2016.01.23.

Olvasói munkák: Gabi DIY fürdőszoba felújítása

A fürdőszoba felújítás mindig egy komoly feladat. Van hogy megúszhatjuk a dolgot egyszerű eszközökkel, kiegészítők cseréjével, okos ötletekkel. És van hogy nem ússzuk meg a totális bontást…Ahogy Gabi sem úszta meg, aki nő létére nem hátrált, hanem maga oldotta meg a dolgokat! Gabi DIY fürdőszoba átalakításáról olvassatok az ő tollából:

 

“Anyukám hívta fel a figyelmemet az oldalra kb. 2 évvel ezelőtt, amikor már biztossá vált, hogy Spanyolországban lakásvásárlásra adom a fejem és az is, hogy a felújításra és szépítgetéste már szinte alig marad valami a keretből..

Szép fokozatosan kezdtem el újítani a dolgokat, mindig azt csinálom amiről konkrét elképzelésem van, amiben viszont nem vagyok biztos, azt hagyom “érni” egy kicsit, mert előbb utóbb mindig jön egy jó ötlet és egy olcsó megoldás.

A fürdőszobánál sajnos a kényszer hozta, hogy gyorsan döntsek, szétverjem majd felújítsam… Habár a felújítás egészen pontosan két lépésben történt. Mikor megvettem a lakást egyáltalán nem terveztem, hogy leverem a csempét.

Nem álmaim netovábbja a plafonig csempézett fürdő, de egy egyszerű bézs csempével és egy azzal harmonizáló kacsos díszcsíkkal még teljesen kiegyeztem.

Gabi DIY fürdőszoba felújítása

Előtte

Egyedül abban voltam biztos, hogy új wc-t teszünk be, illetve a zuhanyt kádra kell cserélni, így ezeknek a cseréje még a beköltözés előtt megtörtént. Teljesen családi projekt volt a dolog, mindent vizes és burkoló nélkül csináltunk. A kádra egy színben harmonizáló bézs csíkos csempre került.

A bidét kiszedtük, ide került egy felül töltős mosógép (mert a mosogép helyére a konyhában mosogatógépet szereltünk be). A mosdó viharvert szekrényét már a beköltözés után újítottam fel. Igaz hogy csak egy laminált szekrényről van szó, aminek az ajtajait leszagatták, de a mosdót magát imádom, ugyanis több mint egy méter széles.

Szóval a bútort megtartottam: a hibák, lukak és sérülések kijavítása után több rétegben festettem át fehérre, illetve az aljára egy farostlemezből kivágott íves díszítés került.

Ajtók helyett függönyt varrtam rá, hogy még romantikusabb hangulata legyen. Egy-két szép kiegészítő, alapos fugatisztítás, pár színben harmonizáló törülköző és fehérre festett tükör után úgy éreztem így már eléggé vállható is a fürdőszoba.

Ezzel az állapottal be is neveztem az Ariston fürdőszoba versenyre, amit nyilván tudtam, hogy nem nyerek meg, de meg akartam mutatni, hogy kis szépítgetéssel, nagyon kevés pénzből is lehet elég jó kis fürdőszobája valakinek.

Gabi DIY fürdőszoba felújítása

Közben..

Viszont nem sokáig tudtam élvezni az eredményt ugyanis kicsivel később beütött a katasztrófa: csőtörés a csap alatti résznél!!! Tudtam, hogy a vízvezetékek nem lettek cserélve az előző lakó által és hogy egyszer meg kell majd csinálni, de nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar bekövetkezik a dolog…

A padló csempéjét már a csőtörés megszüntetéséhez szét kellett verni, úgyhogy tudtam, hogy azt újra kell burkolni, de egy darabig még úgy tűnt hogy máshoz nem kell hozzányúlni.

Aztán kiderült, hogy a kádnál lévő csap miatt muszáj leverni a díszcsík alatti csempéket. Eleinte csempék után rohangáltam, próbáltam keresni valamit, amivel le lehetne burkolni ezt a részt, de olyat ami méretben és színben is illett volna képtelenség volt találni.

Felmerült az is, hogy – ha már jobb nincs- diagonálban négyzet alakú csempékkel burkoljuk újra, én viszont frászt kaptam attól h 5 féle csempe legyen a fürdőben (a régi bézs felül, a díszcsík, az új, a kádon levő csikos bézs és az új padló), vagy ha nem akarok “csak” 4 félét, akkor le kell verni a kádról a pár hónapja burkolt csempét.

De a diagonál toldozással-foldozással sehogy se tudtam megbarátkozni. Nem volt benne a kalkulácóimban ez a katasztrófa, teljesen más dolgokat akartam már felújítani a lakásban, de elhatároztam, hogy valahogy nagyon olcsón, diy módon, ha lassan is, de összehozom “álmaim” fürdőjét. Persze mindez segítség nélkül nem ment volna, egy munkatársammal együtt csináltunk MINDENT..(mert a család több ezer kilóméterről nem tudott újra elutazni, hogy segítsenek).

Teljesen “4 kezes” munka volt: a vízvezeték cserétől kezdve, a bontáson keresztül, a törmelék lehordáson, csempézésen, fugázáson, lambériázáson, festésen keresztül mindent csak és kizárólag kettecskén csináltunk.

Gabi DIY fürdőszoba felújítása

Sokáig nézegettem inspiráció után, de szinte az elejétől éreztem, hogy a lakás hangulátához egy romantikus, fehér lambériás fürdő illene a legjobban,a kádnál fehér metró csempével, persze mindent a lehető legolcsóbban.

A régi csempe leverése még az egyszerű munkák közé tartozott, ezzel elég gyorsan megvoltunk. Aztán eldöntöttem, hogy meddig szeretném lambériázni a falat, és az afölötti részt elkezdtük vakolni…

Ez már kicsit nehezebben haladt mint gondoltuk, de szépen lassan egészen kiegyenesedett a girbe gurba fal. Az új csővezetékek a padló helyett a falba kerültek be, ezeknek kivéstük a szükséges helyet, majd a munkatársam elvégezte a csőcserét (vízszerelő családtagoktól már korábban eltanulta a szükséges dolgokat, úgyhogy ezzel is hatalmas szerencsém volt).

Aztán a csempézés következett, előbb a fürdőkádé, majd a kád körül – eldöntöttem, hogy meddig érjen a metró csempe – és szépen lassan (inkább lassan, de precízen) az is elkészült.

Gabi DIY fürdőszoba felújítása

A padlót tudtam, hogy mozaik csempével szeretném burkolni, de ezek általában elég drágák. Aztán nagyon olcsón találtam ezt a bézs, hálós, kő burkolót, úgyhogy ez a vágyam is teljesült.

Csempézés után – életemben először, viszont sok családtól kapott jótanáccsal – a fugázással megharcoltam egyedül. Ezután a lambéria következett.

Ehhez először felfúrtuk a fa leceket a falra, persze úgy, hogy azok síkban teljesen egyenesek legyenek az egyenetlen falon és a lambéria tökéletesen illeszkedjen az ablak és az ajtókeret alá.

Sokat tanakodtam, hogy fa vagy műanyag lambéria között, erről maga Kata véleményét is kikértem, mert emlékeztem, hogy a Kicsi Házban neki is csodaszép lambériás fürdőszobája volt, (ITT) de végül némi ráhatásra a műanyag mellett döntöttem, amit viszont a szürkés fehér színe miatt 3 rétegben hófehérre festettem át még a felrakás előtt.

Gabi DIY fürdőszoba felújítása

Gabi DIY fürdőszoba felújítása

Alul és felül is szép díszcsikot/szegőlecet kapott a lambéria. a falat pedig némi glettelés és csiszolás után végül bézs színűre festettem. Ezután már a munka oroszlánrésze megvolt, “csak” a díszítés hiányzott és, hogy minden harmonizáljon.

Úgy éreztem, hogy régi tükör nem illik az új stílushoz, így arra körbe egy fa díszcsíkot ragasztottam, fehérre festettem, illetve két arany csíkkal díszítettem.

Gabi DIY fürdőszoba felújítása

A wc feletti falat pedig néhány képpel és egy vékonyha polccal dobtam fel, amire mindeféle csecse-becse került. A wc mellé – talán szokatlan módon – egy kis kosárkát raktam, amibe némi olvasnivalót illetve a wcpapírokat helyeztem el.

Az i-re a pontot az új csaptelepek rakták fel, amik egyébként a legrágábbak voltak az egész projektben, de szerintem ezzel lett teljes az összhang!

Gabi DIY fürdőszoba felújítása

Gabi DIY fürdőszoba felújítása

Gabi DIY fürdőszoba felújítása

Gabi DIY fürdőszoba felújítása

Mikor elkészült a fürdő, akkor a rózsaszínes, mályvás, romantikus kiegészítők és színek domináltak, pár hete azonban kipróbáltam, hogy milyen lenne zölddel (új függönyt varrtam a bútorra, a szennyeskosárba új huzatot, a bútorban levő kosárkák egyik oldalát pedig fehér vízhatlan anyaggal vontam be) és ez is nagy sikert aratott:

Gabi DIY fürdőszoba felújítása

Nagy meló volt, munka mellett lassan is haladtunk és még most sincs azért 100%-osan kész (szeretnék még a mosógép fölötti részre egy szép praktikus polcot…) de szerintem azért igencsak jól sikerült a végeredmény.

Büszke vagyok magunkra, meg arra, hogy az új csaptelepekkel együtt is 200.000 ft alatt (!!!) kihoztuk az egészet!!! Remélem nektek is tetszik!

Aki szeretne még több képet megnézni a folyamatról, az a facebook oldalamon megteheti ITT 

Még több olvasói munka ITT.

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM