjobb inspirációforrását. De most, hogy beköltözött a kanapé, nem tudok szó nélkül elmenni a poszt mellett. Az objektív ítélet az, hogy baromi bátor, kitartó és tehetséges nő vagy, aki még a bőrt sem sajnálja a kezén, ha valamit eltökélt. Ezeket a tulajdonságokat nem vitathatja el tőled senki, a fanyalgók sem, mert ezek egyszerű, világos tények. A szubjektív véleményem pedig, hogy imádom, amit csinálsz/csináltok, bámulatos érzékkel nyúlsz minden kreativitást igénylő dologhoz.
  Szárnyaltok Kata ebben a házban és sose hagyjátok abba!

 • By Maya 27 feb 2014

  Kedves Kata,

  Mindig is a nagy ház volt a kedvencem. De amióta felkerültek a függönyök, csak kapkodom a fejem és a levegőt. Már akkor is szerettem volna írni, de egyszerűen képtelen voltam jól megfogalmazni a gondolataimat, ami velem nem sűrűn fordul elő. Úgyhogy inkább fogtam és lementettem magamnak azokat a képeket, mint az utóbbi idők legjobb inspirációforrását. De most, hogy beköltözött a kanapé, nem tudok szó nélkül elmenni a poszt mellett. Az objektív ítélet az, hogy baromi bátor, kitartó és tehetséges nő vagy, aki még a bőrt sem sajnálja a kezén, ha valamit eltökélt. Ezeket a tulajdonságokat nem vitathatja el tőled senki, a fanyalgók sem, mert ezek egyszerű, világos tények. A szubjektív véleményem pedig, hogy imádom, amit csinálsz/csináltok, bámulatos érzékkel nyúlsz minden kreativitást igénylő dologhoz.
  Szárnyaltok Kata ebben a házban és sose hagyjátok abba!

 • By Edina 27 feb 2014

  Gyönyörű! A kanapé és az otthonotok hangulata is! Még fényképen is érződik a különleges, egyedi, nem sablon milliő. Gratulálok hozzá!

 • By L. M. Zsuzsi 27 feb 2014

  Kata, őszinte elismerésem a kanapé miatt, fantasztikus és óriási munkát végeztél! (én meg látom, hogy ilyent soha se soha nem fogok csinálni – köszi a rengeteg információt!)A végeredmény tökéletes, és milyen harmonikus a szőnyeggel ez a bátor szín! Gratulálok!

 • By Pimi 27 feb 2014

  csodáááás!!

 • By Krisztinca 27 feb 2014

  Hello, Kata vagyok és tehetséges :) Pont.

 • By Betti 27 feb 2014

  Húúúúú! Hát erre nincsenek szavak, ez valami annyira szuper lett! Életre kelti a nappalitokat…annyira egyedi és stílusos!

 • By Nikoletti Petra - Lakberendező 27 feb 2014

  Gratulálok, ez szuper-zseniális lett. Az egész náz nagyon vagány már, ez feltette az i-re a pontot. :) Szerintem az “áthallás” is nagyon állat a konyha és a nappali között, ez a kárpit szín pont kellett hozzá. Fogadok, még jön egy fotel. Kíváncsian várom…

 • By piir 27 feb 2014

  ismerősöm ajánlotta facebookon ezt a bejegyzést, szuper a blog! és az a kanapé nagyon-nagyon ügyes munka :)

 • By Anonymous 27 feb 2014

  Hát Kata, ez FAAAANTAAAASZTIKUS lett!!!
  Ne törödj a fanyalgokkal, ilyet nem tudnának csinálni, fel sem tudják mérni, mekkora munkát végeztél el! Azért megnézik, hogy fikázhassanak, de nézd meg mennyivel több a rajongód!

  Újra-és-újra: BRÁVÓÓÓÓÓÓÓÓ

  Gabi

 • By Rita 27 feb 2014

  Gratula, csodaszép lett!
  És kapásból két kérdésem is felmerült a képeket nézve: az anyagot hol vetted és lehet ott vajh kifogni néha akciós függönyanyagokat is? Illetve nagyon tetszik a szőnyeg (ráadásul irtó jól passzolnak a kanapéval:) , ő honnan?

 • By Szentgyörgyi Kata 27 feb 2014

  Köszönöm szépen!

  a kérdésekre a válasz:

  Bazsarózsát nem vesztek ilyenkor. Csak akkor ha mű 😉 Higgyétek el, a mostani művirágok lenyűgözőek és segítségükkel, egyszeri beruházással mindig lesz “vágott virág”az asztalon.

  A perzsaszőnyeg a vateráról van, jó szemmel és jó érzékkel szúrtam ki, azóta sem látok ilyet sehol.
  A kárpitot a Terézvárosi Textiláruházban vettem a Király utcában. Nagyon gáz cuccaik vannak, de vájtszeműek kifoghatnak néha használható cuccokat is.

  Szögletes Aranyhal: Nem tudom hogyan fogalmazzam meg a válaszomat de azt hiszem nem fogom úgy, hogy semmiképp se legyek sértő bizonyos emberek számára. Van egy típusú nő, aki zsigerből gyűlöli azt amilyen vagyok, ami és ahogyan csinálok. Ez eddig rendben is van de egyszerűen nem tudok napirendre térni afölött, hogy emberek időt, energiát szánnak arra, hogy nyílt fórumokon vegyenek engem, a szerelmem és a munkám a szájukra és velem foglalkozzanak úgy, hogy egyébként csak fanyalogni tudnak.
  Én ezen a blogon őszintén, önzetlenül,tiszta szívvel adom MINDEN tudásom. De vagyok olyan pofátlan, hogy tudom, ez a tudás kivételes. Tisztában vagyok az értékeimmel és a hibáimmal is. Egyre magasabbra törő céljaim vannak amikért kitartóan küzdeni is tudok. És nem vagyok hajlandó szégyellni magam azért, ami vagyok. Nem leszek azért kevésbé extravagáns vagy visszafogott, álszerény, mert néhány nagyon középszerű és kommersz gondolkodású és ízlésvilágú nőnek úgy komfortosabb lenne.
  Most majd biztos sokan jönnek a “de elszállt magátóla csaj” szöveggel, de az a fájó igazság, hogy nem szállatam el, én mindig ilyen voltam. Tudod miért? Mert egész életemben sikeres voltam. Amibe fogtam azt addig hajtottam, űztem, gyakoroltam, addig küzdöttem hogy sikerre vittem. Szóval aki azt mondja hogy megváltoztam az soha nem is ismert.
  a kritikai észrevételek mindig is helyet kaptak a blogon, de azt egyre kevésbé veszi be a gyomrom, amikor kritikaként adják el a szimpla, piti kis beszólogatást. Az bizony rohadtul nem ugyanaz.

 • By Anonymous 27 feb 2014

  Szia!
  Ez egyszerűen fenomenális lett!!!!
  Nagyon ügyes vagy!Ennél többet felesleges írnom,meg nem is tudok,annyira elállt a szavam. :))

 • By Szillili 27 feb 2014

  Jó látom, hogy a régi kárpitból vannak a díszpárnák?
  Hatalmas munka gyönyörû végeredménnyel! Szívbôl gratulálok!

 • By Szentgyörgyi Kata 27 feb 2014

  Ez majdnem ugyanaz a kárpit, de nem a lebontott anyagból van, mert az nagyon koszos volt. A Terézvárosi Textiláruházban lehet ilyen mintás bársonyt venni.

 • By szögletes aranyhal 27 feb 2014

  Azt hiszem, én is sikeres embernek mondhatom magam, summa cum laude végeztem el a jogi egyetemet, mellette csináltam egy médiasulit, ahol én nyertem el az évfolyam legjobb tehetsége díjat, van egy – gyerekkori szerelemből lett – férjem, akiért rajongok, két klassz kisfiam, és sorolhatnám. (!Mindez persze nem jelenti azt, hogy mindenben szerencsés lennék az életben, NEM!)

  Ugyanakkor ismerek sok olyan embert, akik képtelenek mások sikereit feldolgozni, és átmenetileg jobban érzik magukat, ha bánthatják, aki náluk sikeresebb. Én ezekre az emberekre nem haragudni szoktam, inkább sajnálom őket, őszintén, mert baromi rossz lehet, ha valakinek ez a megoldása arra, hogy az élete nem úgy alakul, ahogy szerette volna… Közvetlen közelről is ismerek ilyen embert, és látom, hogy mennyire szenvednek… Én pont ezért nem is tudok rájuk haragudni.

  De mindegy is, befejezem, ez nem egy pszichológiai blog. :)

 • By AGigi 28 feb 2014

  Csodás lett, imádom ezt a stílust :) ha megunnád és le akarnád cserélni vevő lennék rá :)))

 • By Anonymous 28 feb 2014

  Nagyon szép lett. Ez a szín fantasztikus! Ildi

 • By Poppy 28 feb 2014

  Szia Kata,
  büszke is lehetsz, gyönyörű a kanapé! Igen, érdekes lett volna fehér vázzal is, de valóban így a régi énjét adtad vissza ennek a remek darabnak! És milyen jó, hogy nem hanytad elenyészni, ezt a szépséges bútort! Elsőre a bársony színe meghökkentett (nem feltétlenül nyert meg), de minél többször nézem a képeket, annál szebbnek látom! Gratulálok!
  PS: mi újság a konyhával? kaptál terveket amik meggyőztek?

 • By Anonymous 28 feb 2014

  Nekem teljesen olyan, mint a Kicsi ház előtti lakásotok nappalija mai hangszerelésben.

 • By Hajni 28 feb 2014

  Szia Kata!
  Nekem is nagyon tetszik ez a kanapé, fantasztikus munkát végeztél! Egyszer én is nekiesnék egy ilyen melónak szívesen. Amin elgondolkoztam, hogyan lehet ezen eltespednie néha-néha a családnak, mondjuk egy jó kis házimozi erejéig? Max egy délutáni barátnős teázást tudok elképzelni, vagy fotóalbum lapozgatást egy-egy pohár borral a férjjel. :) Szóval ez a kanapé megkívánja azt a bizonyos viselkedési módot, amit egy lazább hangulatú este, gyerekekkel körölvéve nem nagyon alkalmazunk, vagy rosszul látom a dolgot? De nagyon szép és nem kötekedni akarok. :)

 • By Sbanna 28 feb 2014

  Fantasztikusan gyönyörű! Gratulálok Kata!
  Anna

 • By Anonymous 01 már 2014

  Kedves Kata,
  Csodálatos munka. Szabad tudni, hogy mennyibe került így ez a fantasztikus kanapé ? Mennyi munka óra/nap van benne? Várom a következő munkádat.
  Adrienn

 • By Anonymous 01 már 2014

  Kedves Kata!
  Gratulálok én is! Ez a kanapéfelújítás tényleg minden eddigi munkádat felülmúlja. :) Büszke lehetsz magadra, ez nem kétség. Tetszik az a merészség, frissesség, amivel a lakásotokat berendezed, alakítod. Tény,hogy nem állsz be a hazai lakberendezési trendek unalmas sorába, de miért is kellene? Ha valakinek ez nem tetszik, vessen magára. Bevallom, nekem se minden jön be, amit bemutatsz a blogon, de hát ízlések és pofonok. Elmondhatom, hogy számomra nagyon inspiráló mind a munkád,(és az, hogy ilyen maximalista vagy benne, sajnos láttam már más oldalon bútorfelújítós videót/cikket, ahol közel se volt ilyen igényes az elkövetője), mind a hozzáállásod (a bútorokhoz, kiegészítőkhöz, bloghoz). További sok sikert!
  Eszter

 • By Andras Toth 02 már 2014

  Jó reggelt,

  nagyon szépen gratulálok a kanapéhoz, kemény vagy…
  a kérdésem viszont az előtte lévő szőnyeghez kapcsolódik: használt volt vagy új? mert nagyon újnak néz ki…

 • By Anonymous 02 már 2014

  Csodálatos lett Kata, és a szín is telitalálat! Kíváncsian várom a kinézett fotelt és az új lámpát is! Lilla

 • By Szentgyörgyi Kata 02 már 2014

  Hajni, bármilyen meglepő, kényelmes a kanapé. Ezt még a fiam is megjegyezte :-) az előző Ikea kanapénk ülőrésze 140 cm széles volt és azon is elfértünk mind a négyen. Most 178 cm az ülőrész és vígan elvagyunk még ketten fekve is. De azért valahogy rátapintottál a nagy igazságra: azt hiszem a szekrénybe zárt tévé is arról árulkodik, hogy mi többet borozgatunk és olvasgatunk a kanapén mint ahányszor tévézünk 😉

  Adrienn, bevallom, ez az átalakítás nem arról szólt, hogy legyen olcsón egy kanapénk. A kanapét 25 000 Ft-ért vettem a vaterán. Plusz megvettem hozzá az új rugót, a kárpitot, ami szerencsére szemtelenül olcsó volt, a szivacsot, a kapocsszeget, hevedert, stb, ezekkel együtt összesen 115 000 Ft-ra jött ki az átalakítás, de ugye ebben nincs benne a munkadíj. Ha kárpitossal csináltatom, akkor kb 100-120 ezer a munkadíj pluszban. A munkaóra eloszlott, mert nem tudtam minden nap menni, de úgy számolom hogy kb összesen 50 órányi munka van benne.

  András, ezt a szőnyeget a vaterán vettem és közel száz évesre saccolom. Nagyon jó vétel volt, gyönyörű perszaszőnyeg, csodás színekkel, kopás nélkül. Természetesen egy tisztítás ráfért, de ezt mindig bele kell kalkulálni a használt szőnyeg vételárába!

 • By principessa1121 02 már 2014

  Kata, ez elképesztő lett! Mondom ezt úgy, hogy a bársonytól és a barokktól külön-külön is irtózom (sőt, a perzsa szőnyegtől is :D), de ez egyszerűen csak csodálatos. A szín egyértelműen viszi a pálmát, a legjobb mégis az benne, hogy tökéletes harmóniát alkot így a nappali. Amióta olvaslak, észrevettem, hogy sokkal pontosabban meg tudom fogalmazni, mi miért és hogyan tetszik, ami azt jelenti, hogy ha esetleg a saját lakásomba mást választanék is, érzem és látom, hogy egy-egy miliőben bizonyos tárgyak a helyükön vannak, és ezért ott és úgy ízlésesek. Azt hiszem, továbbra is a konyhátok a kedvenc helyiségem a nagy házban, de ez a nappali most erős versenyre kelt vele. :)

 • By Rita 04 már 2014

  Kata,

  köszi a válaszokat!
  Terézvárosi Textil, téééényleg, ott hányszor bogarásztam már :)
  Itt az ideje, hogy újra elmenjek.

 • By Anonymous 05 már 2014

  Kata, megemelem a nem létező kalapom, és hosszasan lengetem. A végeredmény ötös, kitartás ötös! Hokedli tetején kívül én biztos’ nem fogok mást kárpitozni:-) Művirágok nálunk is vannak, azért a mostanság kaphatók nem a 60-as években készültek, amikor 100 % műanyag szegfűt és rózsát lehetett kapni. Az egyik ismerősöm folyamatosan kölnizte is őket (!!!), hogy illatozzanak. Van jó néhány orchideám, pihenő idejükben, amikor nem virágoznak, beledöfök a földjükbe 1-2 szál ikeás virágszálat.

 • By Új trend: olíva és kék | Kicsi Ház 08 sze 2014

  […] Mondhatjátok hogy sötét, én pedig azt mondom: drámai, katartikus, elegáns, meleg, otthonos. Ne féljetek a színektől, én sem féltem, amikor a nappalinkban felkentük azt a bizonyos zöldbe hajló okkersárgás színt. (fotó ITT). […]

 • By Kezdd itt | Kicsi Ház 14 okt 2014

  […] Igyekszem folyton tanulni, fejlődni és a tanulás során szerzett tapasztalataimat megosztani veletek. Kárpitos képzésemet tovább fejlesztve összehoztam életem egyik legnehezebb DIY-munkáját is. (ITT) […]

 • By Best of Kicsiház 2014 | Kicsi Ház 26 dec 2014

  […] kárpitos munkájának, aminek az eredményére a mai napig nagyon büszke vagyok. A munkáról ITT olvashattatok. Ez a fotó pedig idén a legtöbb lájkot kapta tőletek a […]

 • By Ikea Hack fotel | Kicsi Ház 04 feb 2015

  […] átalakítás. A fotel története az, hogy a már majdnem kész nappalinkba keresgéltem a kanapé mellé egy igazán modern, már-már dizájner darabnak mondható és nagyon kecses […]

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM