2016.02.08.

Új lámpáim: vintage és DIY

A napokban sokat posztoltam a blogon (ITT és ITT) és külön a hírlevélben is a számomra lenyűgöző sputnik lámpákról. És tudjátok mi történt? Az hogy nekem is lett egy.

Mióta beköltöztünk a házba, azóta vágyom egy Emil Stejnar sputnik lámpára.  Végül a Vaterán akadtam rá nemrég és látva lelkesedésemet, a férjem meg is vette nekem.

A lámpa az ötvenes években készülhetett Németországban. (ez utóbbi látszik a cimkéjén) Nagy valószínűséggel nem egy eredeti Emil Stejnar “csak” annak mintájára készült. Törésmentes, hiánytalan és…….GYÖNYÖRŰ!

Azonnal posztoltam is az Instán! (na ezért érdemes követni..;- ) )

Új lámpák / Kicsiház

Sajnos rögtön kiderült hogy nem működik, így a férjemnek szét kellett szednie és újravezetékelnie a lámpát.

Ha pedig már szétszedtük, ki is javítottuk az korából adódó hibákat: kellett neki egy alapos tisztítás, hogy a rengete koszt és a szürkés lerakódást a sárgarézen eltávolítsuk. A művelethez Prevent krómtisztítót használtunk és nagyon szépen sikerült megtisztítanunk a központi részt és a szárakat is.

Új lámpák / Kicsiház

Előtte

 

Új lámpák / Kicsiház

Utána

Apropó szárak: valószínűleg évekig hánykolódott mindenféle garázsokban ez a lámpa, mert láthatóan aföldön tárolásból eredően, több helyen is el voltak görbülve a kis üveg virágokat tartó szárak.

Új lámpák / Kicsiház

 

Ezeket a férjem fogóval kiegyenesítette és így tettük vissza az eredeti helyére őket.

Közben én az üveg virágokat áztattam be, mostam el, és töröltem szárazra és fényesre.

Az újravezetékelésnek köszönhetően az immár tökéletesen működő lámpánk elképesztően ragyog a 12 db (!!!!) izzónak köszönhetően! Igazi ékköve lett a nappalinknak.

Új lámpák / Kicsiház

Új lámpák / Kicsiház

Új lámpák / Kicsiház

De hogy nehogy azt gondoljátok hogy bort iszom és vizet prédikálok,- vagyis hogy gyakran beszélek arról hogy nincs feltétlenül szükség dizájner darabokra ahhoz, hogy egyedi, szép és különleges tárgyaink legyenek-, megmutatom egy másik két lámpámat, amit viszont magam készítettem, illetve még csak azt sem: egyszerűen rátettük a meglévő izzóra az eredetileg mécsestartónak árult búrát, a másiknál pedig kb öt perces tuningot hajtottam végre.

A Jyskben akadtam erre a darabra:

Új lámpák / Kicsiház

Épp le volt árazva, ha jól emlékszem 3700 Ft-ra és vettünk is belőle kettőt rögtön. Az egyiket vázaként használom a fürdőszobánkban (ITT) a másikat pedig átneveztem lámpabúrának.

Új lámpák / Kicsiház

Nézz rá máshogyan is!

Új lámpák / Kicsiház

 

Új lámpák / Kicsiház

A másik lámpa pedig egy alap IKEA mennyezeti lámpa, egy kis maradék rojtos bortnival turbózva. Elsőre talán kicsit fura, de szerencsére a férjem gyorsan megbarátkozott vele :- )

alang_mennyezeti_lampa

Ikea lámpa tuning / Kicsiház

Ikea lámpa tuning / Kicsiház

Ikea lámpa tuning / Kicsiház

Mert klassz tárgyaink akkor is lehetnek ha képesek vagyunk másként nézni a dolgokra mint amik.

Ugye?

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM