2016.03.31.

10 tipp hogy jól válassz színt

Megtalálni a megfelelő árnyalatot otthonunkba, megtalálni azt a színt ami egészen biztosan nagy felületen is sokáig tetszeni fog, nem könnyű. Összeszedtem tíz tippet, ami segít a tökéletes választásban.

 

  1. Ne félj a színektől! Ne válassz egy jellegtelen színt csak azért mert bizonytalan vagy és azt gondolod, egy semleges választással majd megúszod. Hát nem. A semleges választás végül mindig unalmas is lesz. (Ráadásul, a festés nem egy megváltozhatatlan tényező, ha megunod majd átfested.
  2. Bátran kevertess színt, ne csak az előre kikevertek közül válogass! NCS skálán belül, bármelyik cég bármelyik kódját ki tudod kevertetni.10 tipp hogy jól válassz színt / Kicsiház
  3.  Mindig nézd meg a színkártyán az adott szín kezdő (legvilágosabb) és a befejező (legsötétebb) színárnyalatát: ezekből lehet látni, hogy az adott szín milyen tartományban fut, tehát milyen árnyalat bukkanhat elő belőle, ha nagy felszakaszon fested fel. (pl zöld színt választasz, de látható hogy a kezdő színe inkább sárga árnyalat, akkor nagy valószínűséggel a zöldnek a sárgás árnyalata fog kiütközni a válaszottt színeden)10 tipp hogy jól válassz színt / Kicsiház
  4.  Ha egy szobában több színt használsz, lehetőleg egy legyen belőle karakteres, erőteljes, a többi inkább neutrális.
  5.  A legmarkánsabb szín mellé válaszd a többi kiegészítő színt!
  6. Ha teheted, vegyél festékmintát, a válaszott árnyalathoz közeli színekben is. Nagy felületen egy szín teljesen máshogy nézhet ki mint a kis négyzeten a színkártyán és lehet hogy pont egy árnyalattal kellene sötétebb, vagy világosabb.
  7. Fesd fel a válaszott árnyalatokat a szobában a falra és nézd meg nappali fénynél (akár több napszakban is) és esti fénynél is, hogy lásd, a nálad lévő fényviszonyok között hogyan reagál, hogyan mutatja meg magát a szín. Ha nem akarod a festéket a falra kenni, fesd fel kartonlapra és tedd a falhoz! Meglátod hogy változik a szín árnyalata a napszaktól függően is.
  8. Minél sötétebb egy szín a színkártyán, annál bizotosabb hogy felfestve világosabbnak fog hatni, mint a kis kártyán. Tehát bátran válassz mindig egy árnyalattal sötétebb színt, mint amilyet a kártya alapján választanál!
  9. A festékboltokban vannak színkártyák, melyeket egy depozit összegért (álalában kb. 10 000 Ft) kölcsön lehet kérni pár napra. Így nem a festékboltabn állva kell kiválasztanod a kívánt árnyalatot a kétszázezer árnyalat közül, hanem otthon, kényelemben, alaposan megfontolva hozhatsz döntést. Nagyobb barkácsáruházakból kis színkártyákat tudsz hazavinni, ugyanezzel a céllal.
  10. Használj inspirációt színkombinációid kiválasztásához. Ez lehet pár enteriőr fotó, textil-minták, vagy nézz szét ilyen témájú weboldalakon. Például EZEN, ahol gyönyörű színsémákat kaphatsz és inspirálódhatsz hogy milyen színeket kombinálj.

10 tipp hogy jól válassz színt / Kicsiház

Jó válogatást! És ne feledd: az otthonod veled fejlődik!

Még több színválasztási tipp ITT és ITT.

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM