2010.05.10.

Szigeteljünk babám de hogyan?

Kétségkívül élvezetes dolog a falak színén, meg a konyhabútor elrendezésén gondolkodni, ám momentán sokkal fontosabb kérdéseken rágódunk. Hiába a dizájnos tapéta meg a szép függöny, ha a lakás hideg (vagy a gatyánk is rámegy a felfűtésére) és zajos (érts, áthalljuk a szomszédokat, vagy ők bennünket, amire, magunkat ismerve, elég nagy az esély). Tehát napok óta agyalunk, számolgatunk, veszekedünk, kibékülünk és nézünk, egyelőre, tanácstalanul egymásra: milyen technikával hang-és hőszigeteljünk?

A napokban olvastam egy cikket a belső hangszigetelésről, ami elég meggyőzőnek tűnt. A férjem szerint, marhaság a cikk. A villanyszerelő ismerősünk és a kőműves apósom szerint is az.
Az építészünk szerint, ez a gipszkartonos, hangelnyelős módszer nem orvosolja a beszédhang áthallást, sőt felerősíti azt. Ezt egy barátnőm megcáfolta, mert ők ezzel a gipszkartonos, hangelnyelős módszerrel szigeteltek a falszomszédjuk felől, hatékonyan. Az építészünk, egy spéci,nagy tömörségű, tíz centi vastag téglából rakott falra akar rábeszélni, a férjem hajlik is rá, de én még vacillálok. Az alapokat egyszerűen, nem ronthatjuk el!

Az ablakok cseréje vagy nem cseréje is megosztja kicsiny családunkat. Én hajlok rá, hogy ne cseréljünk,hiszen a századelőn készült, kapcsolt gerébtokos fa ablakoknál még nem találtak ki jobbat (legalábbis az ilyen típusú házakra), ráadásul jól néz ki, és jó állapotban is van, mindössze annyit tennék, hogy a belső szárnyat cserélném le hőszigetelt üvegesre. A párom viszont csak az újban hisz.

A harmadik vitás pont, a külső hőszigetelés. A férjem már elkönyvelte magában, hogy “dryvitolunkéskész”, de az építészünk szerint, a dryvit olyan, mintha dunsztba tennénk az épületet, megszüntetve a falak természetes szellőzését. Én meg nagyon parázok a penésztől, szóval, jelenleg az álláspontom az, hogy vagy a dryvit csak a holttestemen át! A tervező tanácsa meg a férjemet paprikázza fel, ő ugyanis azt ajánlotta, hogy akkor járunk jól, ha az aljzatot és a tetőt szigeteljük le alaposan. Sajnos, nem kérdeztem rá,hogy pontosan hogy gondolja ezt, de a férjem már milliós tételeket számolgat és közben lilul a feje.

Szerintetek, mi a jó megoldás? Van valakinek gyakorlati tapasztalata?

 

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM