2014.01.14.

Paszpartu házilag

Az idei év egyik otthondekorálós célkitűzése, hogy sok-sok szép kép, fotó, rajz és emlék kerüljön a falainkra.
A nappaliba, a hálószobába, a gyerekszobába egyaránt.
A képek és lehetőség szerint, műalkotások barátságossá, meleggé, egyedivé és szebbé teszik a tereket.
Az Ikea könyvespolcunk (róla bővebben ITT) tetejére került pár régi Budapest nyomat, hogy kitöltsem és egyben felfelé megemeljem a teret.

Ezek a képek nekem nagyon tetszenek, de érzelmileg is kötődünk hozzájuk. Ráadásul szerintem nagyon jól mutatnak a polcok fölött.

Eredetileg képkeretezővel akartam bekereteztetni és paszpartuztatni, de végül, a nagy karácsonyi dekorálási őrületemben mindent AZONNAL akartam.
Úgy gondoltam, megpróbálom magam megoldani a képek megfelelő keretezését!
Megvettem a legolcsóbb nagy méretű képkereteket az Ikeában. (1990 Ft) Vettem még szép, jó minőségű, vastag, anyagában nyomott kartonpapírt hozzá, majd elkezdtem a munkát.

Először kétoldalú ragasztóval felragasztottam a képet a készen vett keret pozdorja lapjára. Kiszámolva és felrajzolva a paszpartu helyét, tehát nem csak ahogy esik, úgy puffan alapon.

 

Kiszámoltam hogy milyen vastag paszpartut szeretnék, úgy hogy arányos legyen és a képhez meg a képkerethez is passzoljon. Ezt a méretet a karton belső oldalán felmértem, majd egy rétegelt lemez lapon, vonalzó mentén éles (!) sniccerrel kivágtam. Fontos, hogy legyen egy rétegelt lemez vagy valamilyen vágólap a papír alatt, hogy ne sérüljön az asztal! Az is fontos, hogy éles legyen a sniccer, különben csipkézni fogja a papírt.
Arra is figyeljünk, hogy a vonalzó mentén csak egy erős, határozott húzással vágjuk a papírt, mert így lesz szép a vágott felület.

Tehát, kivágtam a kartonpapírból a keretet. Majd szintén kétoldalú ragasztó segítségével felragasztottam a képhez igazítva és alaposan lesimítgatva.

 

Végül pedig a pozdorja lapot a képpel és a paszpartuval együtt beleillesztettem a készen vett keretbe és felszögeltük a falra, a polcok fölé.

 

“after” fotók: Balogh Orsi

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM