2015.01.02.

Újíts fel bútort műgyantával!

Még a nyáron írtam az ARK Deko Design  nagyszerű termékeiről, amivel sok új lehetőség nyílik otthonunk felújítására. Már akkor megfogott az új öszetételű, epoxi gyantában rejlő számtalan lehetőség! Mert ez a műgyanta nem csak burkolásra használható, hanem bútor felújítására és látványos átalakítására is.

Ami pedig a legjobb benne, hogy a különleges hatású végeredményt nem fáradságos munkával, hanem meglepően egyszerűen érhetjük el!

Mivel ez az önterülő műgyanta beszivárog a repedésekbe, sérülésekbe, mélyedésekbe, így szerintem igazán jó alternatíva lehet olyankor, amikor nagyon sok sebtől vérző felületünk van ám nem szeretnénk vele hetekig bíbelődni.

Én most egy olyan bútort alakítottam át ezzel az anyaggal, ami valójában nem volt rossz állapotban és eredetileg egészen más dizájnt szántam neki amikor megvettem de most kapóra jött hogy kísérletezgessek.

Ez a nagyon kedves kis retró lemeztartó  lett a kísérleti alanyom:

 

Retró komód "előtte"

Retró komód “előtte”

 

És úgy döntöttem, hogy gyöngyház hatású műgyanta felületet fog kapni!

Az erre a célra felhasznált Deko’PEARL önkiegyenlítő gyöngyház epoxigyantát arra tervezték, hogy:” magas esztétikai és fényhatást adjon, megőrizve a kitűnő ellenálló képességet mechanikai és kémiai behatásokkal szemben.  Vonzó és csillogó, háromdimenziós árnyalatokkal, amelyek vonzzák a fényt és egyedi, utánozhatatlan módon tükrözik vissza azt különböző nézőpontokból.”

Éreztem hogy ez jó választás lesz!

Nos, a csiszolást ennél a felújításnál sem úszhatjuk meg, mert az önterülő műgyantához is kell a szépen felcsiszolt és alaposan zsír és portalanított felület! (a csiszolás technikájáról bővebben ITT olvashattok).

A teljesen tiszta és száraz komódot először egy ecset segítségével bekentem DEKO PRIME K100 epoxi alapozóval, két rétegben.

Alapozás

Alapozás

 

Majd hagytam egy napig hogy megszáradjon. Ezt is átcsiszoltam, de csak kézzel, egy 120-as csiszolóvászonnal finoman átsimogatva.

Az önterülő műgyanta felhordása előtt ellenőriztem, hogy vízszintben van-e a bútor. Ha van egy kis lejtés, azt a bútor alá helyezett kis papírdarabkákkal javítom.

Ez nagyon fontos, mert ha a padló kicsit is lejt, akkor a gyanta a végén az egyik oldalon vastagabb lesz mint a másikon, vagy még roszabb, átfolyik arra a helyre amelyik jobban lejt. Szóval, először gyors ellenőrzés: a felületem teljesen vízszintes-e?

A másik sajátsága az önterülő műgyantának, hogy csak vízszintes felületen terül.

Na.

Ezt sosem gondoltátok volna, mi? Szóval, a pepecselés az átalakításnál az lesz, hogy minden oldalt egyenként kell megcsinálni és egyenként meg is kell várni a száradást (kb egy nap) míg a következő oldallal folytatjuk.  így minden alkalommal csak annyi anyagot keverek ki, amennyit fel is hordok!

A kimérten vízszintes helyzetbe tett búror széleit maszkolószalaggal körberagasztom. Ennyi. Én magam is meglepődtem, hogy a szalag felfogja a gyantát és megakadályozza a szétfolyást, de szerencsére nem kellett körbeléceznem a bútort és teljesen elég volt ez a gyors előkészítés. A maszkolószalagot úgy kell felragasztani, hogy képezzen egy pár milliméternyi peremet a bútor szélén, így:

 

Körberagasztás

Körberagasztás

Ezután előkészítem a DEKO PEARL K360 műgyantát. Pontos mennyiségeket kell kimérni, szóval nem szemre meg érzésre megy a méricskélés, hanem kizárólag mérleg segítségével mérjük ki a megadott anyagmennyiségeket! Kimérem tehát a csomagoláson feltüntettett mennyiségeket az A és a B komponensből és ahogy már mondtam, mindig csak épp annyit, amennyit aznap felhasználok.

 

 gyöngyház hatású epoxi gyanta

gyöngyház hatású epoxi gyanta

Nagyon, de nagyon, de nagyon alaposan elkeverem. Alaposan. Kulcsszó. Az elegynek teljesen homogénnek kell lennie, amikor kiöntjük!

És akkor jöhet a varázslat:

 

A műterülő gyanta felhordása

Az önterülő gyanta felhordása

 

mugyantazas

 

Az elegyet a felületre öntöm és egy spatula segítségével elegyengetem, ügyelve, hogy jól szétterüljön a gyanta. Isteni, hogy a gyöngyházfényű anyag mennyire érdekes mintákat hoz létre! Ezt a folyamatot nem nagyon tudjuk irányítani, az anyag magától lesz ilyen-olyan mintás, ahogy az apró kis légbuborékok kipukkannak és ahogy a gyöngyház por veri vissza a fényt.

 

Azegyik ajtó a felhordás után

Azegyik ajtó a felhordás után

 

Az ajtókat csináltam meg először és még elég bátortalan voltam, így az elsimítás után nem nyúltam már a kialakult felülethez. A bútor tetjénél és oldalainál már merészebb voltam, és nagyjából 15-20 perc száradás után, egy papirtörlővel bele-bele maszatoltam a műgyantába, így még izgalmasabb, kicsit márványosabb hatást érve el a felületen:

 

Mintázás

Mintázás

mugyantazas7

Ennél az átalakításnál minden kezelt oldalnak vízszintben kell lennie, ergo forgatni kell a bútort!

Kb 45 percig tudunk dolgozni a műgyantával, ez idő alatt tudjuk formázni, mintázni, lásd a fenti fotón. Utána már hagyjuk pihenni és ne nyúljunk hozzá 24 órán át!

A bútorgombok helyét előre kifúrtam és bár ment bele gyanta, mivel nem tömítettem be a lyukat teljesen, a száradás után könnyedén kifúrtam a lyukat újra.  Gyönyörű bútorgombokat választottam, azt amit Bianka komódjánál is láthattatok ITT.

Miután minden elem megszáradt, le kellett  tisztáznom a széleket. Mert a ragasztások mentén a kb két milliméter vastagságú műgyanta éles peremet képez, ami nem is szép és eléggé vág is. Egy sniccerrel, késsel vagy bármilyen célszerszámmal “legyalultam” majd le is csiszoltam ezeket az egyenetlenségeket:

"Legyalulom" a széleket

“Legyalulom” a széleket

 

Akartam még valami extra látványelemet a bútornak, hogy még jobban kiemeljem ezt a különleges felületet és még extravagánsabbá, csillogóbbá tegyem. Ehhez a Tikkurila Taika arany festéke és a Farrow and Ball  Cornforth White  színű festéke volt a legnagyobb segítségemre. (a FB festék forgalmazója ITT)

 

festekek

A bútor szélein és lábán megjelenő csillogó arany festék tökéletes kiemelést adott a gyönygházfényű műgyantának. Pont amilyet akartam!

A bútor belsején még egy kicsit kísérletezgettem és kétféle színnel csíkozott mintát hoztam létre. Ehhez először az arany alapot festettem fel, majd száradás után felragasztottam a maszkoló szalagot. Kétféle vastagságút használtam. Ad hoc jelleggel ragasztottam fel a mintát, de utólag már ezzel is bíbelődnék többet, hogy még szebb legyen a végeredmény.

Arany alap

Arany alap

A maszkolószalagokra hengerrel festettem fel a szürkés-bézses fedőszínt két rétegben. Száradás után húztam le a maszkolószalagot és megkaptam a kívánt mintát:

Kiragasztás

Kiragasztás

Festés

Festés

Így készült el ez az elegáns, retrós de mégis nagyon modern bútor:

 

Saját fotóm :-)

Saját fotóm :-)

 

A felület közelről

A felület közelről

 

Műgyantával burkolt komód

 

Asszimetrikusan, ajtó nélkül nekem jobban tetszik ez a bútor:

 

Bútorfelújítás műgyantával

Bútorfelújítás műgyantával

 

Bútorfelújítás műgyantával

 

Szép hozzá az arany!

Fényjáték

És a belbecs:

 

Festett ajtók

Festett ajtók

 

Mit szóltok hozzá? Gyantáznátok bútort?

A felhasznált epoxi gyantáért köszönet az ARK DEko Design-nak!

Még több bútrofelújítási ötlet ITT.

 

“after” Fotók: Surányi Miklós

 

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM