2018.07.31.

Így legyen galériafalad

Hát nem végtelenül egyszerű dolog képekkel dekorálni egy csupasz falat? Hát nem. Ha van pár mindenféle képed otthon és felteszed a falra az még nem biztos hogy jól is fog kinézni. Most elmondom, mire figyelj!

Szóval miért is nehéz egy galéria falat összehozni? Csak pár kép kell hozzá és kész. Gondolnák sokan. De nem így van. Egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan milyen alapanyagból dolgozol, a képek és a keretek hogyan mutatnak együtt, kompozícióban és hogy milyen arányokkal dolgozol.

Nagyon sok mindenre kell figyelni, ezért a galéria fal, mint az otthonod dekorációja alapos átgondolást igényel.

Olvasd el tippjeimet, javaslataimat hogy könnyebb legyen neked:

 

  1. Találd meg a helyét

A galéria falnak viszonylag nagy hely kell. Válassz olyan falfelületet ahol van bőven hely a képek kiaggatásához. Ez lehet a kanapé feletti rész, az ágyad mögött, esetleg az étkezőasztalnál lévő falszakasz. A tv-komód feletti falrésznél a Tvis a galéria része lesz, de szuper lehetőség hogy elvont a figyelmet egy nagy képernyős tévéről.

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

forrás: @em_henderson

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

forrás: @clairedesignsthings

2. TÜRELEM!

A legnagyobb hiba, ha otthon talált mindenféle cuccokat egy hétvége alatt felpakoltok a falra. Még nagyobb hiba, ha a képekért elrongyoltok az IKEÁBA/BAUHAUSBA/Mömaxba/KIKÁBA..stb.

A képgaléria rólatok szól. Az emlékeitekről, az inspirációitokról, a színek harmóniájáról, az egyéniségetekről. Nem lehet mindezt hitelesen prezentálni tömegesen gyártott képek kiaggatásával. Mindenre igaz, de a galéria fal kialakítására még igazabb: törekedj az egyediségre, törekedj személyiséged, személyiségetek megmutatására! A tucat és az elcsépelt  itt most mindent tönkretehet.

Egy jó galériafalon van egy-két értékesebb kép is de nem ez a lényeg, nincs para ha nincs drága cucc. A lényeg hogy szép és összeillő, valamitől különleges darabokat válogass össze innen-onnan.

Ehhez persze idő kell, ez nem jön össze egy hét alatt, de egy hónap alatt sem, vagy csak akkor ha keményen a péztárcádba nyúlsz.

Hagyj időt hát magatoknak, nézelődjetek régiség piacokon, aukciós oldalakon, készíts szép képeket utazásaitokon, és fedezd fel, ha valamiből alkotás lehet. (pl képeslap, régi újságcímlap, öreg metszetek,préselt növények, ezer éves családi kép, stb.)

3. Arányok

Az arányokkal játszani mindig a legnehezebb. Figyelj arra, hogy a dekorálandó fal méreteihez igazítsd képgalériádat! Túl sok, kicsi méretű kép kimondottan zsúfolt, zavaros hatást kelt. Áldozz rá, hogy legyenek nagyobb méretű képeid is!

Gyakori hiba hogy nem csak túl kicsi méretűek a képek de kevés is van fent belőlük a falon és ettől valahogy befejezetlennek, kezdetlegesnek érződik.

Kisebb képek esetében egy hangsúlyos, karakteres, széles paszpartu mentő megoldás lehet. De a legjobb, ha ügyesen kombináld a kisebb és a nagyobb képeket, a falszakasz pedig ne legyen nagyobb részen üresen. Minél nagyobb az adott falszakasz, annál inkább nagyobb méretű képekben kell gondolkodni!

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

Kis képeknek széles paszpartut!
forrás: @nicoledavisinteriors

A lényeg, hogy legyen egyensúly és valamiféle szimmetria a képek elhelyezésében. Mixeld a kisebb-nagyobb, fekvő, álló vagy akár négyzetes képeket!

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

forrás: Elle Decoration

Ha megvan a központi, nagyobb darab, akkor ahhoz tudod majd igazítani a kisebbeket. Én kb 5-8 cm közötti távolságot tartok a képkeretek között, hogy összefüggőnek, de ne összenyomottnak hasson. Figyelek arra, hogy az azonos magasságú képek nagyjából fussanak, vagy hogy a nagyobb kép alá elhelyezett kisebb a felette lévő közepénél legyen.

Kezdd el a központi darab szemmagasságba helyezésével és onnan haladj tovább ízlés szeint!

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

Itt a komód szélessége adta meg a galériafal szélességét.    forrás: @goldalamode

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

Itt pedig a kanapé szélessége és az egész úgy van elrendezve mintha egy kép lenne. Forrás: @luxdecor_montreal

Extra tipp: nincs szabály a képek magasságát illetően, és most a padlótól-plafonig galériák nagyon divatosak.

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

forrás: Brady Tolbert

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

forrás: @houseedit.ie

3. Készíts tervet

Nagyon nehéz egyben elképzelni egy galéria fal végeredményét. Sőt, nagy valószínűséggel nem is tudsz egyszerre feltenni mindent. Ezért segítség, ha háztartási csomagolópapír, vagy meglévő kész keretek hátlapja segtségével megtervezed hogy körülbelül milyen elosztásban, elhelyezésben lesznek a képeid egyensúlyban.

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

Mi így kezdtük

Ez akkor is segítség ha már megvan az összes kép és akkor is ha még csak tervezgetsz, hiszen így még határozottabban tudod keresni ami neked kell: tudod majd hogy álló vagy fekvő kép hiányzik a kollekciódból lés hogy körülbelül mekkorát keresel.

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

És így terveztem

Mi hetekig nézegettük ezt a kollázst. Volt ami adott volt már és voltak kérdőjeles részek. Persze a végeredmény kicsit módosult, de nagyjából láttam hogy mire lesz még szükségem.

5. Keretek

A legmenőbb galéria falak, ahol minden olyan randomnak tűnik, mindenféle stílusú kép, random keretekben és az egész mégis olyan….oh, lá lá so chic.

De egy ilyen fal összerakásához vagy a vérünkben is stílus van, vagy ki kell tanulnunk a szakmát, vagy inkább mindkettő, egyszerre. Nehéz feladat.

Azt mondják, a képhez kell választani a keretet de ez a tézis csak tovább bonyolítja az amúgy sem egyszerű feladatot. Ugorjunk ezen tovább hát!

Ezért kezdjük csak szépen ott, hogy ne variáljunk nagyon a keretekkel ne okozzunk magunknak felesleges fejfájást. Maxium kétféle színű keretet használjunk ha jót akarunk! (legalábbis ha nem igaz ránk a fenti rész)

A régebbi nappalinkban kizárólag fehér IKEA RIBBA kereteket használtam. Ez hozta össze a képeket. Most is egyféle színnel operáltam ami a kereteket illeti, de az új nappalinkba jobban illettek az arany színű keretek. Egy részüket most is az IKEÁ-ban vettem, egy részüket pedig képkeretezőnél csináltattam.

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

Meg kell mondjam, a kereteztetett képek annyival elegánsabbak, szebbek, igényesebbek lettek, hogy tervben van nálam, hogy idővel az összes képünket képkeretezőnél fogom kereteztetni. Tükröződésmentes üveggel, ami nagyon klassz. De ez egy nagyon költséges mulatság, ráadásul, aki szereti cserélgetni a képeit, annak nem is igazán éri meg. Csak akkor ajánlom, ha már tökéletesen biztos vagy a választásodban.

Persze, egy adott színen belül, a keret-stílusok eltérhetnek, lehet benne modern stílusú keret és régies, míves keret is. Általános tapasztalatom, hogy paszpartuval minden kép szebb és igényesebb hatást is kelt.

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

forrás: @homebygard

6. Színharmónia

Mikor feltettem az elképzelt képeket a falra, éreztem hogy valami nem oké. Kellett pár nap hogy rájöjjek, a harsány, piros virágos kép szinte leordít a falról és nagyon furán lóg ki a többi közül. Egyszerűen nem passzolt a színharmóniába.

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

A piros virágos kép nagyon “leordított” falról

Ha összhangot akartok a galéria falatokban, igyekezzetek a színekben is találni valamilyen egyensúlyt, vagy jól lekövethető ritmust. Mint amikor stílusosoan öltözködik valaki: látod hogy minden stimmel, az egyes darabok külön-külön is jól néznek ki de együtt még sokkal jobban. Ezt kell valahogy összehozni a falon is.

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

A képeken a szoba színei köszönnek vissza, ezért harmonikus a látvány

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

7. Beszerzési források

Egész biztos vagyok benne hogy ez a pont érdekel titeket a leginkább. Honnan és mit?

Itt most megint csak az egyediséget említeném: ne akarjatok kész tippeket kapni, előre csomagolt paneleket. Felejtsétek el a kliséket és a túl sokszor látott megoldásokat és próbáljátok kitalálni, hogy minden trendet, divatot, sokszor látott megoldást félretéve, mi az ami igazán tetszik nálatok és mi az ami igazán jól mutat az otthonotokbabn!

De azért jó tudni, hol érdemes nézelődni.

Az utóbbi időben eléggé rákaptam a Galéria Savaria és a Vatera aukciós oldalain a festményekre. Van ami már jó ideje le van mentve nálam azzal, hogy egyszer talán megveszem. Jó hír, hogy nincs nagy kapkodás a hazai festmények iránt. Én ezt a Murin Vilmos képet minimum fél évig nézegettem és csak azután vettem meg végül, amikor készen lett a konyhánk. Alkudni ér!

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

Murin Vilmos csendélet a konyhában

Nagyon szeretek nézelődni a Minted oldalán, ott is a  Society6 oldalán is rengeteg alkotó munkáját megtaláljátok és akár eredeti festményt akár azokról készült printet vásároltok, rengeteg stílus közül válogathattok. Mindkét oldalon van kedvencek funkció hogy összegyűjthessétek egy csoportba azokat, amik tetszenek.

Szeretem a Max Wagner print shop képeit is és az Etsyn is találni klassz dolgokat nyomtatható illetve print verzióban is.

Speciális kereséseknél ezekre érdemes ránézni “Art print” kategóriában: “watercolor”, “graphicdesign”, “photography, “typography”, “paint” stb. vagy keress rá a témára, pl: “mountain” , “beach”, “ocean”..

Egyre elterjedtebb, hogy nem képet veszel, hanem letöltési jogot. így megspórolod a borsos szállítási költségeket. Kiperkálod a pénzt és már kapod is a linket, te pedig akkora méretben nyomtatod ki, amekkorában csak szeretnéd.

Egyik ilyen kedvenc oldalam a Jenny’s Print shop.

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

forrás: @jennysprintshop

Extra tipp: Érdemes rákeresni a limitáld kiadású alkotásokra!

8. Saját alkotások, fotók

Sose becsüljétek alá a saját munkákat, saját fotókat. Végül is, mi képvisel titeket, csakis titeket leginkább? Na ugye.

De:

Figyeljetek oda a szerkesztésre, a minőségre. Egy béna, ordítóan DIY alkotás nem szép. Egy rosszul kivitelezett, rosszul komponált fotó nem szép, bármilyen emléket is ébreszt. Figyeljünk azért arra, hogy az egyediség, a saját stílus reprezentálása mellett azért az esztétikum is fontos szereplő ebben a buliban.

Szerkeszd hát bártan az alkotásokat! Például gyermekeid rajzai akkor lesznek igazán klassz faldekorációk, ha profi keretet kap, 4-5 cm-es paszpartuval, mert így már sokkal művésziebben néz ki.

Ha nagy mennyiségben teszel ki családi fotót, bátran használj szerkesztő programokat és törekedj rá hogy azonos filtereket használj a szerkesztéskor. Az én kedvenc szerkesztő programom, amivel a szimpla, telefonos fotókat lehet szerkeszteni a Color Story, de ezekről a szuper applikációkról bővebben írtam már ITT.

Extra tipp: a fekete-fehér fotók mindig sokkal profibbnak néznek ki. Tehát, ha bénák a fények, túl harsányak a színek, életlen a kép, nyomtasd ki inkább fekete-fehérben és rögtön művészibbnek hat majd!

Az utóbbi időben elég sok absztrakt képet “festettem” magam. Biztosan valakinek ez kiveri a biztosítékot, de én mindog is kedveltem az absztrakt festményeket és töredelmesen bevallom, hogy azt gondoltam, ilyesmit én is tudok. Nem tudom, döntsétek el ti hogy sikerült-e:

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

Fekete absztrakt a hálónkban

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

Saját alkotás a tetőtérben

Megfontolt luxus a színek segítségével / Kicsiház

DIY arany absztrakt

Galériafal otthonodban / Dekorálj képekkel /Kicsiház

Saját alkotás egy albérletben

És végül: nem mindig fotókból vagy festményekből lesznek alkotások a falon. Engedd szabadjára a fantáziádat és ne habozz falra tenni tenekd tetsző csomagolást, préselt növényt, netán térképet vagy újságkivágást ha úgy érzed illik hozzád és illik a képgalériába!

Jó galériázást! :- )

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM