2013.11.03.

Így dekorálj polcot!

A régi házamban olyan kevés volt a hely, hogy a nappaliba kellett bezsúfolnom az összes, na jó nem, mondjuk a hetven -nyolcvan százalékát a cuccainknak.
Ezért akkor egyértelmű és kézenfekvő volt, hogy egy oda illő beépített szekrényre van szükség.
Szerettem azt a szekrényt, sokat tervezgettem, gondolkodtam rajta, míg végül olyan lett, hogy mindent elnyelt, mégsem nyomta agyon a szobát, sőt inkább csak jót tett neki. (képek róla ITT és ITT)

Itt a Nagy Házban már nincs szükség arra, hogy a nappaliban bármit is tároljunk, mert a tetőtérben van egy gardróbunk (ITT bekukkanthatsz oda) és ott van az összes tárolni való holmink.
Így a nappaliban csak a könyvek és leendő dísztárgyaink kapnak helyet, semmi más.
Ezért, amikor a nappalink berendezését terveztem, úgy gondoltam, hogy az Ikea Vittsjö polcrendszert fogom használni a könyveink tárolására, mert kecses, könnyed és szellős. Nem akartam semmilyen monstrum bútort a nappaliba, mert nincs is rá szükség.
De aztán a múlt hét végén az Ikeában megláttunk egy új terméket, a Fjalkinge-t. Pont duplája a Vittsjönek, viszont magasabb, erős acélvázakkal és arányos felépítéssel, amitől számomra lényegesen értékesebb hatást kelt mint a Vittsjö. Valahogy menőbb, elegánsabb.
Van bennem ugyan egy erős késztetés, hogy átfessem, de egyelőre most így, fehéren szereltük össze. Aztán majd meglátjuk…..

FYI:  az Ikeában november 10-ig minden 60 000 Ft feletti nappali bútor vásárlása esetén 12 000 Ft-ot visszafizetnek az Ikea kártyára. Azoknak, akiknek ez most aktuális, igen kedvező ajánlat! Így mi több mint egy fél polc árát megspóroltuk, de mondhatom azt is, hogy végül Vittsjö árában vettük a polcot.

Amikor készen lettünk a szereléssel, akkor kezdődött a dolog nehéz része.
Hogyan pakoljam el a könyveket, hogy az szép legyen?
Igen, szép.
Mert nekem EZ a fontos.
Már az előtérből ezt a falat fogjuk látni, ezt látjuk az étkezőből is, így különösen fontosnak éreztem hogy a berendezett könyvespolc kedves, otthonos, rendezett és esztétikus hatást keltsen.
Pakolgattam, pakolgattam, variáltam, cserélgettem.
Közben előszedtem a Pinteresten gyűjtött inspirációimat.
Ezek alapján öt pontban határoznám meg, hogy mitől lesz esztétikus egy polcrendszer, hogyan kell dekorálni, hogy ne csak praktikus de a szemnek is kellemes, rendezett hatást keltsen.

1. Vertikális és horizontális elrendezés

A könyveket nem csak egyféleképpen (állítva) tehetjük a polcra! Sokkal érdekesebb a látvány, ha ritmikusan váltogatjuk a vertikális és a horizontális elhelyezést. Így könnyedebb is az összhatás és több könyv is elfér majd a polcon.
Extra bónusz: aki bírja idegekkel, rendezheti színek szerint is a könyveket. Khmm, tudom, hogy nem vagyok normális, de az elhelyezésnél én törekedtem erre is. :-)

www.nytimes.com
www.moth-design.blogspot.com

2. Apró csecsebecsék

Az apró kis díszek, emlékek, csecsebecsék oldják a könyvek nyomasztó tömörségét, légiesebbé téve az összhatást. Arról nem beszélve, hogy a díszek mindig jó kedvre derítenek! Hagyjunk nekik helyet a könyvek között! Tegyük  a polcra először a könyveket, majd azokhoz igazítsuk a díszeket. Párosítsunk nagyobb tárgyakat kisebbekkel. A képek, fotók, családi emlékek keretekbe téve tovább oldják a könyvek szigorúságát. Egyre több fotón látok polc elejére tett képet, tükröt. Nekem ez nagyon tetszik, szerintem stílusossá teszi a legegyszerűbb könyvespolcot is.

www.stylebyemilyhenderson.com
www.theglitterguide.com

3. Dobozok

A dobozkák praktikusak is nem csak szépek. Nagyobb dobozban sok apróság elfér, olyanok, amiket amúgy eldugnánk a szem elől. Szép dobozhoz nehéz hozzájutni, így becsüljük meg, ha sikerül beszerezni párat! Vaaaagy dekoráljunk sk kreatív hobby boltban kapható kartonpapír dobozokat.

www.home-styling.blogspot.com

4. Évszakhoz vagy ünnephez illő dekoráció

Úgy döntöttem, hogy mindig teszek majd a polcunkra aktuális dekorációt. Olyat, ami csak egy adott szezonhoz vagy ünnephez való. Mert így mindig lesz valami új, valami változás a polcunkon. -és mint tudjuk, a változatosság gyönyörködtet.

www.bliss-athome.com
www.bliss-athome.com

5. Hagyj helyet

Ha megtehetjük, ne zsúfoljuk tele a könyvespolcot. Minden sokkal szebben mutat, ha hagyunk neki egy kis helyet és szellősen rendezzük el a tárgyainkat. Ha megfelelő helyet hagyunk egy-egy akár általunk készített dísztárgynak, szinte művészi alkotássá emelhetjük, fókuszt adunk neki. Ráadásul így minden sokkal rendezettebbnek is tűnik.

www.designsponge.com

Zárójelben még annyit tennék hozzá, hogy nagyon szép, ha a polcokon zöld növények is vannak. Nálam most csak egy árválkodik, mert khmm, hogy is mondjam, komoly kihívásokkal küszködöm a növényápolás terén. Általában elfelejtem meglocsolni őket. Így nem kínzom a növényeket, de lehet hogy a cél érdekében megpróbálok változtatni ezen.

Ezek voltak tehát az inspirációk.
Nézzétek meg, hogyan valósítottam meg az elképzelést a valóságban:

Ami most a polcokon van, azt itthon lévő dolgainkból raktam össze sitty-sutty, míg a fiúk az xfaktort nézték. A jövőben szeretném fejleszteni a polc berendezését pár szép porcelánnal, pozsgás növénnyel, izgalmas képkeretekkel és némi fényforrással.
De azért most is elégedett vagyok ám! Kellemesen alakul a nappalink.
Nézzétek csak, ilyen volt tavaly ősszel:

Before

Most pedig:

 

napplainovemberben

nappali_oktober_2LR

Ehhez képest nagy a változás, igaz? Pedig még messze van a vége, ez korántsem a “kész állapot”!
Megvan a polc, megvan a tv-t rejtő szekrény.
Van szép szőnyegünk is. A mikrobi-bútor jelképezi a jövőbeni kandallónkat. (ha minden jól alakul, karácsonyra meg is lesz)
Erre a falra szeretnék még a meglévő képeink mellé egy válogatást, amikhez már gyűjtöm az anyagot. Jó lenne pár szép fényforrás és függöny.
Ami a leginkább kilóg most a sorból, az a kanapénk. Szegény. Igazán jobb sorsra érdemes, de nem nálunk.
Ezért már most szólok, hogy decembertől eladó lesz, mert lecserélem!
Mit gondoltok, jól haladunk?

fotók a polcról: Balogh Orsi

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM