2011.10.02.

A szék új ruhája II. rész: a támla tűzése

Ha az én iskoláséveim alatt ismerték volna  discalculia fogalmát, akkor én tuti felmentést kaptam volna matekból. Nem vagyok rá büszke, a de a matek érettségin még a nevemre is pontot kaptam, hogy átmenjek. Betűnként.Ennek fényében, a szék kárpitozás legeslegeslegnehezebb része következett számomra: ki kellett számolnom a tűzések helyét.
Ez úgy megy, hogy az adott szivacsméretet veszem alapul a szöveten jelölt lyukak kijelölésénél.

Tehát, én öt centis háttámlát ragasztottam fel, a lyukak így a szöveten legalább másfél, másfél centit torzulni fognak (a szövet összenyomja a szivacsot, ezért nem számolok többel).
Kimértem a vízszintes és a függőleges lyukak távolságát. Ez vízszintesen 9 cm volt, függőlegesen 11. A szöveten tehát a vízszintes lyukak 12 cm távolságban lesznek, a függőlegesek 14 cm távolságban. A távolságokat, plusz a tűzéshez szükséges legalább két centis ráhagyást számolva, kiszabtam egy 60×60-as darabot és felmértem a közepétől a lyukak távolságát.

Vízszintesen és függőlegesen. Majd ezután bejelöltem az átlókat.
Elsőre naná, hogy elszámoltam, úgyhogy újra kellett számolni, ezért a sok vonal a kárpiton. Figyeljetek, mert vékonyabb anyagnál átüthet a filctoll, ilyenkor jól jöhet a szabókréta.

tuzott_szek25

Ezután, készítettem 18 db gombot, ezzel a kis szerkentyűvel.

 

huzott_gomb_keszito

Ilyen gombokat házilag is lehet készíteni, speciális, bepattintós gombokkal, ami elég drága, vagy rendelésre lehet venni Massányinál.

Náluk még hímzett gomb is van! De szerintem, szimpla kabátgombokkal is lehet kísérletezni, ahogy a színekkel és az anyagokkal is lehet játszani bátran!
A kárpitot és a gombot, a keresztek metszéspontjánál, elkezdtem feltűzni a szék támlájára, úgy, hogy a gombot felzsinegeztem, a zsineg szárait behúztam a tűbe, majd áthúztam a túloldalra.

A zsineg egyik lelógó szárára három csomót kötöttem, ennyi kell, ha ilyen szintetikus zsineggel dolgozik az ember.

szék kárpitozása
a metszéspontoknál kell tűzni
tuzott_szek28
a zsineg szárait áthúzom a tűlyukon

 

A zsinegre ezután csúszócsomót kötök.

Megmutatom hogyan, de a két napnyi kárpitozás után undorítóan lepattant körömlakkomat tilos kritizálni!
Tehát, a zsineg a támla túloldalán van.

A szék támláján lennie kell keresztben kifeszített zsinegeknek. A gombbehúzó zsinórt úgy tartom, hogy közrefogjon egy ilyen keresztzsineget:

csúszócsomó kötése

A zsinórnak azt a felét, amelyikre a csomót kötöttem, áthajtom a másik szál felett:

csúszócsomó kötés

Majd a két szál alatt viszem tovább:

csúszócsomó kötése

És végül, a lyukba bújtatom:

csúszócsomó kötés
Úgy húzom meg, hogy az előzetesen a zsinór végére kötött csomó és a csúszócsomó egymás mellé kerüljön:
csúszócsomó

Ezzel a módszerrel rögzítem az összes gombot. A csúszócsomónak köszönhetően, az igazítások után, még szorosabbra húzhatom a szálakat.
Munka közben így fog kinézni az egész:

szék kárpitozás

Szék kárpitozás

Szék kárpitozás

gombok rögzítése

Amikor ezzel végeztem, elkezdtem eligazítani a kárpitot a gomboknál. Először a széleknél hajtottam le az anyagot és tűztem ki hústűvel.
 Tűzött szék kárpitozás
zárójeles ötlet: fektetve könnyebb dolgozni
Szóval, a gomb körül ráncolódó kárpitot ki kell simítani, úgy, hogy a felesleget behajtogatom és egy tűvel elegyengetem. A kárpitot lefelé és befelé kell hajtani, szorosan, így olyan, mintha varrva lenne. Én eléggé megszenvedtem ezzel a vastag kárpittal, nagyon nehéz volt “idomítani”, ezért ha ilyen tűzést csináltok, azt ajánlom, vékony, puha kárpitot válasszatok.
A hajtást a tű segítségével, a gomb alá is be kell vinni:
tűzött szék kárpitozás
gombok igazítása
kárpitozott szék
ilyen lesz

 

Ha kész, a hústűket egyenként eltávolítva, az anyagot visszahajtva letűzöm a vázhoz. Majd visszateszem a helyére a háttámla kartonját, de előtte még, újra jól meghúzom a gombbehúzó zsinegeket, és amelyiket csak lehet, kitűzöm a szék vázához, hogy még erősebben tartson az idők folyamán. (na ezt pont elfelejtettem lefotózni).

Szék kárpitozás

Végül, rátűzöm a kiszabott anyagot.

Szék kárpitozása

A fehér díszszeg problematikáját pedig úgy oldottam meg, hogy helyette, sötétkék bortnit ragasztottam körbe a tűzéseket takarva, a kanapé kárpitozásánál megmutatott módon. ( ITT )

karpitozott_szek_1

házilag kárpizozott szék

Nos, szerintetek megérte  fáradtságot?

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM