2017.06.20.

A legjobb könyvek a nyárra 9-12 éves gyerekeknek

Végre itt a vakáció! Egyik szemünk nevet, mert végre rólunk, szülőkről is óriási teher kerül le, másik szemünk sír, hiszen két és fél hónapig kell a gyerekeinket lefoglalni, élményekkel gazdagítani és programokkal ellátni.

Ráadásul a munka sem áll le, így olyan elfoglaltságot is kell találni nekik, amit a négy fal között is űzhetnek, megőrülés és folytonos kockulás nélkül. Gyerekkoromban napokat töltöttem nagyanyáméknál a hátsó kis szoba hűvösében, falva a könyveket. Két Lotti, Emil és a detektívek, Rejtelmes sziget, szeleburdi család kalandjai, Egri csillagok……hogy csak pár kedvencemet soroljam fel.

Viszont felnőttként, ismerve a fiaimat és a mai gyerekek igényeit, rá kellett jönnöm, hogy a mai 10-12 évesek már nem ezekre a művekre “gerjednek” és újra beleolvasva némelyikbe, mai fejjel meg is tudtam érteni őket, amikor unalmasnak titulálták egyiket-másikat.

Készítettem viszont egy kirpóbált és garantáltan nagy sikerre számító könyvlistát, amit ezek a mai fiatalok is falni fognak!

Mert olvasni jó, varázslatos és még a számítógépes játékokon felnövő generációnak is lehet élmény. Akár úgy, hogy anya olvas esténként… ;- )

A listám abszolút szubjektív, de meg szeretném osztani veletek, mert nekünk nagyon sokat segítettek az olvasás megszeretésében és mindegyiket nagyon élvezték a fiaim. Sőt, felnőttként, nekem is nagyon élmény volt olvasni őket!

http://akicsihaz.hu/2017/06/a-legjobb-konyvek-a-nyarra-9-12-eves-gyerekeknek.html

Lássuk!

  1. Cressida Cowell: Így neveld a sárkányodat sorozat

Egyik kedvencünk! Én nem láttam a mozit, de a gyerekeim igen és azt mondják, a film köszönő viszonyban sincs a könyvvel. Több részes, kalandos, elképesztően fordulatos történetek vannak benne, amiben mindig a józan ész, az értelem, a becsület és a találékonyság segít a megoldásban.

III. Hablaty Harákoló Harald, a híres viking hős, sárkánysuttogó emlékiratait olvashatjuk, immáron nyolc köteten keresztül. A kis, csenevész fiút mindenki kineveti, lenézi ám ő mindig az eszével diadalmaskodik és a legnagyobb csávából is ép bőrrel mászik ki.

Igazi modern mese, a mai kor gyerekeinek igényei szerint pörgős, feszes történettel, olyan izgalmakkal, hogy a körmünket rágjuk le olvasás közben. nincsen benne semmi csoda, csak sárkányok minden mennyiségben és elképesztő leleményesség.

Abbahagyhatatlan!

Mi a könyv Facebook-oldalán lessük ITT hogy mikor jön a következő kötet.

A legjobb könyvek a nyárra 9-12 éves gyerekeknek

Egyet már kölcsönadtunk..

2. David Solomons: Szuperhős lett a bátyám!

A fiaim abszolút kedvence. Top 1. A főszereplő fiú korban és érdeklődésben is közel állt hozzájuk, így nagyon tudtak azonosulni a történettel. A képregényfaló és rajongó 11 éves Luke élete a szuperhősök iránti rajongás köré épül. Egy végzetes nyári este, amíg ő épp csak kiment vécére, különös látogató érkezik kerti fakuckójukba ahol épp Luke bátyja dekkol. A földönkívüli szupererővel látja el a stréber, életében még egy képregényt el sem olvasott bátyját. Ráadásul megbízza az univerzum megmentésével!

Hát nem őrület?

Ám Zack, a nagy testvérnek szüksége van Luke segítségére hogy vérbeli szuperhőssé válhasson, ráadásul hamarosan feltűnik a főgonosz is, aki mindent megtesz hogy Szupersrácot eltegye láb alól…..

Nagyon kedves, ugyanakkor lélegzetelállítóan izgalmas történet, aminek szerencsére már megjelent a folytatása is:

3. David Solomons: Földönkívüli a tesitanárom!

A második kötet sem kevésbé izgalmas mint az első, és itt is a 11 éves Luke fifikás gondolkodására és éleslátására van szükség ahhoz, hogy megmeneküljön a bolygónk. Elég talányos véget ér a történet, és reményt ad, hogy lesz még folytatás, reméljük minél előbb.

A legjobb könyvek a nyárra 9-12 éves gyerekeknek

4. Jeney Zoltán: Rév Fülöp

Balatóniában játszódó lovagregény, hercegnőkkel és lovagokkal, koboldokkal (fajszokkal) és manókkal, beszélő lovakkal, sárkányokkal, boszorkákkal. Lenyűgöző, misztikus mese, amelyben a kicsi, falusi Rév Fülöp lovagsegédként útnak indul és csodálatos kalandokat él meg.

Mesei elemeket mind felvonultató, de mégis, nagyon modern, nagyon újszerű mese ez, ami elbűvöl kicsit és nagyot egyaránt.

A történetnek azóta van már folytatása is, amit gyorsan elolvastunk:

Rév Fülöp Fajszföldön

Rév Fülöp és Nyár Lőrinc

A legjobb könyvek a nyárra 9-12 éves gyerekeknek

5. Egy ropi naplója sorozat

Nincs benne túl hosszú és túl bonyolult történet, így azok kedvence is ez a sorozat, akik még nem nagy barátai a könyveknek. Jó sok vicces rajzzal teletűzdelt, szórakoztató történetek Gregről, aki részletesen beszámol kamasz életének tarumáiról, szenvedéseiről és az élet nagy kérdéseiről.

A 12. rész, az Egy ropi filmes naplója már a boltokban, persze hogy mi is lecsaptunk rá!

6. Bíró Szabolcs: Elveszett Csillagok

Egri gyerekeknek kötelező olvasmánnyá tenném. Részletesen és átfogóan meg lehet belőle ismerni a várost, de persze a történet a lényeg: egy kisfiú első nyara édeasnyja nélkül, tőle távol.

A nehéz körülmyének között élő fiú nagynénjénél tölti a nyarat egerben, és miközben felfedezi a várost, megismerkedik a vele egykorú Tündével (bizony szerelmi szál is lesz) akivel a különös legenda és rejtély nyomába szegődnek: állítólag létezik egy elveszett Gárdonyi -kézirat is, amiben az Egri Csillagokat egy teljesen más nézőpontból, más főszereplővel írta meg az író. A gyerekek ennek a legendának a nyomába szegődnek és fejtik meg az útjukba kerülő rejtvényeket.

A nem mindennapi irodalmi kincset csak kellően jól olvasott, okos gyerekek találhatják meg leleménnyel, bátorsággal. Vannak itt igazi gengszterek is, véres leszámolás, szerencsés megmenekülés, minden ami egy jó akcióhoz kell.

És zárójelben megjegyzem, talán az igazi Egri Csillagokhoz is kedvet csinál ;- )

7. Nógrádi Gábor: A bátyám zseni

Ebben a történetben is kiskamaszok a főszereplők, ráadásul itt is testvérek. Gergő, a 15 éves különc zseni, aki dollármilliárdokat érő tolmácsprogramot talál fel és kissé forrófejű öccse, Tom, aki féltékenységét leküzdve, minden erejével azon van, hogy megvédje a csalóktól Gergőt. Ottó, Kefe tanár úr testvére, a legnagyobb szélhámos már gonosz tervet eszel a találmány ellopására. A Hetedikese Szövetsége azonban keresztülhúzza a gonosz csaló számításait.

Nem tudom, hogy véletlenül vagy tudat alatt választok mindig olyan történeteket, amelyek a testvéri összefogást, az egymás segítését emelik ki a cselekményben. De tény, hogy szerintem ezek a könyvek segítenek megérteni, hogy mennyire fontos hogy testvérekként figyeljenek egymásra, segítsék egymást.

Nem mellesleg az izgalmas cselekmény leköti a kiskamaszokat, az ő észjárásuk, gondolataik köszönnek vissza.

Ennek a történetnek is van két további kötete:

Az öcsém zseni

és

A nagyikám zseni

+1 ajánlat: J. K. Rowling: Harry Potter

Oké, ez már szinte snassz, annyira egyértelmű. De ha még valaki nem adta volna tizenéves gyermeke kezébe ezt a könyvet, akkor ne habozzon tovább! A mese beszippant, magával ránt és már csak azt veszed észre hogy a gyerekeid varáztslósat játszanak ;- )

Jó nyarat, jó olvasást!

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM