2011.05.07.

DIY festett szőnyeg

Amerikában és szerte Európában egy valamire való DIY blogger, festett már életében szőnyeget. Ez megfellebbezhetetlen tény, tekintve, hogy lépten-nyomon szőnyegfestős leírásokba botlok és ez nem lehet véletlen.
A gondolat tehát befészkelte magát az agyamba: nekem is ki kell próbálnom ezt a módszert.

Ráadásul, úgy tűnt, szőnyeget festeni gyerekjáték. Az ötlettel kapcsolatban, felmerült bennem néhány kérdés, melyekre fura mód, nem tértek ki ezek a fránya bloggerek. Csak néhány, apró, praktikus kérdés, például, hogy mennyire változik meg az anyag szerkezete a festéstől, meg hogy hogyan lehet majd tisztítani az így festett szőnyeget.
Úgy döntöttem, ha választ akarok kapni ezekre a kérdésekre, szőnyeget kell festenem, magamnak.

Ugye nem meglepő fordulat, hogy éppen volt nekem egy nagyon régi, kopott-nyúzott, elhasznált szőnyegem. (huhh, mit gondolhattok rólam, hogy nekem mindig van itthon valamim, ami kopott és nyúzott…)
Annyira kopott volt, hogy nem sajnáltam felhasználni a kísérlethez.

A történet másik szála, mely pillanatok alatt egybefort a szőnyegfestés-projekt szállal, pár hete kezdődött, amikor épp egy esős délutánon senyvedtünk a lakásban, és a nagyfiam felvetette, hogy milyen jó lenne, ha a padlóra is festhetnénk ugróiskolát, mert akkor bent is lehetne ugrálni.
Lecsaptam a gondolatra. Egyrészt, mert a fent leírt okokból, hetek óta pörgettem magamban a szőnyegfestés ötletet, másrészt, mert felcsillant a remény, hogy elkerülhetem az autós szőnyeg gyermekszobába való beszivárgását.

Így lett a fiúk szobájában ugróiskola-szőnyeg.

festett_szonyeg_2

Ebből a csúfságból készült.

festett_szonyeg_elotte
13 éves rongyszőnyeg

A fedett teraszon kezdtem a munkát, miután fóliával leterítettem a padlót, ahova a szőnyeget tettem. A festéshez latex tartalmú falfestéket használtam (gyakorlatilag minden festhető, dörzsölhető falfesték latex tartalmú). Hengerrel elkezdtem felvinni a festéket.

szonyegfestes2

Felkentem egy réteget, semmi változás. Aztán felkentem a második réteget, még mindig alig változott a szín. Ez a dög szőnyeg felzabált öt liter festéket, mire ki tudtam világosítani a kívánt árnyalatra.

szonygegfestes3
végre kész az alap

 

Mivel arra számítottam, hogy gyorsan kész leszek, eléggé dühített, hogy a sokadik réteg festéket kenem fel, legszívesebben öntöttem volna  a festéket a szőnyegre.
Ezután jött a méricskélés. Kimértem a négyzetek helyét, megrajzoltam, majd ragasztócsíkkal körberagasztottam. Ecsettel kifestettem a kockákat.

szonyegfestes3

Gyors száradás után, egy vékony ecsettel megrajzoltam a széleket.

 

szonyegfestes4

Ezután, számsablonokat nyomtattam. A sablonokat ingyenesen töltöttem le innen.

Elkészítettem a stencileket: a kinyomtatott sablont irattartó műanyag fólia alá tettem, és sablonvágó késsel körbevágtam.  Ez egy nagyon jó kis eszköz, úgy lehet vele vágni, mintha rajzolnánk. (de azért vágás közben nagyon vágytam egy ilyenre)

 

szonyegfestes1
szonygefestes7
vágótoll vagy mifene

Végül, a sablonokat a szőnyegre raktam és egy szivaccsal felhordtam a festéket a fóliára. A kivágott részek alatt előbukkantak a számok:

szonyegfests6
szonyegfestes9

És tádáááááám, készen van az ugróiskola-szőnyeg, kiváló alternatívája az unalmas és rettentő autós szőnyegnek.

festett_szonyeg_2
festett_szonyeg1
festett_szonyeg4

Hogy milyen lett a rongyszőnyeg? Megváltozott az anyag szerkezete, durvább lett, kábé olyan, mint egy szizál szőnyegé. Szóval, aki pihe-puha, fetrengős-hencsergős szőnyegre vágyik, az inkább vegyen készen valamit, de ne pingáljon. (Bár, az is igaz, hogy akinek ilyen koszos gyerekei vannak, mint nekem, az ne akarjon pihe-puha hencsergős-fetrengős szőnyeget….)
Moshatóság tekintetében még nincs tapasztalatom, de azt már látom (tapasztalom), hogy  mindenféle folt, gyakorlatilag nedves szivaccsal letörölhető a szőnyegről, szóval, valószínűleg nem fogom gépben mosni ezután. (hozzáteszem, egy kisebb rongyszőnyegen teszteltem, hogy a színek engednek-e a szőnyegből mosás közben és a válasz: nem). Tartósság, kopásállóság még a jövő zenéje, majd referálok.
Összességében, ez egy jópofa projekt, s bár az elején azt gondoltam, hogy a szőnyeg a kukában fogja végezni, most már kimondottan örülök, hogy kipróbáltam a tippet  és biztos vagyok benne, hogy fogok még szőnyeget festeni.
Szőnyegfestésről, a teljesség igénye nélkül, olvashattok még itt, itt és itt is. És itt pedig még egy tutorial videót is megnézhettek.
Ki kapott kedvet?

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM