2013.04.10.

7 DIY tipp a konyha felújítására

A nekem írt levelekből szemezgetve, a laminált bútor festésének problematikája után közvetlenül, második helyen áll a konyhabútor átalakításának kérdésköre. Nem csodálom. A konyhabútor vagy komoly beruházás eredménye, ebből kifolyólag szinte tabu, ezer évig hozzá sem lehet nyúlni, hisz sokba került és nem szarjuk a pénzt, ugye?

De az ember lánya olyan fránya egy teremtés, hogy még a drága konyhabútort is meg tudja unni és akkor bizony nem ismer sem embert, sem Istent, és megtalálja a módját, hogyan lehetne alakítani kény s kedv szerint.

A második eset, hogy konyhabútorunk már eleve egy rom volt, vagy mert iszonyat ronda lakótelepi, vagy mert az újépítésű társasházban rá lett bízva a kivitelezőre, ami nagy butaság volt, de most már mindegy.

A lényeg, hogy sokan szeretnétek kipofozni a konyhát, de még nem mertetek belevágni, vagy mert ötlet nem volt, vagy ismeret. Most tőlem megkapjátok mindkettőt!

Lássuk, hogyan lehet kisebb, illetve nagyobb  erőfeszítésekkel felturbózni a megunt vagy eleve utált konyhát.

1. Fessük át!
Ez a legnagyobb beruházás és legnagyobb munka, de valószínűleg ezzel érjük el a leglátványosabb végeredményt is. A konyha korpuszát nehéz eltávolítani, így valószínűleg az marad a helyén, de ha festésre vállalkoztok, az ajtókat, frontokat mindenképpen vízszintes felületen fessétek, gombok, pántok és zsanérok nélkül. A laminált és bútorlap frontú konyhák festése sem tabu, ehhez itt találtok részletes leírást. Ha fából van a konyhabútor, ami nagy ritkaság és nagy kincs, akkor ezt a feladatsort másoljátok.
Ha már festés, lehettek bevállalósak. Legyen mondjuk az alsó szekrény más színű, mint a felső. Vagy legyen az üveges felső szekrény belül ütős színű:

DIY Konyhafelújítás
www.cathelaine.com
DIY Konyhafelújítás
www.ohhappyday.com
DIY Konyhafelújítás
www.thekitchn.com
DIY Konyhafelújítás ötletek
www.bhg.com
Konyahbútor átfestése
www.bhg.com
Konyhabútor átfestése
www.styleathome.com
Konyhabútor átfestése
www.poppytalk.blogspot.com
Konyhabútor átfestése
www.abeautifulmess.com

2. Lécezz!
A legjobban utált konyhák a sima felületű bútorlapos konyhák. Teljesen át lehet őket alakítani és új stílust adhatunk nekik néhány méter díszléccel vagy vékony deszkával keretezve, majd végül festve:

Olcsó konyhabútor átalakítás

A felső két kép munkamenetének leírása itt. Nálam is találsz útmutatót lécezéshez itt és itt.

3. Fólia
A panel vagy az olcsóbb bútorlapos konyhák egyszerű dekorálási módja, az öntapadó fólia. Lehet például egy minta, egy egész kép,amit sablonvágó késsel, vagy sablonvágó géppel vágunk ki, majd ragasztjuk a frontokra.

Olcsó konyhabútor átalakítás
www.101woonideeen.nl
Olcsó konyhabútor felújítás
via Pinterest

4.  Burkolatcsere
Sokszor a burkolat az, ami már idejétmúlt, és agyoncsapja a konyhát. Ha nincs kedv/erő/idő/pénz bontani, a megoldás itt is a festés!
Ha nincs burkolat, vagy van idő/erő/pénz leverni a régit, akkor jöhetnek az alternatív módszerek. Például a magas fényű zománcfesték, amivel én a régi konyhámat festettem a munkapult felett. Érdekes és izgalmas megoldás, de ami a legfőbb: olcsó. Vagy itt van például a táblafesték, egy újabb különleges választás!
Másik lehetőség a tapéta, amivel aztán lehet játszadozni mind a minta, mind a színek tekintetében. Most nálunk orgona mintás tapéta van a konyhában, amit egyszerű üveglappal védünk. Figyelem! Hőforrás közelében inkább az edzett üveget ajánlom!

Olcsó konyhabútor felújítás

www.sfgirlbybay.com

DIY konyhabútor felújítás
www.centsationalgirl.com
DIY ötletek a konyha felújítására

www.skonahem.com

 

Így újítsd fel a konyhád!

www.apartmenttherapy.com

Konyha felújítás ötletek

www.thedesignfiles.net

Extra tipp: 2013 óriási trendje a márvány visszatérése. Drága dolog, de ma már tapéta formában is megvehető a dán Ferm Living-től.

5. Nyiss!
Nyisd ki a teret, nyisd ki a konyhád! Ha jól átgondolt a konyhai készlettárad és nem sorakozik a szekrényedben a huszadik muffinsütő-forma és vajtartó, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy mennyivel könnyedebb lenne a tér, felsőszekrény nélkül.  Maradna hely a szép dolgoknak, dekorációnak, ami szebbé teszi a mindennapjaitokat. Vagy, ha sok a tárgy, de összeillenek és nem csúnyák, jöhet a nyitott polc! Igazán dekoratív tud lenni egy nyitott polc, tele üvegbe zárt főzési alapanyaggal, cukorral, liszttel, rizzsel. De csak ha nem a főzőfelület közvetlen közelében van, mert akkor nő legyen a talpán, aki rendben tartja a sok csetreszt a zsíros gőzök támadásai mellett. Viszont, ha kellően távol vagyunk a főzőfelülettől, akkor nincs vesztenivalónk! Jamie Oliver is így csinálja!
Ha pedig csak a frontoktól szabadulnál, de a diszkréció továbbra is fontos, szóba jöhet a textil, mint konyhafront-helyettesítő.
Ha magad készítenéd konyhapolcodat, leírást itt találsz hozzá.

olcsó konyhafelújítás ötletek
www.countryliving.com
Olcsó konyhafelújítás ötletek
www.countryliving.com
www.camillatange.blogspot.co.uk
www.easyliving.co.uk
Olcsó  DIY konyhafelújítás ötletek

Nyitott alul és felül is!

www.homes.ninemsn.com.au
www.housetohome.co.uk
www.housetohome.com

6. Bútorgombok, fogantyúk
Bármilyen hihetetlen is, sokszor egy egészen pici változás is elég az üdvösséghez. A bútor ékszere a fogantyú, ami, mint ékszer a nőn, hozzátesz, vagy elvesz az összképből.
Egy jól megválasztott fogantyúval, bútorgombbal éveket fiatalodhat az öregecske konyha!
Ajánlott lelőhelyeim itt és itt vagy itt .

7. Kiegészítők
Ódákat tudnék zengeni a kiegészítők erejéről. Tulajdonképpen, mindent megnyerhetünk és el is bukhatunk rajta. Gondoltatok már például arra, hogy művészeti alkotásokat vagy azok posztermásolatait tegyétek a konyhába, gyönyörűen keretezve? Vagy gondolnátok, mennyit számít hogy milyen a konyharuha, a függöny vagy esetleg a lámpa? Használhatunk szép szappanadagolót a mosogatószer tárolására, vagy dobozkát, amiben elrejtjük a dörzsiszivacsot…..A konyhánk a legfunkcionálisabb helység az otthonunkban, de mi lenne, ha itt is figyelnénk arra, hogy szép tárgyak vegyenek körbe? Elvégre, mi nők, életünk nagy részét itt töltjük, akár tetszik, akár nem.

www.completely-coastal.com
www.notetoself.typepad.com
www.deardesigner.co.uk
www.deardesigner.co.uk

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM