2015.07.22.

A kert most

Azt gondolom, a kertészkedés az a műfaj, amihez meg kell érni. Egy bizonyos kor alatt az ember nem érti hogy mi a jó abban, ha valaki folyton a kertben babrál, ágakat metsz, locsol, füvet nyír. Mert akkor még csak nyűgnek érzi. Aztán valahogy jön egy pillanat, amikor az egész átfordul és a kertészkedés örömmé, hobbivá válik.

Mondom, nem tudom ez egyfajta érettség-e de azt tapasztalom hogy negyven felé közeledve egyre több ismerősöm kezd vonzódni a kertészkedéshez.

Mi is rákattantunk a férjemmel, aki hazaérve a munkából már dobja is le a fehér inget, szép gúnyát és bakancsban, munkásgatyában vágja a füvet, permetez, ellenőrzi az új hajtásokat és gazol ahol szükséges. Én közben locsolom a petúniákat, buxusokat, lemetszem az elvirágzott rózsákat. És közben élvezzük a kerti munkát!

Ezzel pedig egyszerre több előnyhöz is jutunk: van egy új közös hobbink és van egy igazán gyönyörű, napról-napra burjánzóbb kertünk! Élvezzük amikor létrehozzuk, gondozzuk és élvezzük minden nap, amikor kint ücsörgünk és bámuljuk a naplementét vagy éjszaka hallgatjuk a csobogó hangját.

Olyan, mintha mindig is itt lett volna ez a kert, pedig valójában tavaly májusban álltunk csak neki! Elképesztő milyen változásokon ment keresztül az udvarunk ennyire rövid idő alatt is.

A kertészkedés ugyan drága hobbi, de azt hiszem, növényekbe fektetni mindennél jobban megéri.  Ez  jobb, mint egy óriási sík képernyős tévé!

Tavaly a kerti út kiépítésével kezdtük el a munkát (erről bővebben ITT) és folytattuk a tó megépítésével (ITT).  Már akkor, ennyivel nagyon elégedettek voltunk (képek ITT és ITT) de idén tovább fejlesztettük a kertünket és gyepszőnyeget fektettünk le saját magunk, teljesen házi kivitelben. (ITT)

Sokan mondtátok hogy nem fog működni öntözőrendszer nélkül. Tény, hogy a gyepszőnyegünk gyakorlatilag a háziállatunk, napi szintű nem kevés gondoskodást és odafigyelést igényel, de öntöző rendszer nélkül is gyönyörű, smaragzöld szőnyeggé alakult a kertünkben. Büszkék vagyunk rá!(Írjak tippeket a hogyan csináld rovatba?)

Kicsiház kert

Kicsiház kert

 

Kicsiház kert

 

Rengeteg hortenziát is telepítettünk a kert végében lévő jázminbokrok tövébe, melyekhez savanyú földet vettübk és csepegtetőt helyeztünk el az ágyásban. Őrületesen burjánzik, emberfej nagyságú virágait folyamatosan hozza. Így ahogy elvirágzik a jázmin, rögtön jön a hortenzia a gyönyörű virágaival. A tó köré is ültettünk még páfrányokat, árnyékliliomot, mentát és még hortenziát. Abból sosem elég!

Kicsiház kert

Kicsiház kert

Kicsiház kert

Kicsiház kert

Kicsiház kert

Kicsiház kert

Kicsiház kert

Ilyen amikor a jázmin virágzik

Kicsiház kert

 

A kerítések és a garázs tövébe örökzöld lonc és futó jázmin került, a ház végében zöldfűszer kertet alakítottam ki, a teraszt pedig hófehér petúniák díszítik. A ház mellé pedig fehér futórózsákat és szintén fehér  virágú lilaakácot, melyek pár éven belül be fogják futni a házat. Nagyon romantikus lesz!

Kicsiház kert

Kicsiház kert

Kicsiház kert

A férjem nagy kedvencei, féltve őrzött kincsei pedig a buxusok. Jelenleg már tizenöt darab van belőlük a kertben, kisebb és nagyobb változatban. Ezeket úgy vettük, hogy nem voltak formára vágva és végső kinézetüket a férjem adta meg nekik.

Így benne van az elkotás öröme és még jóval olcsóbb is volt.

Kicsiház kert

Kicsiház kert

Kicsiház kert

 

Sokat nézegettünk kerteket, kerteket bemutató tévé műsorokat és a Pinteresten is nézegettük az inspirációkat. Hisszük, hogy a kertnek is kell egy stílus amihez ragaszkodunk és végigvisszük, ettől lesz a végeredmény igazán különleges.

Mi a vidéki kúriák és a kastélyok félig buja félig nagyon is szabályos kertjeinek hangulatát vettük alapul. Ezért van szürke murva térkő helyett, ezért vannak a hortenziák és a buxusok kiemelt helyen és szerepben és ezért vannak a rózsák is. A kert első része rendezett és szabályos, és ahogy haladunk hátra a tóhoz, úgy lesz buja és vadregényes.

Csak fehér virágot választottam, így minden fehér ami virágzik: a rózsák, kivéve a nyolc éve itt pompázó rózsabokrot…a hortenziák, a hibiszkusz, a petúnia de még a “lila” akác is. Úgy érzem, ez az “egyszínűség” ad eleganciát a kertünknek. Természetesen a bútorok is fehérek……

 

Kicsiház kert

Kicsiház kert

Kicsiház kert

Kicsiház kert

Kicsiház kert

Kicsiház kert

Fontos hogy este is élvezzük a kintlétet (vagyis főként akkor ebben a melegben) ezért átgondolt esti világításrendszert építettünk, természetesen DIY. A lényeg, hogy a fények gyakorlatilag fényfestést hoznak létre a kertben a megvilágított növényekkel.

Megpróbálom átadni mennyire hangulatos:

Kerti világítás /Kicsiház

Kerti világítás /Kicsiház

Kerti világítás /Kicsiház

Kerti világítás /Kicsiház

Kerti világítás /Kicsiház

Kerti világítás /Kicsiház

 

Szeretjük a kertünket. Itt (is) mindent magunk csináltunk. Utánanéztünk, megtanultuk, kitapasztaltuk és létrehoztuk. Hisszük, hogy sosem lenne ilyen szép ha nem mi csináljuk az egészet a magunk maximalizmusával a tökéletesre törekedve. Folyamatosan alakítjuk, gondoskodunk róla de cserébe nagyon kihasználjuk.

Közben terveket szövünk: ősszel a bejáró mellé új növényeket telepítünk, ültetünk még hortenziát és előbb-utóbb a terasz építésének is nekilátunk, bár egy téli üvegházról is álmodozunk mostanság…. Hihetetlen lehetőségek vannak még itt!

 

Kicsiház kert

Kicsiház kert

Kicsiház kert

Kicsiház kert

 

Még több kerttel kapcsolatos posztot olvasnál? Nézz szét ITT.

Ha naprakészen szeretnéd követni a kert változásait, kövess engem az Instagramon is! ITT 

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM