2013.05.27.

Felújítás vasalóval?

Ez a kredenc két éve van nálam. Iszonyú rossz állapotban találtam rá, az egyik lába kiesve, a teteje megégve, a furnérborítása itt-ott felhullámosodva, fiókjai beragadva, láthatóan nem csak megégett, de meg is ázott.
Egyszóval, több sebből vérzett.

Mégis, nagyon-nagy szerencsének éreztem, hogy megszerezhettem magamnak!
Két évig pakolgattam a sokszor útban lévő bútort, tettem ide meg oda, de valamiért mégsem akaródzott hozzá nyúlni.
Pedig az elején azt gondoltam, hogy szépen felújítom és aztán eladom. Már tervezgettem a színeket hozzá.
Elképzeltem vadító sárgával, szűzies fehérrel, visszafogott szürkével, maszkulin feketével. Tudtam, hogy bármit kenek rá, jól fog kinézni, egyszerűen azért, mert szép a formája. Így, “natúr” állapotában is csodálatos darab lehetne, ha értenék a bútorasztalossághoz és a restauráláshoz.
De egyikhez sem értek.
Tulajdonképpen, azt hiszem, azért nem álltam neki eddig, mert nem éreztem magam felkészülve rá.  Most. Viszont. Itt. Az. Idő.
Talán már felkészültem.
Ez a komód/kredenc lesz ugyanis a konyhánk dísze, fő darabja a másik gyönyörűség mellett. (ááá, nem tudok megválni az igazán szép daraboktól…)
Nagyon izgalmas feladatnak ígérkezik a felújítása, több trükköt is meg tudok majd mutatni rajta, ráadásul végre, végre egy igazi nagyágyút vetek be a munkám során: a Farrow and Ball bútorfestékét!
De az ecsetragadásig még hosszú és rögös lesz az út. Több előkészítés kell, mint egy egyszerű csiszolás.

Komód

Kredenc fiók

kredenc_teteje.jpg

kredenc_teteje2.jpg

Kredenc sérülés

A komód tetején lévő égési sérülést és a felrepedezett faanyagot el kell tüntetnem. Ehhez drasztikus módszerhez folyamodtam: széles spakli és gumikalapács segítségével elkezdtem felszedni a sérült borítást. Tudtam, hogy a repedezett lemez alatt ép fát találok majd.
A spaklit srégen tartva, határozott ütésekkel nyomom a fafurnér alá, közben finoman feszítve fel a furnért, illetve a falapot, amire a furnért ragasztották anno.
Jó kis izommunkával fel is szedtem mindent. Aztán elmentem ebédelni és remegő kézzel fogtam a kanalat.
Bontás
Bontás

Az égésnyomot ezután alaposan körülcsiszoltam, spaklival még felszedegettem az égéstől itt-ott felpuhult fát és jól kitisztítottam a mélyedést.
Erre azért van szükség, mert ebbe fogom tenni a fatapaszt, de most nem a szokásos Mestertapaszt fogom használni, hanem egy két komponensű műgyanta ragasztó-tömítőt, amit egy olvasóm ajánlott figyelmembe, a neve Ponal Duo. De minden javítóanyagot csakis tiszta, makulátlan felületen használjunk!
ponalduo.jpg
Közben, alaposan megnézegetve a komód oldalát, láttam, hogy a furnér több helyen is hullámos, levegős, lifeg. És ez baj. Ha ugyanis a felhullámosodott furnérra ráfestek, csak egyre jobban hullámos lesz, és a belevegősödést sem fordítja vissza semmi.
kredenc_oldala2.jpg
kredenc_oldala4.jpg
Kredenc sérülés

Nincs más megoldás ilyen esetben, mint a furnérlemez teljes eltávolítása.
A komód egyik oldalán a lemez, amire a furnér volt ragasztva, kissé elállt, mert felengedett a ragasztó, ezt gyorsan visszaragasztottam és duct tape-pel körberagasztottam, hogy legyen ami szorítsa és helyén tartsa a lemezt, amíg megköt a ragasztó.
kredenc_oldala.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ezután nekiláttam eltávolítani a felhullámosodott furnért.
Erre a neten találtam egy jó tippet és gondoltam, most itt az alkalom letesztelni. A lényege , hogy vizes rongyot teszek a felszedni kívánt furnérra, és ezt a vizes rongyot kezdem vasalgatni a forró vasalóval.
Nem hangzik valami biztonságosan, ugye?
Mindegy, nekiláttam. És egész jól működött, bár nagyon lehetett látni, hogy hol, mennyi ragasztót használtak, illetve még azt is észrevettem, mintha nem is ugyanazt a ragasztót használták volna a komód egyik és másik oldalán.
Nem volt gyors munka, de a víz és a hő, mint a paradicsom héjának lehámozásánál, megtette a magáét, és egy idő után, könnyedén nyúltam be a spaklival a furnér alá, és egyszerűen elkezdtem azt “letolni”, olykor meg kézzel lehúzni a furnér darabokat. Meghámoztam a komódot.
furner_eltavolitasa1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A munka végeztével, ott maradt a csupasz, sérülésmentes fa.
Na, ezzel már lehet kezdeni valamit!
De az egy újabb történet lesz.
Maradjatok vonalban, hamarosan folytatom!

Azoknak, akik végigolvasták ezt a hosszú írást, itt a nagy bejelentés:

Ez a poszt nem jöhetett volna létre a Farrow and Ball nélkül! :-)
De hogy ne csak én részesüljek a jóból, ti is kaptok valamit!
Egyrészt, mától egy hétig tart az a nyereményjáték, melynek a díját, egy doboz Estate Eggshell típusú festék, a boltban lévő színek bármelyikéből, a Farrow and Ball magyarországi képviselője, a Fabcolor Hungary ajánlotta fel.
A játékban való részvételért látogassatok el a honlapjukra és nézzétek meg, milyen festékeket árulnak és milyen színeik vannak. A poszthoz írjátok be kommentben, hogy mit és milyen színnel festenétek át! (a F&B által használt fantázianeveket kérjük!)
A játék időtartalma egy hét, sorsolás 2013.06.03.  19 óra. Az eredmény kihirdetése a facebookon illetve ennél a posztnál, kommentben történik.

A másik naaaaaagy hírem, hogy mától egy hónapig bárki, aki a Fabcolornál vásárol festéket, és “bemondja” a Kicsiház “jelszót”, 10% engedményt kap a vételárból! ( a kedvezmény más kedvezményekkel össze nem vonható)
Hajrá, ez soha vissza nem térő lehetőség!


Update: A felújítás folytatásáról ITT és ITT olvashattok!

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM