2011.08.31.

Kárpitozott ágyvég tutorial

A Rozikaszoba-projekt kapcsán már megígértem, hogy készítek egy útmutatót arról, hogyan kell ágyvéget kárpitozni. A nagy rohanásban ugyan gyakran előfordult, hogy nem találtam a fényképezőgépem, de azért igyekszem érthetően rekonstruálni az egyes lépéseket.

Azt gondolom, hogy ágyvéget készíteni nem nehéz. Tényleg.Érdemes megpróbálkozni vele! Főleg, ha számításba veszem, hogy egy szép, kárpitozott ágyvég mennyit dob egy teljesen szimpla ágyon! Az sem utolsó szempont, hogy egy komolyabb, felturbózott ágy ára az egeket verheti, így viszont, egy olcsó ágyat is eredetivé lehet tenni.

Én most egy  Ikea Fjellse ágykeretet turbóztam fel.

Az ágyvég formáját pozdorjából,  szúrófűrész segítségével vágtam ki.
Azután, a szivacsot szabtam a pozdorjához. Szivacsot táblában vehettek, kárpitoskellék szaküzletben. Felragasztottam a szivacsot a pozdorjára, ehhez én speciális spray ragasztót használtam. A szivacson kimértem a mintát. Én rombusz formában akartam feltűzni a gombokat,  ezek helyét mértem ki, és végül,a jelöléseknél kilyukasztottam a szivacsot. Erre azért van szükség, mert így a gomb majd szebben “beül” a helyére.

 

ennél a pontnál jutott eszembe, hogy fotózni is kéne

 

Ezután, kifúrtam a lyukakon keresztül a pozdorját. Mesterem valószínűleg a fejét fogta volna, mert nem így tanította, de időt akartam nyerni azzal, hogy nem számolgatok külön a fán, és külön a szivacson. Lényeg, hogy a fúrószál ne érjen hozzá a szivacshoz, mert darabokra cincálja! Ha megígéritek, hogy erre figyeltek, csinálhatjátok így.

 

Ezután, elektromos tűzőgéppel,  feltűzöm a frízt, ami a szivacsot védi, és finomítja a széleket, majd jöhet az anyag.Az anyagot úgy mérjétek, hogy legyen belőle elég a tűzéshez is, meg a végén, amikor kitűzzük a szélét, akkor is maradjon elég. Én eredetileg, nagyon mély tűzésű fejvéget szerettem volna készíteni, de kábé másfél óra szarakodás munka után, kiderült, hogy én bizony, elszámoltam magam az anyaggal. Maradtam az egyszerűbb tűzési verziónál.
Tehát, az anyagmennyiségnél számolj azzal, hogy hány centis a szivacs, és hány gombot tűzöl fel, mert annyiszor kell két centi (nekem ilyen vastag volt a szivacs) ráhagyással számolni, minden irányban. Plusz, minimum öt centi a hátlaphoz tűzésre.
Tiszta matek, ááááááá.

feltűztem a frízt

 

Én az anyagot körben kitűztem, de úgy, hogy nem véglegesre, hogy a végén még alakíthassak az anyagon, ha esetleg kellene. Ez azt jelenti, hogy nem lőttem bele sok kapcsot, és azt is úgy, hogy nem erősen, tehát épphogy megtartsa az anyagot a helyén.

Közben, Brigi a személyes Jótündérem levágott nekem egy rakás 15-20 cm-es zsineget, melyeket a gombok feltűzéséhez használok.

 

A zsinegeket a gombokon átfűztem, majd egy hosszú,két élű kárpitostűvel, a zsineg mindkét szárát átjuttattam a szivacs túloldalára, valahogy így:

A szálakat ezután tiszta erőből (értsd: TISZTA ERŐBŐL) meghúztam, és Rambót megszégyenítő módon, belelőttem egy sorozatot a pozdorjába a Bosch-fegyveremmel:

 

A végén valahogy így kell kinéznie a hátlapnak:

 

És valahogy így kell kinéznie szemből:

agyveg_nyito
agyveg4

Nos, nem mondom, hogy pofonegyszerű. De nem lehetetlen, még azoknak sem, akik nem barkács-világbajnokok. A tűzött ágyvég kárpitozásnak számtalan verziója létezik, ez talán a legegyszerűbb, bátran neki lehet vágni különösebb előképzettség nélkül.
Turbózzátok fel az ágyaitokat!

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM