2016.06.29.

A terasz

Két hónapja kezdtük el a munkálatokat a terasz építéssel és a ház teljes körű, külső átalakításával kapcsolatban. Adott volt egy sváb jellegű parasztház, keskeny, fedett tornáccal. Ami azóta történt, alapjaiban változtatott meg mindent.

Azt hiszem, még mi magunk sem, akik hónapokat tervezgettünk, ötleteltünk, még mi magunk sem gondoltuk volna, hogy a házunk ennyire megváltozik majd a megálmodott átalakításoktól. Nagyon nagy projektbe kezdtünk április végén:

-kiüttettük a falat a nappaliban és teraszajtóval nyitottunk a veranda felé

-új bejárati ajtó készült

-ha már falat bontottunk, körben a nappaliban és az étkezőben, valamint az előtérben, gyönyörű faburkolatot tettünk fel, ami egyben a radiátorokat is rejti

-kibonottuk a veranda parapettjét és megépttettünk egy fa szerkezetű, húsz négyzetméteres teraszt

-mindeközben a ház új arculatot kapott az ide tervezett és gyártatott gipsz elemeknek köszönhetően, melyek teljesen új karaktert adtak a háznak

-eltüntettük, fával burkoltuk a régi kőborítást

-új színre festettük a házat

Nem vagyunk teljesen készen, mert az épületszobrász, akivel leszerződtünk és jókora előleget is kifizettünk neki,  kiborítóan lassan halad, illetve inkább az a gond, hogy alig látjuk…De már azt legalább látjuk, hogy mennyire gyönyörű lesz, ha egyszer készen lesz!

A terasz gyakorlatilag “üzemképes”, a szegőlécek a jövő héten érkeznek és bár az árnyékolást még meg kell oldani és a berendezés is okoz némi problémát, lévén hogy még nem találtam meg azt, ami igazán ide illik.

De azért már megmutatom, mi történt két hónap alatt. A ház átalakításánál és a terasz kialakításánál az volt a szempont, hogy a házunk úgy nézzen ki, mint egy régi villa, amit most szépen, eredeti állapotában felújítottak. Azt akartuk, hogy egyszerre legyen nagyon klasszikus és nagyon modern. Csak hogy a külső is idomuljon a ház belsejéhez :- )

A kiindulási alap idén áprilisban:

Kicsiház terasz

Kicsiház terasz

IMG_1108

Kicsiház terasz

 

A gipsz ablakkeretek, díszek, kváderek és felsőpárkányzat tökéletesen idevarázsolta a régi, klasszikus villa-hangulatot (a műkő lábazat jelenleg még készülőben), az egész ház gyakorlatilag újjá született, és gyönyörűvé változott, de egyelőre csak részleteket tudok mutatni:

Házfelújítás / Kicsiház

Kicsiház terasz

Itt tartunk most

A terasz pedig nagyon modern, nagyon amerikai, ugyanakkor mégsem idegen hatást keltő eleme lett a háznak. Nekem olyan, mintha mindig is itt lett volna. És végre, végre a flinstone-kő is tökéletesen eltűnt a ház oldaláról!

De kezdjük egy kicsit az elejéről. A kezdetekről, amikor a falat is bontottuk és ahol a részletes terveket megmutattam ITT már olvashattatok.

A bontás és az új nyílászárók behelyezése után jött az épületszobrászati munka, ami nagyon hosszadalmas volt, de a terasz részen sok  kiemelés és dekorelem került felrakásra.

Ezek adják meg a ház új arculatát, hangulatát és hozzák össze az egyébként teljesen különböző korokból származó nyílászárókat. (Van itt száz éves ablak, nyolcvanas évekből származó, tíz éves és vadi új. Egy teraszon…)

Házfelújítás / Kicsiház

Házfelújítás / Kicsiház
A ház faláról a rücskös vakolatot is eltüntettük, amit Gyula mester símított le nekünk flexibilis csemperagasztót használva. A csemperagasztó alá dryvit-háló került, így ez együtt rendkívül erős és tartós, hosszú évekig fogja megakadályozni hogy repedezni kezdjen a falfestés.

Házfelújítás / Kicsiház

Vakolás közben:

Házfelújítás / Kicsiház

már az új ajtóval

Házfelújítás / Kicsiház

Félkész állapotban, a lábazat nélkül

Közben már gondolkodtunk a ház színén. Ehhez készítettem magunknak egy tanulmányt a régi és a felújított füredi villák színeiről. Egyértelmű volt, hogy vagy valamilyen klasszikus sárgás árnyalat vagy egy kicsit mohazöldbe hajló bézs árnyalat jöhet majd szóba.

Ennek alapján vettem néhány doboznyi falfestéket (sajnos színt egy liter alatt nem kevernek, így egy literes sima falfestéket vettem, nem pedig kültéri homlokzatfestéket) mintának. Egy komoly felújításnál vagy beruházásnál nem szabad spórolni ezen! Hiszen a színek pontos árnyalata csak nagyobb felületen kifestve látszik jól, ráadásul a fényhatások is nagyban befolyásolják hogy mit látunk végül. (színválasztásról bővebben ITT írtam már).

Kicsiház terasz

Ezért A3-as papírlapokra festettem fel az egyes árnyalatokat, melyeket kiragasztottam a ház különböző pontjain, nézegettük különböző napszakokban, majd szépen vettük le azokat, amelyek nem tetszettek eléggé. Így maradt fent végül a “győztes” szín, ami egy lehelletnyi mohazöld beütésű, de elsőre inkább vajszínűnek látszó falszín: Trinát  S1002 -Y  és ehhez választottunk két árnyalattal sötétebb színt a Trinát      S2005-G90Y ,ami pedig a gipsz díszítések és kiemelések színe lett.

Kicsiház terasz

nagyon gondolkodunk

Kicsiház terasz

A befutó színpár

Mit mondjak? Imádjuk! Eszméletlenül jól mutat a zöld nyílászárókkal ez a két szín!

Festéknek a Tikkurila Finngard Novasil kültéri falfestéket válaszottuk, mert bár jóval drágább a közismertebb vakolatfestékeknél de már az első ecsetvonásoknál lehetett látni, érezni hogy bőven annyival jobb is. Szépen fed már egy rétegben is, nem foltosodik fel ha esik rá eső, pára, víz és kosztaszító hatása van.

Házfelújítás / Kicsiház

A fa felületekre, mint az oszlopok, nyílászárók, a fenti tetőkiemelés burkolata, a terasz korlát és a követ takaró faburkolatok szintén Tikkurila került, egy elképesztően jó kültéri festék az Opaque.

Házfelújítás / Kicsiház

Ez a festék szintén egy csoda, szinte vékony műanyag réteget képez a fán, ami nem reped, ellenál az időjárás viszontagságainak és bírja az UV sugárzást. Kb 10 évig nem kell hozzá nyúlni ahhoz, amit ezzel festünk le! (és ez nem a reklám helye, nem szponzorál a cég, egyszerűen tényleg nagyon jó a cucc)

A terasz részen eközben készen lett az összes díszburkolat és le lehetett festeni a falat és végre, végre elkezdődhetett az érdemi munka a terasszal.

Amikor a tervezést elkezdtük, még a télen, megkerestünk egy terasz építő szakembert hogy vállalja el a munkát. Végül, a munkálatok kezdete előtt két héttel lépett vissza, családi okok  miatt, mi pedig ott álltunk egy terasz építés előtt, szakember nélkül.

Szerencse hogy nem vagyunk kezdők a felújítások lemenedzselésében és nagyszerű barátaink vannak! Karesz barátunk, akivel anno standot építettünk együtt (ITT) megrajzolta nekünk a mi elképzeléseink alapján a terasz látványtervét, sőt egy olyan kiviteli tervet is csinált, ami úgy nézett ki, mint egy IKEA-bútor összeszerelési rajz.

Az összeszerelést, a teljes ház felújítása során felmerülő összes munkát meg Gyula barátunk vállalta, aki szinte az összes felújítást csinálja nekünk évek óta és most is nagy gonddal és odefigyeléssel vitte végig az építkezést, és hatalmasat teljesített. Köszönöm ezúton is nekik, nélkülük nem lenne ilyen szép teraszunk!

Szóval, az első pár nap volt nehézkes, mert ki kellett mérni a pontos dőlésszögeket, és a lépcső precíz le és elburkolása is elvitt vagy három napot.

Kicsiház terasz

Kicsiház terasz

Konstans három fokos dőlés kell, hogy minden víz le-és elfollyon

Kicsiház terasz

Kicsiház terasz építés

Tesztelés alatt a teherbírás

De azért már szépen alakult a terasz formája és a kőfal is tűnt el apránként. A flinstone-köveket nem vertük le, hanem egyszerűen ráburkoltunk. Cseréplécre fúrtuk rá a vörösfenyő deszkákat, melyek között 3-4 mm rést hagytunk és ezzel takartuk el a többé már nem ide való köveket.

Kicsiház terasz

Kicsiház terasz építés

Jöhetett a burkolás!

A burkolathoz végül a lehető legdrágább változat mellett döntöttünk. Mindenképpen akartuk a fa látványát és érzetét de a fa kedvezőtlen hatásai nélkül (vetemedés, elkorhadás, stb). Először a WPC-burkolat jött velünk szembe, de nekem nagyon nem tetszett, hogy ez egyértelműen műanyag volt, vagyis nagyon látszott rajta hogy csak “olyan mintha”.

Aztán rátaláltunk a thermowood-ra. Ez egy kémiailag kezelt és égetett fa, ami teljes egészében fa, csak annak a negatív jellemzői nélkül. Egész élet garanciát adtak rá.

Mi a kőris színű burkolatot választottuk, szép, sötét, mély árnyalat. És milyen illat volt a házban miközben a járólapot szeletelték a fiúk! Még most is olyan, mint egy finn szaunában :- )

Kicsiház terasz

Thermowood burkolat.

Már a fa járólap is hatalmas változást hozott a látványban, de az igazi, átütő, “végreközelavége” érzést a korlát felszerelése adta meg. A korlátot ugyanaz az asztalos készítette, aki a bejárati ajtót és a terasz ajtót is. Festőkamrában fújták le az egyes elemeket a ház színével megegyező színűre és a helyszínen rakták össze.

Ahhh:

Kicsiház terasz

Kicsiház terasz

A hangulatvilágítás az I-re a pont. A klaszikus hangulathoz egy nagyon modern lámpát válaszottunk, és több helyen rejtett led-csíkkal is ráerősítettünk a hangulatvilágításra.

Kicsiház terasz

Kicsiház terasz építés

Lépcső világítás

Sajnos a teljes házat még nem tudom megmutatni, mert az épületszobrász kábé heti két napot dolgozik, de sokszor tűnik úgy hogy annyit sem és egy hétre is eltűnik. “Hála” neki, ez a projekt még őszig el fog tartani, de mi már törekszünk arra, hogy a kert felöli rész teljesen rendben legyen és élvezhessük a jól megérdemelt teraszunkat.

Így a teljes összkép még hiányos, hiszen nem tudom megmutatni a lábazatot és a ház egészének megjelenését, pedig egyben lehet igazán érteni, hogy mi volt a célunk.

De azért el lehet képzelni:

Kicsiház terasz építés

A szegőlécek is hiányoznak még!!

Kicsiház terasz építés

Házfelújítás / Kicsiház

Kicsiház terasz építés

Kicsiház terasz építés

Reggeli fényben

Kicsiház terasz

Kicsiház terasz építés

Kicsiház terasz építés

Kicsiház terasz építés

Kicsiház terasz építés

Kicsiház terasz építés

Kicsiház terasz építés

Kicsiház terasz építés

Kicsiház terasz

Hamarosan mutatom a berendezést és amint minden elkészül, a teljes ház átalakulását is.

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM