2013.05.24.

Olvasónapló

A múltkor jól megkaptam a fészbúkon, hogy  magamat egyfajta stílusmércének tartom. Ezt persze nem pozitív, sokkal inkább negatív előjellel kaptam.
Azon gondolkodtam, hogy talán van benne valami, de én ezt egyáltalán nem érzem bajnak, mert valamihez nekem is kell értenem, de az is lehet hogy egyszerűen tényleg egy nagyképű bunkó vagyok.

Sokan azt vallják, hogy az ízlés, a jó stílusérzék adottság, ami vagy van, vagy nincs. Én azt gondolom, hogy ez csak részben van így, mert fele részben  a stílust, mint érzéket, lehet tanulni, lehet fejleszteni.
Mégpedig leginkább úgy, hogy nyitunk a nagyvilágra és jól szétnézünk benne. Megnézzük, mit alkotnak a “nagyok”, merre orientálódnak a trendek és miket tartanak érdekesnek és szépnek a nagy külföldi magazinok főszerkesztői, majd a látottakat megpróbáljuk adaptálni a saját kis világunkba.

Én meg aztán jól kinyitom a szemem, és elég sok időt (és pénzt) áldozok arra, hogy fejlesszem magam ezen a téren is. (van amit az iskolában nem lehet megtanulni)
És ez nektek bizony nagyon jó! Nagyon jó, mert a megszerzett tapasztalataimat, ismereteimet is megosztom veletek és egyre kevésbé titkolom, hogy szándékomban áll az olvasóim ízlését ilyen orv, gaz módon formálni, alakítani.
De legalábbis rávenni benneteket, hogy gondolkodjatok  a dobozon kívül!
Mert a kreativitás stílus nélkül mit sem ér!
Tudjátok, hogy csak itthon jelent egyet a mediterrán stílus a “rusztikus” kőburkolat, kovácsoltvas és egy megfoghatatlan árnyalatú narancssárga kombóval?  Vagy hogy a minimál az nem egyenlő a sok-sok wenge bútorlappal és a bőr ülőgarnitúrával?
Én szeretném tudni, hogy a számomra etalonnak tartott dizájnerek és stylistok miként gondolkodnak az egyes stílusokról és hogyan ágyazzák be azokat a mindennapokba.
Ezért egyre több külföldi magazint lapozgatok havonta és a könyvgyűjteményem is szépen gyarapodik.
Nektek pedig ebből az a haszon, hogy meg is osztom veletek, mit érdemes olvasni és mi az amit én megtanulok ezekből az olvasmányokból. (aztán meg, inspirálódom is, és abból meg születnek szép új munkák…..)
Nem is olyan régen írtam az egyik kedvenc könyvemről, amit egy szerencsés olvasó meg is nyerhetett, és most megmutatom legfrissebb olvasmányaimat, melyeket szintén érdemes beszerezni.

1. Made by Yourself

Peter Fehrentz neves német stylist a német Elle Decoration és Schöner Wohnen munkatársa egy különleges és szinte művészi szemléletű DIY könyvet adott ki.
A könyv felhasználási anyagok szerint tematizálja az egyes DIY-ötleteket. Peter dolgozik fával, fémmel, betonnal, bőrrel és papírral is.
Részletfotók sajnos nincsenek,  csak pár sor tömör leírás a kivitelezésről német nyelven. A végeredmény fotók viszont nagyon szép környezetben, egyéni stylinggal megspékelt műalkotások.
A könyvet ezért inkább haladó DIY-ereknek ajánlom, azoknak, akiknek már nincs szükségük részletes leírásra és nem ijednek meg a nehezebb feladatoktól sem. Van benne jó pár olyan projekt is, ami nekünk csak érdekes, mert a hozzávalók beszerzése nehézkes, ezért nem igazán kivitelezhető. Mindenesetre, nagyon izgalmas, új szemléletű újrahasznosítási ötletek vannak benne, csodaszép “after” fotókkal.
Inspirációnak tökéletes!

2. Happy Home

Azoknak, akik szeretik a színes enteriőröket, igazi csemege ez a könyv. Írója a dán  Rice lakberendezési termékeket árusító cég alapítója. (itthon miért nincs ilyen?????)
Charlotte főként saját otthonán mutatja meg, hogyan lehet a klasszikus skandináv stílust “felturbózni” színekkel, mintákkal és meglepő kiegészítőkkel.
A könyv szobáról-szobára górcső alá veszi a boldog, vidám, hivogató és barátságos otthon alapkellékeit, dekorációs tippekkel, lakberendezési jótanácsokkal megspékelve temérdek színes-szagos-otthonos fotót.
Kicsit hippi, kicsit bohó, eklektikus mégis skandináv módra letisztult az egész könyv. Az író leckét ad a stílusok mixeléséből, nem is akármilyet!
Csemege a szemnek.

3. Volt és Nincs

Somlai Tibor, a hazai polgári tradíciókat a modern európai design elemivel gyakran és ügyesen ötvöző belsőépítész legújabb könyve egy albumsorozat harmadik kötete.
Ez a kötet 1900-tól 1945-ig dolgozza fel a nagypolgári arisztokrata enteriőröket, somlai szubjektív válogatásában. A cím azt hivatott kifejezni, hogy ezek a nemzetközi szinten is meglepően kifinomult és elegáns enteriőrök egytől egyig eltűntek, végleg szétszóródtak, megsemmisültek, “hála” a negyven évnyi szocialista világnak, ami örökre eltüntette a magyar nagypolgárságot otthonaikkal együtt.
A képgyűjteményt nézve sokszor volt olyan érzésem, hogy némelyik villába, otthonba azonnal beköltöznék, mert egy cseppet sem éreztem elavultnak, vagy muzeálisnak, netalán öregesnek.
Megdöbbentett  sok gyönyörű otthon, azok kifinomultsága, modernsége és kimagasló ízlésvilága, valamint a nagyvilágiság, amitől a világ bármely pontján megállták volna a helyüket, sőt megállnák ma is!
Kedvesemmel lapozgatva ezt a könyvet, rájöttünk, hogy ezt a kifinomult nagypolgásirágot szeretnénk valamilyen formában mi is magunk körül látni, a mi kis otthonunkban. Úgyhogy nekem ez a könyv saját otthonunk berendezéséhez is komoly inspiráció, ugyanakkor egy nívós tananyag mindazoknak, akiket érdekel ez a letűnt kor, amikor a szépség és a klasszikus értékek imádata, tisztelete még a mindennapok része volt.

5. Havi inspiráció: Living Etc

Mostanában minden hónapban megveszem a Living Etc magazint. Ez a kedvenc külföldi lakberendezési magazinom. Az ára borsos, 2430 Ft, de ha azt veszem alapul, hogy egy magyar lakberendezési lap 5-600 Ft körül van és átlagosan öt perc, amíg “kiolvasom” mert annyira nem fog meg bennük semmi, ennek a magazinnak minden egyes lapja aranyat ér számomra.
Többször is átolvasom, apránként átbogarászom és mindegyik számot elteszem és még évekkel később is tud nekem újat mutatni. Trendek, otthonok, termékek amelyek továbbgondolásra késztetnek, ugyanakkor megadják az AHA-élményt.
Vigyázat, ezt a lapot szinte mindig elkapkodják itthon, időben kell menni érte az újságoshoz!

Ajánlom ezeket a könyveket stílus-tananyagként és inspirációnak egyaránt.  Az ember mindig lát valami újat, valami érdekeset, amire rá lehet csodálkozni és amit tovább lehet gondolni. Számomra a stílus valami olyan, ami folyton változik, alakul, nekem ez benne az izgalmas és a szép.  Érdemes nyitott szemmel járni a nagyvilágban és észrevenni, hogy van más is, mint amit már nagyon megszoktunk (meguntunk?).

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM