2013.12.16.

A mi konyhánk

Na ezt a posztot már sokan vártátok kíváncsian, ugye? Én pedig nagyon de nagyon kíváncsian és izgulva várom a véleményeteket. Amikor elkészültek a fotók, kérdeztem a szerelmemet hogy mit gondol, ez vajon milyen stílus? Azon kívül, hogy eklektikus, mit lehet mondani az otthonunk stílusáról?

Ő elgondolkodott és azt felelte: ez a stílus a mi stílusunk, nem tudja jobban megfogalmazni.
És hát igen.
Azt hiszem ez a konyha nagyon is magában hordozza mindazt amit mi együtt szeretünk.

Szeretjük az eklektikát, a látszólag össze nem illő dolgokat, szeretjük a frivol és burjánzó nőiességet egy otthonban, szeretjük a modern formákat és az antikvitást egyaránt, imádjuk a színeket és nem félünk semmitől, viszont utáljuk a konvenciókat.
Korábban már írtam arról, hogy milyen szempontok mentén terveztük a konyhát (erről ITT olvashattok), de hogyan jutottunk végül el az ultramodern üvegkonyháig, arról még nem.
Az úgy volt, hogy amikor beköltöztünk, akkor megegyeztünk abban, hogy nem szeretnénk körben beépített konyhát, a fő elem a sütő lesz, mindent ehhez veszünk és hogy biztosan alap-része lesz a konyhának az általam felújított komód.

A kezdetek:

az étkező
a konyha

 

De innentől kezdve jó darabig tanácstalanok voltunk abban, hogy mit is szeretnénk.
Onnan indultunk, hogy a komód mintájára szeretnénk majd konyhabútort, hogy arra rímeljen. Ezt fontolgattuk egy darabig, majd elvetettük: hiszen pont ezt a szabályosságot nem akarjuk, ezt a magától értetődő választást. Valahogy úgy túl romantikussá vált volna ez a konyha, a virágos tapétával, a vintage sütővel és a régi tálalóval.

Másfél év átmenet:

 

 

Ezért elkezdtünk gondolkodni egy ipari hangulatú, rozsdamentes acél konyhán, ami olyan mint egy éttermi konyha. De nagyon sok rosszat hallottunk a rozsdamentes acél kényességéről, meg valahogy ez az ötlet sem állt meg igazán, így egy idő után ezt is elvetettük.
Én pedig egyre jobban kezdtem látni, hogy egy nagyon magas fényű, nagyon egyszerű, minden minta nélküli konyhát szeretnék a míves tálalom mellé, szép kontrasztként. Na, ez az ötlet már mindkettőnknek tartósan tetszett.
És akkor, egy bécsi kirándulásunk alkalmával, egy lakberendezési boltban megláttam egy festett üveggel borított konzolasztalt. És jött az AHA-élmény: pont ilyen kell nekünk! Ez az anyag fogja megadni nekünk azt a finom modernséget, amire vágyunk.
Tehát a végső terv kialakult: festett edzett üveg lapokkal borított konyhát szeretnénk, a falon lévő csempét pedig szintén ilyen üveglapokkal burkolva tüntetjük el.
Az ötlethez már “csak “kivitelezőt kellett találnunk.
Az Enterteam csapatra pedig azért esett a választás, mert azt akartuk, hogy a drága alapanyagból a lehető legjobb minőségű munka készüljön el és ne kelljen azon aggódnunk, hogy esetleg nem lesz tökéletes a végeredmény. Ismertem már őket, láttam munkáikat és így megbíztunk bennük és nem is csalódtunk.

 

 

A frontok színét a tálaló színéhez igazítottuk, ami a Farrow and Ball lime white színe. Az üveg alapból zöldes, így számítottunk rá, hogy nem lesz a végeredmény pontosan ugyanolyan, mint a komódon, de ez végül nem zavart. Az üvegborítás nagyon modern, nagyon egyszerű vonalakat kíván, így az volt a kérésem, hogy fogantyú se legyen a frontokon.
Attiláék ezt úgy oldották meg, hogy a felső szekrények üveglapjai három millimétert lejjebb nyúlnak, ebbe tudok kapaszkodni a nyitáskor, az aló szekrényeknél pedig egy ék alakú bevágás lévén nem kell az ajtó frontjához nyúlnom, ha ki akarom nyitni az ajtót.
A hely legjobb kihasználása érdekében áldoztunk a speciális szerkezetekre is. A sarokelem kicsúsztatható, így a legbelső zugot is telepakolhatom. Van egy szintén kihúzható fűszertartóm és még a kincset érő mosogató gép is elfért a kicsi konyhában. A felső szekrényekben a tálak, poharak, tartós élelmiszerek kaptak helyet, míg a tálaló rejti az evőeszközöket és az élelmiszer alapanyagokat. No és van egy külső kamránk is a tornác végében, ott tartom az évente csak egyszer használt konyhai cuccokat.

 

A hűtő oldala szintén üvegborítást kapott, ami ettől még javítható ha a szükség úgy hozná, bár az üveg örökre rajta marad. Mi nem bánjuk, nem szándékozunk eladni. A tetejére bortartó készült, így integráltuk a hűtőt a konyha többi részéhez.
A tálaló felett üvegborítás van (ami a képeken még hiányzik, mert a hűtő utólagos beépítése miatt nem lett jó a méret és újat szabattunk) és Ikeás fürdőszobai üvegpolc, aminek a konzolját én festettem át vörösréz színűre.
A tálalóra, ahogyan az egész konyhában, gránit munkapult került.
Ettől az általam felújított bútor hirtelen mintha egy nagyon drága darabbá változott volna, amit sok pénzért vettünk egy drága helyen. Nagyon meglepődtem, mennyit tesz hozzá ez a burkolat!
Jó érzés látni a saját munkámat így :-)
A gránit egyébként a mosogatón is visszaköszön, ami szintén gránitból készült, ehhez pedig egy nagyon különleges olasz csaptelepet választottunk.

 

A szappanadagoló mosogatószert rejt és a Zara Home-ból van.

 

Az üveg felület beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sőt, még többet is ad.

Nevezetesen, hogy a kicsi konyhánk a beépítés ellenére mintha kitágult volna. Bár alapvetően sötét a hely, az üveg a rá vetülő fénytől (szemben az ablak) tükörként funkcionálva szórja vissza a fényt és duplázza meg az ablakot. Éjjel pedig a lámpák fénye tündököl az üveg felületeken, nagyon különleges hangulatot adva.
Ami pedig meglepő, hogy a jó kis rejtett kapaszkodóknak hála, egyáltalán nem kényes a felület, nem koszolódik jobban, mint egy sima fehér konyha (tudom, mert ilyenem is volt).
Sőt, mivel nincsen rajta nut, marás, dísz, így sokkal könnyebben takarítható mint mondjuk a régi konyhám. Mi aztán nagyon szeretünk főzni, alaposan kihasználjuk a konyhát.
Nálunk minden nap kerül meleg vacsora az asztalra és hétvégenként sok emberre főzök több fogást, így nem mondhatni hogy ez egy kirakatkonyha. Mivel használom már egy ideje, elmondhatom, hogy megfelelt a teszteken, méghozzá nagyon jól!

Mi pedig minden este (és reggel) gyönyörködünk a közösen megálmodott és kialakított konyhánkban. Öröm itt lenni, öröm itt főzni.
A stílusa pedig ki tudja milyen.Talán eklektikus, talán frivol, talán egy kicsit franciás, talán egy kicsit bohém. Mi szeretjük úgy ahogy van. Az étkezőt a furcsa kerti székekkel, a csodás vörösréz lámpával, a régi tálalót, a hatalmas angolos stílusú sütőt, a hipermodern üvegkonyhával, az isztambuli bazárban tíz éve vett szőnyeggel és a virágos tapétával együtt.

Most épp teljes karácsonyi díszben.
Jövőre folyt. köv. a nappalival!

 

Gyűjtjük a szép dobozkákat. Az üvegpolc megfelelő tárolási helyük lett

 

Beszerzési források:

Asztal: Vatera
Székek: Ikea
Lámpa: Solinfó
Konyhabútor kivitelezés: Enterteam
Sütő: Smeg
Csaptelep: Gessi
Mosogatótálca: Teka
Üvegpolcok: Ikea
Tálaló és a festett frontok színe: Farrow and Ball festék
Szőnyeg: isztambuli bazár
Tapéta: Borastapeter, Flasterbo 1424
Karácsonyi dekoráció: Butlers

Amit én csináltam ebben a konyha-étkezőben:
(posztok a linkekre kattintva)
– az asztal festése
-régi tálaló kipofozása
– egyedi lámpa csillárbúrából
– asztaldísz nem csak karácsonyra
szarvasok az ablakban, karácsonyr

Fotók: Balogh Orsi

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

Kövess az Instagrammon!
© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM