2018.06.04.

Lakásfelújítás: top 7 hiba amit ne kövess el

Pályafutásom során rengeteg, te tényleg RENGETEG olyan lakást, ingatlant láttam, ami fel volt újítva egy bizonyos összegből és amiről egyetlen pillantás után tudtam: ugyanennyi pénzből ezt jól is meg lehetett volna csinálni.

Kicsit okosabban, kis utánajárással, egyel jobb stílusérzékkel klasszisokkal jobb lehet minden. Természetesen előfordul, hogy valahol az anyagiak szabnak határt de a tapasztalatom azt mutatja hogy legtöbbször a pénz nem lett volna akadály.

Most hogy piacra dobtam (és pillanatok alatt el is adtam) a régi Kicsi Házam, láttam hogy mennyire szánalmasan rosszul felújított ingatlanok vannak a piacon.  Egyszerűen ritkaságszámba megy szépen felújított lakáshoz hozzájutni! Pedig még igény is lenne rá.

Ez a tapasztalás szülte ezt a posztot.

Összeszedtem mi az amit tutira ne csináljatok, mire figyeljetek az alapoknál mi az amire érdemes mélyebben a zsebetekbe nyúlnotok, hogy a végeredmény olyan otthon legyen, amire mindenki vágyik, akár magatoknak csináljátok, akár másnak (mert a nulladik tanács, hogy ne csináljatok másnak olyat, amit magatoknak nem szeretnétek)

  1. Alapok

Tulajdonképpen minden az alapokon múlik. Ha az jó és ízléses, egységes és időtálló stílust képvisel, a felújított lakás 3-4 év múlva sem fog fájdalmasan elavultnak, ósdninak tűnni. Ez pedig cél: amit csináltok, legyen időtálló még akkor is, ha kiadásra vagy eladásra újítotok fel. A leendő vevők és bérlők értékelni fogják a minőséget.

Ennek érdekében minden ami tartósan marad, mint a padló, a burkolatok, a nyílászárók, és a beépített elemek kiválasztásánál törekedjetek a jó minőségre és az egyszerű, klasszikus stílusra. Az sosem megy ki a divatból és minden egyéb stílust lehet rá építeni. Ezek a zsebbe nyúlós dolgok, de jó esetben ezt egyszer kell kiprekálni, mert a lakás/ház részét fogják képezni hosszú-hosszú éveken, vagy akár évtizedeken át.

Ezt az enteriőrt hat évvel ezelőtt alakítottam ki a beépített szekrénnyel, a burkolatokkal és anyaghasználattal pedig teljesen mainak tűnik, mert a klasszikus alapok nem avulnak el:

wekerlei Kicsiház nappali felújítás

Éppen ezért felejtsétek el a nagy mintás csempét, meg a harsány színű konyhabútort, az antikolt laminált parkettát, az éppen aktuális trendre felülő darabokat. Ami ma divat, és amit mindenütt látsz, az holnapra már dögunalom és kommersz lesz. A kommersz, elavult bútort könnyű cserélni, de mit csinálsz a kommersz burkolattal?

Ha mintára vágysz, fess inkább, azt bármikor könnyedén eltüntetheted:

ACS_0465 2

Ha burkolat, akkor vedd figyelembe hogy a melegburkolat mindi otthonosabb lesz a hidegburkolatnál, akkor is, ha a járólap alá padlófűtést tesztek. Én le szoktam beszélni mindenkit, hogy járólapot tegyen nappaliba, étkezőbe. És ha már járólap és csempe: a bézs márványminta utánzatú barkácsboltos verziókat légyszi kerüljétek! Én még nem láttam enteriőrt ami szépen nézett volna ki ilyennel burkolva….

2. Hitelesség

A felújítás során vegyétek figyelembe a lakás adottságait: ne akarj például műanyag ablakos, dryvitezett, modern minimál hangulatú lakást egy régi parasztházból vagy nagypolgári lakásból csinálni, és ne várj falusi idillt, provance-i hangulatot egy panellakásban.

Ha elveszed egy ház alapvető karakterét, nagyon nagy hibát követsz el. A lakás/ház alapvető és jellemző jegyeit nem érdemes megváltoztatni, mert a végeredmény nem lesz harmonikus és még rohadt sokba is fog kerülni a Semmi.

3. A láthatatlan dolgok

Az alapokhoz a láthatatlan de annál érezhetőbb dolgok is beletartoznak. Ez pedig a fűtés, a hang és hőszigetelés. Nem kell magyaráznom hogy miért. De amíg a hőszigetelés fontosságáról írnom sem kell, annyira evidencia, addig a hangszigetelésről gyakorta megfeledkeznek a felújítók. Pedig a szomszédból átszűrődő zajok akár élhetetlenné is tehetnek egy otthont!

Mivel tudtam hogy Wekerlén a szomszédot leválasztó falak igencsak hangot áteresztőek, nem sajnáltam a kicsike térből is levenni minden falnál 10cm-t hogy tíz centis légrést hagyva megoldjam a nem kívánt zajok átszűrődésének problémáját. A légrés kiváló hangszigetelő, nem is értem miért nem terjedt el a használata. Ugyanez igaz a padlózatra is, a legjobb lépésálló szigeteléssel el lehet kerülni a szomszédvitákat.

A házak külső szigetelése is egy fontos kérdés. Mi a régi házat Rockwool szigetelő rendszerrel szigeteltük, mert az öreg házak bizony nem bírják jól a Dryvitot. Képzeld el: ha bedryvitolod a házat és teszel be még műanyag ablakokat, olyan lesz, mintha ráhúztál volna a házra egy nylonzacskót. Garantáltan penészedni fog a lakás és garantáltan költhetsz százezreket szellőztető berendezésekre!

Hosszú távon a hang és hőszigetelés az, ami igazán meghálálja a befektetést, ebből nem érdemes a legolcsóbb megoldást választani. Új házaknál általában ezeken spórolnak, mert úgysem látszik és csak a beköltözés után derül ki hogy valójában mi az ábra.

4. Tervezés

Legyen bármilyen szép egy otthon, ha nincs hová tenni a cuccokat amik a háztartás részét képezik, ha nincs helye mindennek aminek nem jó szem előtt lennie, akkor csak egy kupis, túlzsúfolt lakásunk lehet.

Érdemes már a felújítás legelején felmérni, hogy milyen tárgyaknak kell mindenképpen olyan helyet találni ahol rejtve van a holmi, mi az ami lehet szem előtt, mi az amit ritkán veszünk elő és mi az amit naponta használunk. Olyan “apróságokat” se hagyjunk ki, mint kazán, bojler, takarító eszközök stb. egy kis apró mélyedés a falban már megoldás lehet sok mindenre! Meglepően sok cuccot el tudunk rejteni egész kicsi helyekre , de ehhez jó előre tervezni kell és nem akkor, amikor már állnak a falak és meg kell venni a kanapét!

Ebben a fürdőszobában a kazánt rejtettük el egy kicsike falmélyedésbe, amit ajtóval láttunk el. Egy csapásra láthatatlanná tettük a ronda kazánt, ami erősen rontaná ennek a kicsi helyiségnek az összképét, ráadásul alatta a minden napos takarítóeszközöknek is lett hely. És ez a fürdőszoba nincs 4 nm!

Kicsiház fürdőszoba

A konyhában  pedig gipszkarton fal segítségével egy óriási, dupla ajtós hűtőt rejtettem el, így nem az uralja a konyha-étkező terét. (jelenleg függöny takarja a hűtő hűlt helyét)

_K7A4526

Ebben a mindössze 84 nm-es lakásban a legkisebb helyet is kihasználtam a tárolásra: a lépcső alatti rész például tökéletesen alkalmas a cipők tárolására, a tetőtéri folyosót pedig már eleve olyan szélesre terveztük, hogy itt elférjenek a ruhásszekrények is, hogy a kis alapterületű szobákat már ne zsúfoljuk tele hatalmas bútordarabokkal.

Lakásfelújítás: top 7 hiba amit ne kövess el

Lakásfelújítás: top 7 hiba amit ne kövess el

A legtöbb tárolást a nappali beépített szekrénye adja, melynek belső részeit a meglévő holmik, tárolandó cuccok mennyisége alapján alakíttattam ki.

Lakásfelújítás: top 7 hiba amit ne kövess el

Általánosan elmondható: minél kisebb egy lakás, annál inkább szükség van az adott helyre készült beépített bútorra, hogy minden négyzetcentimétert hasznosítani tudjunk.

5. A szokás hatalma

A tervezés másik fontos pontja, hogy ismerjük magunkat, szokásainkat és életmódunkat. Fontos hogy úgy határozzuk meg az egyes helyiségek funkcióit, kialakítását ahogy nekünk jó és ne úgy ahogy szokás. Az adott tér a legtöbb esetben nem korlátlan és nem hatalmas, ezért valószínű hogy kompromisszumos megoldásokat kell hoznunk és ehhez pláne ismernünk kell a család igényeit.

Például, ha mindenki zuhanyozni szeret a családban, spórolhatsz a fürdőszoba méretén mert nem kell kádat betenni. Vagy ha alapvetően ritkán étklezel otthon és amúgy sem szeretsz főzni lecsökkentheted a konyha méretét, mondjuk hogy megnöveld a táncteret a nappaliban. Mások szokásait nem kell átvenned, kőbe vésett szabályok amúgy sem léteznek.

Amúgy is felejtsd el mi a szokás, úgyis csak az a lényeg hogy te hogy akarod! Engedd el a füled mellett a kivitelező/melós ilyen mondatait hogy :

-Azt mi nem úgy szoktuk

– De ezt így szokás

-Még sehol nem láttam ezt a megoldást

Te fogsz a házban lakni, csak az számít, neked mi a jó, téged hogy szolgál a lakás a legjobban! A legtöbb magyar lakberendezési szokás pedig minimum 10 éve elavult.

6. Gyér fények

Még egy dolog, amit a felújítás elején ki kell találni. Engem egy központi fénnyel világított szobából ki lehet kergetni a világból. Egyszerűen a szoba estére egy darab központi fénytől barátságtalanná, szomorúvá válik, ráadásul csökken a szoba funkcionalitása is.

Mire gondolok? Minden szobában kellenek a helyi fények. Úgy tervezd meg a világítást, hogy este központi, mennyezeti világítás nélkül is tökéletesen tudd használni a szobát.

A legjobb, ha a hangulat világítást tudod ötvözni az egyes funkciókhoz szükséges helyi fényekkel. Például, egy hangulatos nappaliban vannak semmire nem szolgáló, csak meleg, bensőséges hangulatot adó lámpák, ami akár asztali, akár állólámpa is lehet, de akár jól elhelyezett falikar is. Emellett pedig egy nappaliban például olvasó lámpára is szükség lehet, ha egyszerre ketten olvastok, akkor rögtön kettőre.

Lakásfelújítás: top 7 hiba amit ne kövess el

Amit végig kell gondolnod, hogy milyen fényekre lesz szükséged az adott helyiségben és nagyjából hogyan fogod berendezni. Ebben a házban az összes falikar, konnektor, kábel helyét a gipszkartonozás, festés előtt kitaláltam, de ehhez tudnom kellett, hogy hova teszem a kanapét, hova az íróasztalt. Tudni kell miket használsz majd, amikhez konnektorra van szükség.

A Tv-t a falra terveztem, ezért itt az egyik kép konnektort és kábel kiállást takar.

Lakásfelújítás: top 7 hiba amit ne kövess el

Kétségkívül nehéz úgy a berendezésen gondolkodni, hogy még a falak sem állnak, de muszáj, mert később sokkal nehezebb lesz esztétikusan elhelyezni a megfelelő világító eszközöket, konnektorokat a lakásban.

Soha ne becsüld alá a fények erejét ha barátságos, puha fészekre vágysz!

7. Amiről ordít hogy kamu

Oké, ez fájni fog. Személyes véleményem, és tudom hogy sokaknak nem esik majd jól.

Soha nem értettem, hogy az emberek miért adnak egyáltalán bármennyi pénzt fa hatású laminált ajtókra, bútorokra. Biztosan vannak sítlusos, nagyon ritka kivételek, de higgyétek el nem ez a jellemző!

Ha már laminált, ha már műanyag, ne játszuk el hogy fa, OK?

Mert úgyis ordít róla hogy nem fa és akkor meg minek? Ráadásul egyáltalán nem stílusos. Nagyon nem.

Ha szemezel egy fa hatású laminált ajtóval, gyorsan felejtsd el és ugyanannyiért vagy maximum egy icipicivel többért vegyél fennyő ajtót.

Miért? Mert sokkal szebb egy festett/ pácolt / lazúrozott / antikolt ajtó egy olyannál, ami azt hazudja hogy fa pedig többségében nagyon béna műanyagról beszélünk.

Lakásfelújítás: top 7 hiba amit ne kövess el

Ezek itt a legolcsóbb natúr fenyő ajtók, lefestve. Ezt az ajtót úgy alakítod kedvedre ahogy csak szeretnéd.

A fa ajtó ráadásul mindig tud idomulni a stílusváltásokhoz, hangulatokhoz. Meguntad hogy barnára pácolt? Fél nap alatt lehet sötétkékre festett ajtód az új dizájnhoz.

De ha van egy bükk hatású műanyag furnáros ajtód, abból sosem lesz más. Sosem.

Ugyanez igaz a bútorokra. Konyhabútorra, beépített szekrényre, bármilyen berendezésre. Ha laminált, legyen laminált, semmi gond, a lamináltan sok előnye is van, nálunk a gyerekszobába is az került:

A fiúk szobája / Kicsiház

Csak ne tegyünk úgy, mintha fa lenne. Úgyis kilóg a lóláb és a hamis dolgok mindig rosszul csillognak, vagy sehogy.

Ráadásul, ha nem kapsz ugyanolyan laminált ajtót, ugyanolyan fa hatású padlót és ugyanolyan fa hatású bútort akkor a fa hatású burkolatok összevisszaságába fullad bele az enteriőr.

Végszó:

A lakásfelújtás nagy feladat, rengeteg hirtelen megválaszolandó kérdéssel, azonnali döntéshozatallal, hirtelen felmerülő problémával. Ez a pár tipp kicsit segít előre gondolkodni, felkészülni a nehéz szituációkra.

Természetesen ezek a tippek sem kőbe vésettek és 100%-ig a szubjektív véleményemet tükrözik.

Ha kíváncsi vagy korábbi lakásfelújítós posztjaimra, ITT összegyűjtve megtalálhatóak.

Még pár ötlet pedig a Kicsiház felújításáról ITT olvasható.

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM