2011.08.04.

Matyó újratöltve, avagy hímezz kalapáccsal

Ha megkérdeznétek, hogy milyen az én stílusom, nem biztos, hogy azonnal tudnék felelni. Vagy valószínűleg, gyorsan rávágnám, hogy eklektikus. Aztán, finomítanék a mondaton, ilyen szavakkal, mint nőies, extravagáns, és mint hagyománytisztelő. Igen, pontosan. Hagyománytisztelő vagyok. A magam módján.

Szeretem a régi magyar motívumokat, mintákat és oda vagyok a magyaros formavilágért. Szívesen értelmezem huszonegyedik századivá őket.
Arra gondoltam, hogy a szép kis népi tálalóm, kaphatna egy társat, egy huszonegyedik századi formában újraálmodott, de magyaros motívumjegyet magán viselő, régi art deco jellegű komód személyében.
Pár hónapja nagyot durrant a “Gombold újra” elnevezésű rendezvény, amelyen az ország legtehetségesebb divattervezői mutatták be, hogy a magyar népviseletet hogyan lehet újragondolni.
Csodálatos ruhákat álmodtak meg! Arra gondoltam, hogy vajon, a lakberendezésben itthon miért nincs respektje a népies formavilágnak, hiszen annyi, de annyi fantázia van benne. Megmutatom mire gondolok. Kalapáccsal hímzett, újratöltött matyó mintára például:

 

kalapáccsal hímezve

Amikor hirtelen felindulásból, potom ötezer pénzért megvettem ezt az art deco jellegű komódot, már tudtam, hogy nagyon jól fog neki állni a kárpitosszeg. Pontosan ezerháromszáz darab.

 

komod_before
komod1

Igazság szerint, nekem nagyon tetszik a formája, az esetlen szögletessége, de még a politúrozása is. Azért alakítottam át, mert gyakorlatilag egy üres festővászon volt számomra és mert a mi lakásunkba nem illett az eredeti formájában.
A műgyanta felület első ránézésre, lehetetlenné teszi az átfestést. De én úgy döntöttem, próba szerencse alapon belevágok, lesz ami lesz. Első körben, el kell távolítani a műgyanta felületet.
Erre a régi motorosok egy spécin megvágott fémlapot használnak, az úgynevezett citlinget. Ne valami bonyolult szerkezetre gondoljatok, csak egy egyszerű fémlap, aminek az egyik oldala éles.
Használhattok még üvegdarabot is. A citlinggel a műgyanta nagy részét le lehet kaparni, aztán jöhet a csiszolás 100-as csiszolópapírral. Ezután már eltűnik a fény a bútorról és lehet alapozni!

 

csiszolás után

 

Az alapozás fontos, ehhez tapad majd a festékünk. Én a szuper festékszórómmal dolgoztam, ezért most olyan festéket és alapozót használtam, amit az asztalosok is használnak konyhabútor frontok festésére, és csak szórással vihető fel a bútorra. Bíztam benne, hogy jól fog tapadni és így is lett. A felülete meg gyönyörű!

alapozás után
lefestve

 

A festés után kezdtem el azon gondolkodni, hogy milyen mintát szeretnék a bútorra szögelni. Mindenképpen népi motívumot kerestem. Válogattam a matyó  és a kalocsai virágok között. Tudtátok, hogy régen ezekkel a motívumokkal kommunikáltak az emberek? Egy tulipánból kiderült, hogy lány-e vagy asszony akinek a ruháján van, hány gyereke van és hogy fiatal-e vagy öreg.

Én is tulipánt választottam, és bár nem teljesen mintáz engem, a formája tetszett és illett a komódomhoz. Nekiálltam tehát felrajzolni a mintát.

 

 

Miután kézzel felrajzoltam a mintát az egyik ajtóra, zsírpapír és indigó segítségével áttükröztem a másik ajtóra. Aztán az egészet letöröltem, mert nem tetszett. A végső változatot harmadjára sikerült elérnem, és nagyon büszke voltam magamra, hogy csekély rajztudásommal is sikerült összehoznom a kívánt mintát. ( a ceruza és indigó nyomokat a végén mosószeres szivaccsal ledörzsöltem)

Elkezdtem a szögelést. Ehhez szükség volt kárpitosszegre, gumikalapácsra, ceruzára, vonalzóra és a hibázások kijavításához, szegkihúzóra is.

 

 

És jöhet a móka! Én kábé 1300 db szeget használtam el ennél a munkánál. (persze volt amit elrontottam….)

 

 

A felrajzolt minta mentén, egy centis közökkel kalapáltam a szeget. Mindent centivel kimérve, mert nem vagyok mérnök, és nem tökéletes a szemmértékem.

 

munka közben

 

Néhány óra múlva kész is lett a mű. Közben a férjem és a gyerekeim is körbeálltak, adogatták a szöget és együtt gyönyörködtünk a félig kész alkotásban. Vicces, de munka közben, beleszerettem ebbe a bútorba. Most éreztem először azt, hogy büszke vagyok magamra ezért a kivitelezésért, alkotásért.
Ugye, nektek is tetszik?

 

Ha nektek is van ilyen bútorotok, szeressétek! Hálás darab és nem csak a kárpitosszeg mutat rajta jól, de egyszerű formája kiváló alapot ad a csipke-technikának és a dekupázsolásnak is!

Hozzászólások:

 • Na, ez nagyon tetszik!

 • Szia, az Éva Kids magazinban olvastam rólad és munkásságodról, ami egyre jobban tetszik!
  Vissza olvasván a blogodat, láttam ezt a “csúf” komódot eredeti állapotában és kíváncsian vártam, mi lesz belőle. Minden elképzelésemet felülmúlta a végeredmény! Gyönyörűséges :) Szívesen hívnálak lakberendezőnek az egyenlőre nem létező családi házamba :)
  További jó kalapálást!
  Marcsi

 • Azta! Ez csodaszép lett, gratulálok. Csak ámulok!

 • Azta! Te egy varázsló vagy! :-ooo Ilyen szépséget abból az otrombaságból?!

 • Azta de jó!!!!:O

 • Ez tokeletes lett, nagyon tetszik!

 • nagyonnagyon :))

 • Nagyon-nagyon gyönyörű darab lett!Amióta olvasom a blogodat, régi bútorokat szedek össze, bárhova is megyek:-)Aztán, hogy mi lesz belőlük…kár, hogy én nem vagyok ilyen ügyes:-(((

 • le vagyok nyűgözve, de ez nem újság :)

 • Igazából, színre fújt kárpitosszeggel akartam dekorálni ezt a bútort, de a férjemnek úgy nem tetszett volna. Így utólag, örülök, hogy nem vágtam bele a színezésbe, mert a hajam hullott volna ki a végén :-) De azért majd egyszer kipróbálom úgy is, mondjuk egy Boho Home projekt kapcsán 😉

 • Nagyon szép és különleges lett, gratulálok. Kb. mennyi munkaóra egy ilyen elkészítése? Nem a száradási idő érdekel, hanem amennyit ténylegesen melózol vele.

 • Dekorella, hát nem kevés :-) Csiszolás kábé másfél óra, festés egy-egy óra alapozás festés, a szögelés peig kábé hat óra térdeplést jelentett. Plusz a minta felrajzolása, ami nekem kicsit lassabban megy, mint egy rajzolni jól tudó személynek.

 • Nagyon szép, gratula! Igazából nekem eredetiben is tetszett, nagyon jó alap volt, de így különleges és személyes lett.

 • Gratulálok!Csodaszép!!!!!!

 • Réka, igazad van, szerintem is szép darab eredetiben is. Én el tudtam volna képzelni egy retró stílusú otthonban, így ahogy volt, de hozzánk így jobban illik 😉

 • Gyönyörű lett és egyedi! Azt hiszem, ezek után én is belevágok valami bútorfelújításba :-)

 • Mikes Andi

  Nekem is tetszik, es erdekes nekem rogton a “szines szogek” jutottak eszembe, mondjuk piros vagy zold, ami ugy magyaros:) De igy is tetszik, illik a szep lakasodba! Le a kalappal h 6 orat terdepeltel.. Tudod mikor terdepelnek annyit:)))

 • Az ötleteken túl a bátorságot csodálom, amivel neki mersz esni egy ilyen szép darabnak is:))))) Tényleg csúcs!

 • Kata! Azt a bizonyos célszerszámot úgy használtad, mint a vésőt – kalapáccsal? -hogy leszedd a gyantát?
  Elég komoly izommunkának tűnik! Vagy ha beindul simán le lehet hámozni? Ez a komód tényleg újjászületett!
  Egy régi témához kapcsolódó kérdésem is lenne! Te itthon találkoztál már sablonvágó – “silhouette” -géppel?

 • Kinga, most nem értem a kérdést. Melyik célszerszámra gondolsz? Shilouette gépet ismerem, itthon is lehet kapni elég borsos áron. 80 ezer ft. Egyelőre, kézzel vágom a sablont 😉
  Andi, nem egyszerre térdepeltem hat órát, közben ebédet főztem, gyereket neveltem, fürdettem, altattam, stb. Nem egy nap alatt készült ez a bútor 😉

 • Anonymous

  Nagyon jó lett! Igazából nekem a “munka közben” fotón tetszik a legjobban, az egysoros vonallal nekem könnyedebb.
  Irigylem, hogy belelátod a lehetőséget más által semmibe vett bútorokba, és még ügyes is vagy :o)
  ludmi

 • Bocsi! Kicsit csapongtam…
  A “citling” használatára gondoltam az első kérdésemben! :-)

  Na! Én sem veszek az idén sablonvágó gépet…. :-(

 • Kárpitosszeggel hímezni, ez csúcs! Nagyon klassz lett. Az energiádat meg nagyon irigylem.

 • Kinga, a citlinggel úgy kell dolgozni, mint a festékkaparóval, amikor az ablaküvegről vakarod a festéket. Hisz tulajdonképpen az is: festékvakaró, csak éppen a fényezést vakarod le vele

 • Hű. Örül a szívem, ha ilyen szépet látok! A lakberendezésben pedig éppen úgy, mint bármely más művészeti vonalon egyre nagyobb az igény a magyar motívumok felhasználására. A magyar emberek kezdenek újra rátalálni saját gyökereikre, tradíciójukra. Nem véletlenül, mert – ahogyan Te is tetted – megléphetőek ezek a lépések a modern igényeknek és ízlésnek eleget téve is. Szóval még egy kis idő és újra reneszánszát éli a magyar díszítőművészet! Nemrég találtam rá a blogodra és nagyon tetszik :)
  Szépeket!
  Szandra

 • Nagyon szép lett! Olyan, szép csipkés az összhatása.
  Nekem vannak itthon hasonló – örökölt – darabjaim, de eddig csak az átfestésükkel bíbelődtem …
  Lehet, hogy újratervezés, újragondolás következik?

 • Eni

  Gyönyörű lett, minden elismerésem!:)

 • Anonymous

  Szia!

  Ez nagyon vagány és nagyon nőcis, gratulálok!
  Két kérdésem is lenne:
  1. Azt írod, hogy “olyan festéket és alapozót használtam, amit az asztalosok is használnak konyhabútor frontok festésére, és csak szórással vihető fel a bútorra”. Ezek pontosan milyen márkájú alapozók, ill. festékek és hol kaphatóak?
  2. A kárpitosszeg befestése nagyon jó ötlet. Hogyan és mivel gondoltad?

  Válaszaid előre is köszönöm!
  Alma

 • Szia Alma, a festéshez Tikkurila Diccoplast 30 márkájú festéket és a hozzá tartozó alapozót használtam. Ez a festék csak szórással vihető fel, saját hígítója van és egy edző adalékkal kell kikeverni, amitől pillanatok alatt kőkeményre szárad a festék. A kárpitosszegeket (ezt egyébként 1000 db-os kiszerelésben, a népszínház utcai kárpitoskellék boltban meg lehet vásárolni, 3000 ft egy doboz) úgy festettem volna, ahogy a Carrie Bradshaw széknél: http://akicsihaz.blogspot.com/2011/06/ha-carrie-bradshaw-butor-volna.html
  Tehát, műgyanta alapú alapozó sprayfestékkel lefújva, majd pedig a kívánt színre fújva.

 • Gyönyörű lett, bár nekem a retro bútor eredetiben is nagyon tetszett! Csak két gondolat: én biztos, hogy nem a szögeket, hanem az alapot festettem volna színesre /pirosra, zöldre/. És kipróbálnám a keresztszemes mintát – ha már ilyen csodaszép a blogháttered! Engem ez fogott meg az első pillanatban /már jó régen volt/, így ragadtam itt és milyen jól tettem!

 • Anonymous

  Háááát, én teljesen odavagyok! Gyönyörűséges és nagyon kreatív! Tuti megpróbálkozom vmi hasonlóval majd egyszer én is!!!

 • Anonymous

  Szia Kata!
  Mint mindig, le a kalappal, nagyon szép lett, és tényleg az a legszebb benne, hogy a népi motívumot vetted modernre, nagyon szép lett!
  Azt írtad, hogy sokat méricskéltél hogy a szögek egyenlö távolságra legyenek. Egyszerübb megoldás, ha vágsz egy olyan széles lécet, mint a hézag szélessége a két szög között és azt tartod oda mielött a következö szöget beleütöd így automatikusan mindig egyforma lesz a távolság állandó centizgetés nélkül.

  További szép szorgoskodást

  Timi

 • Szia Timi, így csináltam a Carrie Bradshaw széket, http://akicsihaz.blogspot.com/2011/06/ha-carrie-bradshaw-butor-volna.html de ahogy fárad a kezem, könnyebben kiesik belőle egy pici darab (1 cm-es) léc, mint egy vonalzó. És munka szempontjából, nincs különbség, hogy a lécet fogom oda, vagy a vonalzó mentén jelölöm az egy centit.
  ettől függetlenül, ez egy jó ötlet!

 • kris

  wow . bravo!

 • Very beautiful.

 • Your creation is incredible!! I would really like to have this in my home too! Fabulous. :)

 • Emi

  10 pont!

 • Gyönyörű munka! Gratulálok!

  Szuper a blog, bár még csak most találtam ide, de azt már érzem, hogy visszajáró vendég leszek. :o)

 • Kedves Kata, üdv itt :-)

 • Ez mekkora ötlet!!!!!
  Állati jól néz ki. Nagy-nagy gratula!

 • Anonymous
 • tHs

  imádom imádom!
  csodás lett és a pláne, hogy épp táskákat fogok úgy készíteni, hogy kristállyal rakom ki rajta a tulipánmotívumokat :)

 • beautiful, so inspirational. You have given me such idea’s!!

 • Adrienn

  Kedves Kata, érdeklődnék, hogy el tudnád-e küldeni az elérhetőségét annak az oldalnak, ahonnan ezt a sémát választottad? Nagyon tetszik, hogy dúsan van szegecselve, valami hasonlót vagy talán épp ilyet szeretnék magunknak is készíteni. Még egy szakmai kérdésem lenne, hogy véleményed szerint piros bútoron hogy mutatna a szegecs, ill. matt vagy fényes piroson mutatna, ha mutatna egyáltalán? KÖSZÖNÖM, szia, Adrienn

 • Kedves Adrienn, ezt a mintát én rajzoltam, szabad kézzel, zsírpapírra. A szebbik felét másoltam át indigóval a bútorlapra, majd tükröztem. A szegecsek szerintem piros bútoron is jól mutatnak, de használd inkább a matt verziót, hogy a fényes szegek még hangsúlyosabbak legyenek!

 • Adrienn

  Kedves Kata, köszönöm szépen az extra gyors választ. Remélem az enyém is szépen fog sikerülni…További sok sikert mindenhez!!!!

 • Ez egyszerűen csodaszép…

 • ww

  Szia Kata!
  Off topic, nem kell postolnod, csk gondoltam, írok Neked – Most néztem, hogy az AT-n egyet értünk, hajrá!!!!! Öröm nézni mindent, amit csinálsz!

 • :-) az a baj, hogy tényleg azt hiszik, hogy ez egyértékes Mid Century Modern darab és fogalmuk sincs, hogy valójában ez egy szocialista koppintás és alig látott fát :-)
  DE. Tény, hogy két éve, amikor ezt csináltam, máshogy fogadták volna. Most mások a trendek és lehet, hogy ma már én is mást kezdenék ezzel a darabbal.

 • ww

  Lehet, és én is sajnálom már, hogy kidobtam anno a mamámét, de ahogy nekirontottak, az egyszerűen sznob volt, és buta.
  Persze, nem mintha számítana :)

  szia,

  Veronika

 • MESESZÉP !
  Gratulálok! Konkrétan beleszerelmesedtem. Egy órája e körül forognak a gondolataim :)
  Ilyenkor sajnálom nagyon, hogy nekem ehhez nulla kézügyességem sincs :(
  Még sok ilyen gyönyörűséget készíts.
  Ildikó

 • Kedves Ildikó! Ehhez nem kell kézügyesség, csak sok-sok türelem :-)

 • Pingback: Az olvasó kérdez: Gabriella szekrénye | Kicsi Ház()

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Google+
http://akicsihaz.hu/2011/08/matyo-ujratoltve-avagy-himezz-kalapaccsal.html
RSS