2015.03.03.

DIY Ufó lámpa

Amikor a fiúk szobáját terveztem (ITT) akkor valamilyen különleges dizájn lámpát képzeltem el a leendő enteriőrbe. Nézegettem a gyönyörű origami lámpákat is és egy darabig eljátszadoztam a gondolattal, hogy akár én is készíthetnék egy ILYET. De amikor nekiláttam a konkrét munkának, ismét be kellett látnom, hogy a Pinterest szép és jó, de sokszor egy óriási csapda. Több problémával is szembesültem ugyanis. Leginkább azzal, hogy aki csinálta pont a legfontosabb részleteket nem osztotta meg velünk, de hát miért is osztaná meg, amikor amúgy 500 dollárért árulja darabját.

Próbálkoztam egy darabig, de láttam hogy nem lesz szép, így egy idő után feladtam a dolgot.

Bevallom, nagyon fájt a fogam egy igazán különleges dizájn lámpára, de a bútor amit a fiúknak elkészíttetnünk, elvitte a keretösszeget és már nem akartam azon felül költeni a szobára.

Maradt a DIY verzió.

Ami ugye végül nem a legrosszabb választás szokott lenni…. Szóval, volt ez a retró különlegesség, amit Zsófi mutatott nekem és nagyon megtetszett. Két lámpára volt szükség, így különösen fájt volna hogy megvegyem.

DIY lámpa inspiráció

Úgyhogy teljesen gátlástalanul lekoppintottam!

Igyekeztem olyan alapanyagot keresni, amit könnyen át tudok lyukasztani, így a porcelánt tányérokat és a fém tálkákat is próbáltam elkerülni. A bambusz tűnt a legjobb választásnak, főleg mert szép méretes darabokat találtam belőle az IKEÁ-ban és a JYISK-ben.

DIY UFO lámpa

Sajnos egy fém tálka mégis becsúszott mert bambuszból ilyen formát nem sikerült szereznem. A fém tálka átlyukasztása volt az egséz procedúrában a leghosszadalmasabb! Pontozni kell hogy a fém fúrószál meg tudjon akadni a tálon és ne csak elcsúszkálva forojon rajta, és még így is elég szenvedős volt átlyukasztani.

Azt javaslom hát, hogy ha az egyszerűség hívei vagytok, válasszatok kizárólag bambusz vagy műanyag alapanyagot! A tányérokat egyenként lefújtam szürkére. Lehetett volna bronz is vagy arany, de majd ha a végső összképet is meglátjátok (hamarosan) akkor megértitek majd, hogy miért maradtam a szürkénél.

DIY UFO lámpa / Kicsiház

Azután összeraktam a lámpát, elrendezve az egyes darabokat egymáson úgy, ahogy majd a végén látni akarom:

DIY UFO lámpa / Kicsiház

Ezután egy kisebb fúrószállal előfurtam a felső kettőt, majd alá tettem a másik kettőt és azokat is előfurtam. Majd a textilkábellel megegyező vastagságú fúrószállal az egész kompozíciót átfúrtam. Mivel a tányérok kicsit fura formájúak , csavarodnak erre-arra és nem is egyformák, így látható hogy nem mindeggyik tányéron került középre a lyuk, de ez nem is baj, mert így lesz a végén egyenes az egész! A textilkábelt szigetelő szalaggal leragasztottam hogy sérülés nélkül át tudjam húzni a szűkös lyukon.

DIY UFO lámpa / Kicsiház

Itt is látható hogy a lyuk nem középen van!

Végül a függesztésnél kiderült, hogy az eredeti elrendezésnél elferdül a lámpa, de egy kis rendezgetéssel, forgatással és a felső tányér lefelé fordításával ez a gond is megoldódott. Az én drága férjem felszerelte nekem a lámpákat így már el is tudok vele büszkélkedni nektek:

 

DIY UFO lámpa / Kicsiház

 

DIY UFO lámpa / Kicsiház

DIY UFO lámpa / Kicsiház

 

DIY UFO lámpa / Kicsiház   Hogy tetszik? DIY UFO lámpa / Kicsiház

DIY UFO lámpa / Kicsiház   DIY UFO lámpa / Kicsiház

 

Szerintem igazán különleges lámpákat hozhatunk össze egy kis munkával és kreativitással. A szép lámpa sokat dob az enteriőrön, ezért ha nincs pénzünk a drága dizájner darabokra, készítsük el magunk a lámpáinkat! Pl ilyeneket:

Gömblámpa fonalból. Elkészítése ITT.

DIY lámpa fonalból

Egyszerűen, kaspóból. Ezt azóta sokan megcsinálták már. ITT

DIY IKEA HACK LÁMPA / KICSIHÁZ

Régi retró csillár újragondolva ITT. 

Retró csillár újragondolva / Kicsiház

Műanyag kanalakat újrahasznosítva ITT.

DIY lámpa műanyag kanalakból  /  Kicsiház

Bianka pedig fésülködőasztal alkatrészből gyárott egyedi lámpát ITT.

DIY asztali lámpa / Kicsiház

Nektek van saját gyártású lámpátok? Ha igen, mutassátok meg!

A hírlevélben meghirdetett nyereményjátékra sok jó válasz érkezett (miszerint LÁMPA készül a tányérokból) , a nyertes pedig  RITA LOJ    Kérlek vedd fel velem a kapcsolatot hogy küldhessem a nyeremény magazinokat!

nyeremeny

Még nem iratkoztál fel? Pedig érdemes! Nyereményjátékok és exkluzív, a blogon nem olvasható lakberendezési posztok várnak rád. Iratkozz fel ITT!

fotó: Balogh Orsi

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM