2016.03.29.

Az otthonunk színei

Itt a Kicsiház blogon a  GY.I.K. katgóriában (ha lenne ilyen)  előkelő helyet foglalnának el a lakásunkban fellelhető színekkel kapcsolatos kérdések. Ezért úgy döntöttem, összefoglalom egy posztban, hogy milyen színeket, milyen színkódokat használtam a lakásunk tereiben.

Szeretem a színeket. Nagyon. Szeretem a különleges, intenzív, erőteljes, meghatározó színeket. Szerencsére a férjem is így van ezzel. Talán “szakmai ártalom”. Egyikünk sem tudna letisztult, fehér, “színmentes” otthonban élni, így aztán a festések során nem haboztunk merészet álmodni.

Rögtön az előszobánkban kezdődik. Bár nagyon kicsi a belépőnk és még jócskán a végleges állapot előtt van, azt akartam hogy mindenki aki belép érezze, hogy ez az otthon nem szokványos.

Egy mély, sötét zöldet választottam ide. Kód: Tikkurila S449

Színek az otthonomban / Kicsiház

Az előtérben és az étkezőben a lila orgonás tapéta hozza a színkavalkádot, ehhez kissé visszafogottabb bútorszíneket válaszottam, ezúttal a Farrow & Ball színskáláról.

Komód: Farrow & Ball White Lime (a komód felújításáról ITT olvashattál)

Az otthonunk színei / Kicsiház

Étkezőasztal: a teteje Farrow & Ball Middleton Pink a lába Farrow & Ball Lime White

(A festéséről ITT olvashattál)

Színezd újra! / Kicsiház

A nappali színe azt hiszem a legmarkánsabb és legmerészebb választás. Azt gondolom, legtöbben a virágmintás tapétán lévő árnyalatokból válaszotttak volna színt a folytonosság érdekében, de mi úgy döntöttünk, hogy valami nagyon érdekes, meglepő és igazán karakteres látványt akarunk.

A festőink meg is voltak ijedve: túl sötét lesz ez ide.

Az otthonunk színei / Kicsiház

Az otthonunk színei / Kicsiház

Az otthonunk színei / Kicsiház

A sötét színek drámaiak. A sötét színek karaktert adnak a térnek. A sötét színek határozott és markáns stílust és hangulatot adnak az enteriőrnek. Így lett nálunk ez az okkersárgás, merőben meghatározhatatlan  árnyalat a központi helyiségünkben. Kód: Tikkurila S456

Hogy a fal sötétségét ellenpontozzam, fehérre festettük a fa padlót. Vagyis pardon, nem fehérre, hanem egy szép törtfehér színt választottam: Tikkurila G101

Nem mellékes helyiség / Kicsiház

Az előtér

Ilyen színű lett a padló az előtérben és a fürdőszobában is. A fürdőszobába is inkább sötét színben gondolkodtam: egy sötét, ablaktalan helyiségen amúgy sem sokat segít a világos szín. Ráadásul mint már mondtam, szeretjük a buja színeket ;- )

A fürdőszobában kétféle színt kombináltam: a csempére sötétebb, a falakra világosabb árnyalat került, csakúgy ahogy a Wc-ben. A falak színe: Farrow &Ball   Dix Blue, a csempe színe pedig: Farrow & Ball  Stone Blue.

Fürdőszoba felújítás bontás nélkül / Kicsiház

Fotó: Balogh Orsi

Fürdőszoba felújítás bontás nélkül / Kicsiház

Fotó: Balogh Orsi

Processed with VSCOcam with hb1 preset

A hálószobáknál már visszafogottabb földszíneket használtunk. A felnőtt hálóba egy mohazöld árnyalatú szín került a falra Tikkurila H457  árnyalatban. Megnyugtató, meleg, otthonos szín ez. A fekete képkeretekkel pedig igazán kontrasztos.

Az otthonunk színei / Kicsiház

Kicsiház az InStyle magazinban

Fotó: Batár Zsolt

A gyerekszoba (bővebben róla ITT) a szürke több árnyalatát kapta. A falra egy barnás árnyalat került Trinát SE 2076 színkódú. Szeretem ahogy a férfias szürkésbarnát oldja a sok vörös.

Az otthonunk színei / Kicsiház

Fotó: Balogh Orsi

A tetőterünk az egyetlen még nem annyira színes része. Ez egy kicsit más tészta, tudatosan akartunk ide más hangulatot mint a lenti laktérben.

A tetőterünk iroda, alkotótér, kell ide nekünk a sok-sok fehér! Fehér került a falakra és a padlóra egyaránt. Kezdetben egy erős tónusú szürkésbarnát használtunk a lépcsőházban (Tikkurila L487  ), ám mostanra már igazi dzsungel pompázik a helyén.

Az otthonunk színei / Kicsiház

Emiatt a lépcsők színe is változott, Farrow & Ball Pavilion Blue színűre.

Az otthonunk színei / Kicsiház

És koránt sincs vége. Mert az a biztos, hogy mindig, minden változik. Hol ez újúl meg, hol meg amaz ;- )

Mert az otthonod veled fejlődik.

A végére plusz egy tipp a festésekhez: Az NCS színeket lehet keverni márkák között is. Tehát a Tikkurilát bátran kikevertetheted Héra falfestékből és fordítva is igaz: Trinát színeket is kevertethetsz Tikkurila festékekkel. A többi festékcsaládnál is csak az a kérdés, hogy létezik-e az alap bázisfestékén kívül sötétebb bázisa is.

Szeretnél további segítséget a színválasztáshoz? Olvasd el tippjeimet ITT!

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM