2011.08.04.

Matyó újratöltve, avagy hímezz kalapáccsal

Ha megkérdeznétek, hogy milyen az én stílusom, nem biztos, hogy azonnal tudnék felelni. Vagy valószínűleg, gyorsan rávágnám, hogy eklektikus. Aztán, finomítanék a mondaton, ilyen szavakkal, mint nőies, extravagáns, és mint hagyománytisztelő. Igen, pontosan. Hagyománytisztelő vagyok. A magam módján.

Szeretem a régi magyar motívumokat, mintákat és oda vagyok a magyaros formavilágért. Szívesen értelmezem huszonegyedik századivá őket.
Arra gondoltam, hogy a szép kis népi tálalóm, kaphatna egy társat, egy huszonegyedik századi formában újraálmodott, de magyaros motívumjegyet magán viselő, régi art deco jellegű komód személyében.
Pár hónapja nagyot durrant a “Gombold újra” elnevezésű rendezvény, amelyen az ország legtehetségesebb divattervezői mutatták be, hogy a magyar népviseletet hogyan lehet újragondolni.
Csodálatos ruhákat álmodtak meg! Arra gondoltam, hogy vajon, a lakberendezésben itthon miért nincs respektje a népies formavilágnak, hiszen annyi, de annyi fantázia van benne. Megmutatom mire gondolok. Kalapáccsal hímzett, újratöltött matyó mintára például:

 

kalapáccsal hímezve

Amikor hirtelen felindulásból, potom ötezer pénzért megvettem ezt az art deco jellegű komódot, már tudtam, hogy nagyon jól fog neki állni a kárpitosszeg. Pontosan ezerháromszáz darab.

 

komod_before
komod1

Igazság szerint, nekem nagyon tetszik a formája, az esetlen szögletessége, de még a politúrozása is. Azért alakítottam át, mert gyakorlatilag egy üres festővászon volt számomra és mert a mi lakásunkba nem illett az eredeti formájában.
A műgyanta felület első ránézésre, lehetetlenné teszi az átfestést. De én úgy döntöttem, próba szerencse alapon belevágok, lesz ami lesz. Első körben, el kell távolítani a műgyanta felületet.
Erre a régi motorosok egy spécin megvágott fémlapot használnak, az úgynevezett citlinget. Ne valami bonyolult szerkezetre gondoljatok, csak egy egyszerű fémlap, aminek az egyik oldala éles.
Használhattok még üvegdarabot is. A citlinggel a műgyanta nagy részét le lehet kaparni, aztán jöhet a csiszolás 100-as csiszolópapírral. Ezután már eltűnik a fény a bútorról és lehet alapozni!

 

csiszolás után

 

Az alapozás fontos, ehhez tapad majd a festékünk. Én a szuper festékszórómmal dolgoztam, ezért most olyan festéket és alapozót használtam, amit az asztalosok is használnak konyhabútor frontok festésére, és csak szórással vihető fel a bútorra. Bíztam benne, hogy jól fog tapadni és így is lett. A felülete meg gyönyörű!

alapozás után
lefestve

 

A festés után kezdtem el azon gondolkodni, hogy milyen mintát szeretnék a bútorra szögelni. Mindenképpen népi motívumot kerestem. Válogattam a matyó  és a kalocsai virágok között. Tudtátok, hogy régen ezekkel a motívumokkal kommunikáltak az emberek? Egy tulipánból kiderült, hogy lány-e vagy asszony akinek a ruháján van, hány gyereke van és hogy fiatal-e vagy öreg.

Én is tulipánt választottam, és bár nem teljesen mintáz engem, a formája tetszett és illett a komódomhoz. Nekiálltam tehát felrajzolni a mintát.

 

 

Miután kézzel felrajzoltam a mintát az egyik ajtóra, zsírpapír és indigó segítségével áttükröztem a másik ajtóra. Aztán az egészet letöröltem, mert nem tetszett. A végső változatot harmadjára sikerült elérnem, és nagyon büszke voltam magamra, hogy csekély rajztudásommal is sikerült összehoznom a kívánt mintát. ( a ceruza és indigó nyomokat a végén mosószeres szivaccsal ledörzsöltem)

Elkezdtem a szögelést. Ehhez szükség volt kárpitosszegre, gumikalapácsra, ceruzára, vonalzóra és a hibázások kijavításához, szegkihúzóra is.

 

 

És jöhet a móka! Én kábé 1300 db szeget használtam el ennél a munkánál. (persze volt amit elrontottam….)

 

 

A felrajzolt minta mentén, egy centis közökkel kalapáltam a szeget. Mindent centivel kimérve, mert nem vagyok mérnök, és nem tökéletes a szemmértékem.

 

munka közben

 

Néhány óra múlva kész is lett a mű. Közben a férjem és a gyerekeim is körbeálltak, adogatták a szöget és együtt gyönyörködtünk a félig kész alkotásban. Vicces, de munka közben, beleszerettem ebbe a bútorba. Most éreztem először azt, hogy büszke vagyok magamra ezért a kivitelezésért, alkotásért.
Ugye, nektek is tetszik?

 

Ha nektek is van ilyen bútorotok, szeressétek! Hálás darab és nem csak a kárpitosszeg mutat rajta jól, de egyszerű formája kiváló alapot ad a csipke-technikának és a dekupázsolásnak is!

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM