2014.11.04.

Bianka projektje: DIY-lámpa bútoralkatrészből

Szerző:

Emlékeztek még a szépítkező asztalból lett előszobai, fekete kis konzol asztal átalakításomra?( ITT ) Ígéretemhez hűen, bemutatom a szépítkező asztal további elemének felhasználását is. Bár most csak lámpákról írok, még korán sincs vége a darabjaira szedett asztalka újjászületésének!

Az alábbi sorokban bemutatom a szépítkező asztal tükörtartó részének újragondolt verzióját.

Amikor darabjaira szedtem az asztalt, a tükör tartóelemek újrahasznosításán nem sokat gondolkoztam, a fejemben már akkor körvonalazódott egy kecses asztali lámpa-pár képe.

A fénnyel lehet játszani, egy jól beállított fényforrás teljesen más hangulatod ad a szobának. Telepakolhatjuk spotlámpákkal a mennyezetet és kirakhatjuk belőlük a tejútrendszert, vagy a szoba mindegyik sarkába elbújtathatunk hangulatvilágítást, mindegyik egy más-más légkört kölcsönöz a lakótérnek.

Nagy öröm, hogy sikerült olyanra megalkotni a lámpákat amilyennek megálmodtam, ráadásul dupla kivitelben, hisz párosan az igazi. Nem hittem volna, hogy a lámpakészítés ennyire nehéz feladat, azonban mindenképpen ajánlom, mert ha igazán egyedi kiegészítőt szeretnénk otthonunkba, a lámpa az egyik olyan dekorációs elem, mely meghatározza egy helyiség arculatát. Az elkészítést előtte jól meg kell tervezni, átgondolni a folyamatot.

A szépen faragott elem adott volt, de sokféle kiegészítőre volt szükség ahhoz, hogy ebből lámpa legyen.

aaa

Búra. Az Otthon Fényei lámpaboltban rendeltem. Trapéz alakút választottam, mert a fény vetülete a falon nagyon különleges atmoszférát teremt a szobában.

Kapcsolós kábelek,

ppp

 

A bekötéshez szükséges elemek,

pp

aa

Egy 15 cm x 15 cm-es fa alap ami az egész lámpát stabilan tartja. Asztalossal vágattam egy vastagabb fenyő lapból akkora méretű lapokat amekkora a lámpa búra felső átmérője, hogy stabilan megtartsa majd az egész szerkezetet.

ppppp

Eszközök melyek szükségesek:

Fúrógép

Csiszoló papír, mivel a díszített lábat mással nem tudtam csiszolni

Ragasztó – Pattex Fa Ragasztó

Alapozófesték  – Trinát Univerzális alapozó

Spray festék – Motip Very Well Matt Fekete Festék

És nem utolsó sorban egy erős férfikéz segítségként :)

Nekiláttam a munkának, először kimértem a fa alap közepét, ahova egy vastag szálú fúrófejjel fúrtam egy lyukat, amibe beilleszthető a lámpaváz vége. Beleillesztéskor ragasztót is használtam a tökéletes stabilitás érdekében.

 lll

Szerencsésen a faragott tartó lábon már volt lyuk, (ahova előzőleg a tükör oldalról volt fogatva) így a következő lépésben a lámpaváz fejénél középen fúrtam egy lyukat, olyan mélységig míg elérte az említett oldalán lévő már kifúrt lyukat, így a találkozásnál a kábel áthúzható.

 l

A kábelt felülről kellett behúzni, és az oldalán pedig kihúzni a már meglévő üregben. Ez volt a legnehezebb feladat, hisz 90 fokos ívben nehéz a kábelt behúzni, de egy erős vékony madzagot a végére kötve, sikerült áthúzni.

 fotó 1

Ezek után már csak be kellett kötni a lámpát hogy működjön.

Azonban küllemre nem volt szép látvány a lámpaváz és a bekötött égő tok találkozása.

Ezt valamivel el kellett takarni. Leleményesnek kellett lennem, így körülnéztem a garázsban és találtam egy régi karnist, aminek a karikái pont a két elem közé illettek.

 ll

 Ezeket használtam fel, és tökéletesen el is takarta 4 darab karika a csúnya részt.

llll

 Az hogy a karikák eredetileg is aranyszínűek voltak, külön dekoratívvá teszi a végeredményt.

A második lámpavázat az első után percek alatt össze lehetett rakni, és jöhetett is az alapozás.

Az arany karikákat letakartam folpackal, és a fent említett szokásos alapozóval lekentem a vázat.

fotó 3 

Kivártam a száradást és utána jöhetett az általam most nagyon kedvelt matt fekete spray festék. Nagyon gyorsan szárad, 10 perc száradást követően átfújtam még egyszer.

fotó 4

Sajnos el is fogyott majdnem két doboz, de nem bánom, mert az eredmény magáért beszél.

Az arany karikák igen megkoptak már, ezért azokat is lefújtam arany spray festékkel. Letakarva a többi részt folpackal, hogy ne fogja meg a friss fekete vázat.

Ez után már csak a körtét kellett becsavarni és a burát feltenni.

Az eredmény eleganciát és meghittséget varázsolt a térbe.

DIY_lampa_3

DIY_lampa_1

DIY_lampa

Amióta megvannak a saját kézzel készített lámpáim, az ebédlőben a mennyezeti lámpa szerepe elhalványult. Sokkal kellemesebb a kiegészítő fényforrások szerepe egy szobában, legyen az a ház bármely zuga. A komóddal, az arany tükörrel, a kiegészítőkkel és a lámpákkal ez a hely igazi kuriózum az otthonunkban, hisz mindet saját kezűleg készítettem, újítottam.

lampa_DIY

DIYlamp

csinald_magad_lampa

DIY-lamp-by-Bianka-for-web

Kívánom, hogy Nektek is legyen hasonló élményetek saját kezű felújításokkal, hiszen az eredmény magáért beszél majd!

A fotón látható tükörről és a komódról már ITT olvashattatok.

Még több írásomat ITT találjátok.

Munkaközi fotók: Varga Bianka

Végső gyönyörű képek: Balogh Orsi

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM