2014.01.16.

Függöny-sztori

Amióta beköltöztünk vadászom a potenciális függöny-anyagokra.
Amióta csak ezt a blogot írom, (meg még az előtt is) mindig  problémám volt a jó textil és kárpit beszerzése.
Tudom, hogy magasak az igényeim és nehéz velem jót tenni, de én úgy látom, sokan vagytok még így ezzel.
Mert vannak azok az anyagok, amiket már a kilencvenes években is kapni lehetett, tudjátok “A” Függönyanyag meg “A” Kárpit.
Öregesek, fantáziátlanok, idejétmúltak ugyanakkor viszont 6-8 ezer forintba kerül méterük, tehát még drágák is.
Aztán jön egy naaaaaaagy szakadék, és a következő kategória a dizájner függöny és kárpitanyag, melyek kivételes minőségű anyagokból, gyönyörű színekben és mintákkal kaphatóak, csak éppen megfizethetetlenek.
Főleg, hogy egy függöny esetében nem elég pár méter.
Én azt vallom a függönyökről, hogy vagy dúsan redőzött legyen, vagy semmilyen. Ily módon, nálunk a nappaliba és a hálószobába is kb húsz-húsz méternyi anyaggal számoltam.
Nem kevés, még az olcsó kategóriájú anyagból sem!
Ezért kezdetektől próbáltam alternatív anyagforrásra lelni: filléres textiláruházakban, nem csak függönyhöz és kárpithoz tervezett anyagok között keresgélve.
Elvoltam ezzel másfél évig :-)
De a türelem rózsát, vagyis jelen esetben függönyt terem!
Szinte egy időben bukkantam rá a hálószobai és a nappali ablakába kerülő függönyanyagra. Az előbbit egy anyagturkálóban leltem, ahol véganyagokat árulnak. Jó sok, ronda vacakot egyébként.
De egy nap épp hoztak vagy húsz végnyi anyagot, amit már a kocsiból kiszúrtam és azonnal meg is vettem.
Pont az az árnyalat volt ugyanis, amilyen a fal színe a hálószobában!
Mivel ezek kifutó anyagok, ráadásul kilós áron adták, potom összegért szereztem meg. Nagyjából 800 Ft-ra jött ki métere.
Hogy egy kicsit azért dobjak rajta és különlegesebbé tegyem, vastag fekete szaténszalagot varrattam a széleire. A függönyt az Optipuff KFt-nél Malvina varrta meg nekem, pár nap alatt. És a függöny csodát tett a hálószobánkkal.
Bár nem függönyanyag, ez egyáltalán nem számít!

 

A nappali okkersárga falához is egyszínű, a fal színéhez passzoló függönyt kerestem, amit pedig a Szent István körúton lévő szocialista időket idéző öreg textilboltban vettem. Tudjátok, ott a sarkon, közel a nyugatihoz. Tét nélkül ugrottam be oda, az esélytelenek nyugalmával, végül ezzel a gyönyörű taft-szerű anyaggal távoztam, amely 1300 Ft-ba került ráadásul dupla széles, tehát még olcsóbb volt mint a hálószobai textil.
Telitalálat!
Mivel kedvező volt az ára, vettem belőle jó sokat és dúsan ráncoltatva varrattam meg, földig érően.

 

 

Hihetetlenül jót tett a szobának és a szép varrás meg a dús redőzöttség miatt egyáltalán nem tűnik olcsó megoldásnak. A függöny elkötők tovább erősítik a prémium-érzést.

 

A karnisok beszerzése egy kis utánajárást igényelt, mert a barkácsboltokban nem árulnak fali sínes konzolt. Egy online boltban akadtam rá erre a filigrán, fém fali konzolra, amit eredetileg díszlécekkel akartam turbózni, de végül rájöttem, hogy egyszerűségében szebb és nem érdemes piszkálni.
A függönyök nagyon jót tettek az általam vágyott “meleg, barátságos otthon” érzésnek: puha és barátságos ugyanakkor nagyvonalú lett a tér tőlük.
Textilek bizony kellenek egy otthonba, érdemes tehát időt szánni az esztétikailag és anyagilag is tökéletes választás megtalálására! Ne féljetek nem dedikáltan függöny vagy kárpit anyagot használni! Lehet egy szép esésű szoknyára való lesz a tökéletes, kevesebbért mint gondolnátok.

fotók: Balogh Orsi

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM