2015.03.11.

Olvasói otthonok sorozat: Maya DIY lakása

Tiszta szívből hiszek abban, hogy azok az igazán különleges, stílusos és barátságos otthonok, amelyeket tulajdonosaik saját kreatív ötleteikkel töltenek meg és amit csak lehet, maguk csinálnak meg vagy újítanak fel. Hiszem, hogy a stílusos otthon nem pénz, hanem kreatív energiák és nyitott szív kérdése!

Magyarországon még nincs túl sok lehetőség arra, hogy megfizethető áron különleges bútorokat vagy dekorációs elemeket vásároljunk, ezért a legjobb amit tehetünk hogy megcsináljuk magunk! Maya már mutatott nekünk szemet gyönyörködtető és elképesztően stílusos DIY megoldást az előszobájából (ITT) és most bepillantást ad nekünk otthona további részleteibe is!

Én személy szerint oda vagyok minden egyes részletért, mert süt belőlük Maya kreativitása, otthon teremtési tehettsége és kifinomult stílusérzéke. A sok kétkezi munkáról már nem is beszélve. Átkárpitozott (és behúzott) IKEA kanapé, aranyra festett Vittsjö könyvespolcok (de bizony hogy nem hiába írtam erről a darabról ITT), saját gyártású szőnyeg, glettelt fal és az sk kárpitozott ágyvég. Woww!

Inspirálódjatok és koppintsátok mert ez menő!

Maya így ír a lakás berendezéséről:

“Ezer éve már, hogy igértem neked képeket a lakás többi részéről, a fekete előszobai dobozbútor után, de nagyon durván vakvágányra futottam a nappalinkkal. Ezzel a részlettel most készültem el, és fogalmam sincs, miért nem így kezdtem. Illetve de, féltem az aranytól, most megis imadom!

Olvasói otthonok / Kicsiház

Aranyra festett IKEA VITTSJÖ

 

Olvasói otthonok / Kicsiház

A másik amit nagyon szeretek az a kanapé. Nem hagyott nyugodni ez a szín, elkészült a te gyönyörű kanapéd, (ITT) ömlöttek velem szembe a Pinteresten a teal színű szófák, és úgy éreztem, hogy ez az, ami nekünk ide kell.

Hittem benne, hogy ennek az egyszerű vonalú bútornak is jól állhat, kissé retrós hangulatot adott neki, imádom. Jól sejtettem azt is, hogy nem olyan kényes, meglepő de sokkal biztonságosabb választásnak érzem kisgyerekkel is, mint a régi kárpitot. A felhasznált bársonyt a Nuans textil kínálatában találtam, Genova néven fut gyönyörű színekben, a kárpitozást pedig egy helyi szakember végezte. A kanapéláb vár még cserére, ez még az eredeti verzió lába.

Olvasói otthonok / Kicsiház

IKEA kanapé átkárpitozva, saját gyártású szőnyeggel!

Olvasói otthonok / Kicsiház

 

Olvasói otthonok / Kicsiház

Az elején, a nappalival teljesen vakvágányra futottam, a tetőtér egy skandináv minimál stílust kívánt, legalábbis akkor úgy tűnt, de nagyon hamar kiderült, hogy az nem mi vagyunk. Attól féltem, megerőszakolom ezt a teret, ha elegánsabb stílust csempészek be, sokat gondolkodtam, hogyan lehetne úgy puhítani a nappalit, pl függönyökkel, hogy az ne legyen erőltetett. Most, bár sok apró igazítás még hátra van, úgy érzem sikerült megtalálni azt a hangulatot, ami leginkább mi vagyunk, ami nekünk igazi otthon. Ráadásul ez összhangba került a fekete-fehér csíkos falú, fekete konzolbútoros előszobával is, amit korábban láttál.

Olvasói otthonok / Kicsiház

Olvasói otthonok / Kicsiház

Olvasói otthonok / Kicsiház

 

Lassan, nagyon átgondolt döntések után született a jelenlegi fázis, hagytam érni mindent, amibe hirtelen beleszerettem. Szerettünk volna valami szépet, melengetőt, de semmiképpen sem a praktikum rovására. Az a nappali, ahova a gyerek és a kutya nem mehet be, az nem otthon ugye, ahogy a mondás tartja:)

A nappali szőnyege is a fenti elven készült, három pamutszőnyegből összevarrt, kézzel festett darab, az ikea egyik szőnyegének mása lesz, ha elkészül. A bolti ár töredékéért, gyerekálló verzióban, speciális méretben (az eredeti ezen okokból sem jöhetett volna szóba).
Saját munka még a vittsjö mögötti foltosra glettelt fal, és a kanapé mögött lévő sötét fakéreg hatású fal is, illetve olyan apróságok az ünnepekre, mint a bokeh-s karácsonyi feliratú vászon a kanapé fölött és a szarvas sziluettes párna.

Csatolok még néhány képet a folyamatban lévő többi helyiségről, a gyerekszobában megengedtem magamnak egy erőteljes stílusváltást, itt a rétegelt lemezből készült felhő lámpa saját munka, az ágyhoz csak levágattam az anyagot és összeszereltem.

Olvasói otthonok / Kicsiház

A hálószobában pedig az ágyvéget készítettem sk. Nagyon kicsi a tér, a kevésbé mély tűzés és a világos szín szellőssé teszi a szobát és némi világosságot ad a sötét türkizes szürke fal ellenpontjaként. Kárpitnak egy itthon talált egyszerű lenvásznat használtam. Mivel ennek nem volt bonyolult az elkészítése, nem okoz majd gondot cserélni, ha tönkremegy.

Olvasói otthonok / Kicsiház

Olvasói otthonok / Kicsiház

 

Itt tartunk most, még messze nem befejezett, de ez már az a szint, amit megmutathatónak éreztem:)”

 

Hát nem elképesztő???!!

Le a kalappal!

Ha nektek is van igazi kreatív DIY-otthonotok, ne habozzatok megosztani velem!

ötletek és fotó: Madarasi-Bujdosó Maya

 

 

KIEGÉSZÍTÉS: Mivel a szőnyegről sokan kérdeztetek, itt a leírás róla:

A szőnyegről tehát bővebben: elég vaskos, súlyos pamutfonalakból szőtt szőnyegekből áll, ami nem kevés bosszúságot okozott, de ezt akkor még nem tudtam, amikor lelkesen elkezdtem kézzel összevarrni a három darabot. Az alapszínük szürke, ez látszik a kanapé felőli oldalán, fehéret sajnos nem találtam, ez is bonyolította kissé a helyzetet.
Az összevarrt 200×240 cm-es kész szőnyeget nekiálltam kiragasztani a legszélesebb maszkolószalaggal, a középső sávot ellentétesen a szélsőkhöz képest, majd hengerrel vittem fel egy réteg törtfehérre kevertetett latexfestéket. Majd még egyet. Majd, mivel elfogyott a festék, elrohantam egy újabb adagért, de ekkor már elátkoztam az egész szőnyegfestés ötletet, és megkértem a férjemet, hogy ha legközelebb ilyesmire vetemednék, kötözzön meg, amíg elmúlik. Pedig azt még nem is tudtam akkor, hogy ez még semmi ahhoz képest, ami ezután jön.
Nagy nehezen, három vagy négy réteg után már nem szürke volt a szőnyegem, hanem fehér. Száradás után lehúztam a szalagokat, és szembesültem azzal, hogy a szélek kissé szőrösek lettek. Azért kiragasztottam két csíkot, most már a fehér sávra téve a maszkolószalagot, de a gyanúm beigazolódott, a fekete latex sokkal látványosabban folyt be a szalag alá. Persze ekkor már egyértelműen láttam, amit persze előtte is kellett volna, hogy a vastag pamutfonal miatt a szövés nem sík, így lehetetlen úgy ragasztani, hogy mindenhol tökéletesen lezárjon a szalag. Így maradt a kézi festés, ecsettel, végig az apró hepehupákon. A szőnyeg nyár közepe óta készül. Néha muszáj abbahagynom, és erőt gyűjtenem, hogy folytatni tudjam. Nagyon-nagyon sokszor ki akartam már dobni, de a férjem nem engedte, ha már ennyi időt, energiát beleöltem. Ha valaha újra szőnyeget festek (soha), az biztosan egy sűrű, aprószövésű szizál lesz. Ez az a projekt, amire utólag azt mondom, nem éri meg. 25 ezer ft-ba került, ami éppen fele az ikeás változatnak, de ha annak a mérete megfelelne ide, akkor ma már nem sajnálnám érte a dupla árat. Persze amikor a nappali takarításakor egyszerűen csak felmosom a szőnyeget is, olyankor azért mégiscsak megnyugszom kicsit:) Meg olyankor is, amikor rálépünk és a vaskossága miatt finoman süpped, a festett felület ellenére. Ha elkészül, bútorviasszal fogom átdörzsölni, ez védi is a szőnyeget, kevésbé kopik a festék, illetve visszapuhítja a festéktől kikeményedett felületet.”

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM