2015.10.18.

Így készíts moodboardot egyszerűen!

A legutóbbi poszt kapcsán sokan kérdeztétek, hogyan lehet moodboardot összerakni egyszerűen. A moodboard egy vizuális tabló, amin egyszerűen, csupán az egyes berendezési tárgyak, tapéták, textilek bemutatásával érthetően és jól láthatóan bemutatható, hogyan áll össze az enteriőr a tervezés folyamán.

Tavaly már Orsi is írt egy nagyszerű oldalról, ahol mindenféle stílusú moodboardot össze tudtok állítani, legyen szó enteriőrről, ruhákról, stylingról.  Ez az oldal a Polyvore. Orsi posztját kibővítve (amit elolvashattok ITT) most megmutatom, pontosan hogyan használjátok ezt az oldalt, hogy kedvetek szerint alkothassatok és tervezhessetek.

A moodboard ugyanis nagyon sokat segít abban, hogy lássuk az elképzelt végeredményt, hogy vizualizálni tudjuk, merre tartunk az elképzelésekben! Vajon illik ez a kanapé ahhoz a szőnyeghez? Nem lesz túl sok az a lámpa ezzel a textillel? Ilyen kérdésekre már választ is kaphattok, ha elkészítitek a szoba tablóját.

Magamból a technikai analfabétából kiindulva, arra gondoltam hogy nagy segítség lehet, ha megmutatom hogyan készülnek pontosan ezek a moodboardok:

Így készíts moodboardot / Kicsiház

Így készíts moodboardot / Kicsiház

Így készíts moodboardot / Kicsiház

Mint látni fogjátok, az én moodboardjaim alap szintűek, bár gyakorlatilag itt is határ a csillagos ég és szinte művészi szintre lehet fejleszteni a moodboard készítés tudását. Én most csak az alapokat mutatom meg az elinduláshoz.

1.  Regisztrálj!

Nagyon egyszerűen regisztrálhatsz, akár Facebook profillal, akár email címmel. Kattints a “sign up” gombra.

Egy megjegyzés ehhez: ha Facebook profillal regsiztráltok, az összes elkészült moodboardot alapból tolja fel a rendszer a Facebookra. Tehát ha nem szeretnétek a munkáitokat megosztani az összes Fb ismerőssel vagy figyeltek az állandó letiltásra, vagy regisztráljatrok inkább emaillel.

Így készíts moodboardot / Kicsiház

 

2. Telepítsd a “clipper” gombot

Bár a Polyvore-on rengeteg tárgy van már fent (lásd: Item), valószínűleg jobb ha a saját, már kinézett darabjainkkal dolgozhatunk az összeállítás során. Ehhez nagy segítség a “Clipper” gomb, amit fel lehet telepíteni a böngészőnkbe, így ha bármikor olyan cuccra lelünk, amit majd szeretnénk megvenni, felvenni vagy felhasználni a tervezés során, csak rákattintunk az eszközsávban lévő Clipper gombra és automatikusan elmentődik a termék a saját Polyvore profilunkban.

A clipper gombot a láblécnél lévő ABOUT feliratra kattintva találod meg:

Így készíts moodboardot / Kicsiház

Utána nyomj a feltöltés gombra:

Így készíts moodboardot / Kicsiház

Így innentől kezdve ott lesz a P gomb az eszköztáradban:

Így készíts moodboardot / Kicsiház

Nálam ugyanígy a Pinterest gomb is fel van töltve

 

Maga a “clippelés” pedig így néz ki:

Van egy tárgy ami megtetszik, pl ez a szívecskés párna. Fent az eszköztárban rákattintok a P gombra, és akkor ez jön elő:

Így készíts moodboardot / Kicsiház

Jelöld be a képet amelyiket használni szeretnéd (praktikusan a nagyobbat szoktam) és ha akarod, van lehetőség a kép kategorizálására is. Végül nyomd meg a Like gombot!

Ezután már csak a DONE feliratra kell kattintani és a termék ott lesz a “my items” kategóriákban a profilnál.

Így készíts moodboardot / Kicsiház

3. Készíts tablót!

Kattints a CREATE gombra. Majd a SET gombra klikkelés után eldöntheted, hogy milyen témában szeretnél moodboardot összerakni. Ha enteriőrt akarsz tervezni, kettints a Home gombra. Ahogy mondtam, elképesztő adatbázis van itt fent mindenféle bútorokat és kiegészítőket illetően, így választhatod azt is hogy böngészel a már fent lévő holmik között, vagy dönthetsz úgy hogy a “my items” menüpont alatt lévő, általad már a clipperrel feltölöttt bútorok között csemegézel.

Így készíts moodboardot / Kicsiház

4. Alakítsd ízlés szerint!

A menüpontok között látható hogy háttereket,  szövegeket, betűtípusokat, nyilakat és egyéb grafikai elemeket is fel lehet tölteni és használni a moodboard készítés során. Ezek segítségével még inkább személyre tudod szabni az alkotásodat. Csak annyit kell tenned, hogy a kiválasztott elemet az “add to set” gombra kattintva hozzáadod a montázshoz, ahol méretzezed, formázod, forgatod ha kell.

Így készíts moodboardot / Kicsiház

Mert az egyes elemeket forgathatod, kicsinyítheted, előtérbe hozhatod vagy épp hátra tolhatod. Sorszámozhatod, nyilazhatod, vagy tükrözheted is. Ha újságból clippeltél, akkor a kívánt bútort  körbe is vághatod, hogy kiemeld a háttérből. Mindezt nagyon egyszerűen.

Így készíts moodboardot / Kicsiház

Ugye hogy jól alakul?

Így készíts moodboardot / Kicsiház

5. Mentsd el vagy publikáld!

Kattints a “Publish” gombra, miután elmentetted a kollázst. Ha beírtad a munkád címét és kategóriáját. Én ezt a mood-ot elneveztem “kiegészítők a fürdőszobához” montázsnak. Ismét a publish gombra kattintva ezek a választások tűnnek fel:

Így készíts moodboardot / Kicsiház

Ha magadnak készítetted, elmentheted egy Pinterest albumba ahol képként tárolhatod, vagy elküldheted magadnak emailben. Ha másokkal is szeretnéd megosztani, válassz valamilyen social média ikont, ha pedig blogger vagy, mentsd el a Blogger vagy a WordPress modullal.

Ha blogra mented, eldöntheted, hogy szeretnéd-e megjeleníteni az egyes termékeket külön, árral és lelőhellyel együtt (ebben az esetben az árazást a rendszer alapból elvégzi, a kis termékképre kattintva pedig feljön a lelőhely is) vagy csak képként jelented meg a montázst. Még a kép méretét is be tudod állítani:

Így készíts moodboardot / Kicsiház

Végül, a legalul található html programsort kimásolva a posztodba kell illesztened a html szerkesztő felületen. És már publikáltad is az összeállított tervet!

Fürdőszoba mood

Ha beszámoztad az egyes termékeket, akkor dönthetsz úgy, hogy ne legyenek alul kis képek és te magad írod be, az egyes számok mellé, hogy mit hol és mennyiért lehet megvenni, esetleg csak beilleszted a linkjét:

<

Fürdőszoba mood
1. Falilámpa: IDDESIGN  2. Kép: 200×200 3. kosár: ZARA HOME 4. tükör: IKEA  5. kosaras kocsi: IKEA
Na mit szóltok? Kipróbáljátok?

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM