2015.09.09.

Bianka otthona: a terasz átváltozása

Szerző:

Mi sem kellemesebb annál, mint amikor egy forró nyári nap hűvösre forduló estéjén a terasz langyos köve melegíti a talpunkat.

A reggeli kávé, kerti partik, családi ebédek, baráti csevejek, és számos egyéb program és tevékenység kedvelt helyszíne a terasz.

 

Akinek van lehetősége, hogy a ház körül legyen egy kertre nyíló burkolt területe, az nem fogja bánni a rá költött pénzt és energiát. Kora tavasztól, késő őszig a legtöbb család életében a legforgalmasabb terület, a társasági élet központja, az otthonok kültéri nappalija, aminek télen is számtalan előnye van.

A teraszunk a mai formáját évek alatt érte el, folyamatosan változott, bővült, szépült, csúnyult, újra szépült, mindig átalakult.

Kezdetben az igény egy kellemes, kikapcsolódást nyújtó terület volt.

A faburkolat mindig közel állt hozzám, nem volt kérdés, hogy ezt tegyünk le. Fenyőből, ami nem volt a legjobb választás. Hiába kezeltük, pár év alatt szinte teljesen tönkrement. A fa járólapok közötti hézagokba folyamatosan gyűlt a szemét, amit képtelenség volt kiszedni. Legfőképp ősszel, lombhullatás idején. Ha faburkolatú teraszt szeretnétek, akkor csak a magas minőségűt ajánlom szakember bevonásával. Jóval drágább lesz, de mindenképp kifizetődőbb.

Ilyen volt kezdetben. Nagyon szerettük, de az időjárás a fának nem kegyelmezett.

régi

 

A teraszunknak nem volt fedett része, de kis időn belül beláttuk, hogy a mi életünkben elengedhetetlen.

Hisz ha esik az eső, vagy elviselhetetlenül tűz a nap, jól jön, ha van egy kellemes, árnyékos, hűvös zug a kertben. Ha épp esik, jó hallgatni az esőcseppek kopogását a tetőn, és a kerti partit sem kell elhalasztani.

A kerti bútorokat nem kell takargatni a nap és az eső elöl, ezek tárolására is jó célt szolgál egy fedett terület. Olyannyira, hogy télre sem kell eltenni a tárolóba.

Nálunk például egész télen kint van az asztal a székekkel. Mivel a csapadéktól, széltől védve van, így felesleges elpakolni, és télen is kellemes érzetet kelt, hisz egy bútorozott terasz meghittséget és otthonosságot kölcsönöz.

A régi tároló túl nagy helyet foglalt a kertben, így egy részét lebontottuk, és a fás terasz folytatásaként bontott téglás burkolatú teraszt építettünk. Az épület alapját és hátsó támfalát hagytuk csak meg, a falat hófehérre meszeltük, hogy a tető alatt is világos legyen. A tetőt egy az egyben újra kellett építeni. (folyamat képek sajnos nincsenek, mert évekkel ezelőtt építettük)

Így kezdődött

20110313

aztán iylen is volt, itt a fa már kezdte megadni magát.

_MG_0054_LR (2)

Mivel a fás terasz sajnos idő előtt elkezdett szétrohadni, ezért idén úgy döntöttünk, hogy az egészet felszedjük és egy stabil, szélsőségeket tűrő kőburkolatra cseréljük.

Mivel a terasz fedett részén a burkolat bontott tégla, ezért ahhoz passzolót választottunk. Ugyan azzal több okból nem volt célszerű folytatni. A bontott vagy rusztikus tégla gyönyörű, de hátránya, hogy időjárástól függően tágul, télen pedig megfagyhat, illetve tanácsos, hogy betonba legyen beágyazva. Fedett területre célszerű letenni.

A másik ok pedig az, hogy a mi esetünkben határozottan nagy területről van szó, meg kellett törni optikailag a teret. Szerettem volna elkülöníteni, hiszen eddig is különböző funkciót töltött be a fedett és a fedetlen terület. Az utolsó ok (számomra) hogy nem tudja úgy megtartani a meleget estig, mint a betonból készült burkolat, ami kellemesen melegíti a talpunkat.

Manapság szerencsére elég nagy a kínálat kültéri burkolat terén.

Nem csak a stílus és a küllem fontos, az időjárás viszontagságait is tűrnie kell, hisz a mi esetünkben ez a fedetlen rész ki van téve a napnak, esőnek, hónak, fagynak, valamint egy örökmozgó háziállat tappancsainak.

Így a Barabáskő kínálatából választottunk. Elérhetőség:  www.barabasterko.hu

A régi teraszt barátaink segítségével szedtük fel, az új megépítéséhez szakemberek segítségét kértük. Tisztában voltunk vele, hogy hiába tudjuk a folyamatot, ilyen kivitelben és ilyen gyorsan nem tudjuk megépíteni. Összesen 3 napba telt mire elkészült.

Ami szükséges volt a 34 nm alapterület építéshez:

konténer, mely a régi teraszból megmaradt szemetet elszállította

3 köbméter sóder

3 köbméter kis szemcsés sóder

Ennek megfelelő mennyiségű homok

3 zsák cement (a szegélykő beágyazásához)

Maga a teraszburkolat és a szegélyei

Egyéb eszközöket, mint betonkeverő, a szakemberek biztosították

A munkafolyamat így alakult:

Először elbontottuk a régi fa teraszléceket, tartógerendákat. A használható elemeket természetesen megtartottuk, hisz kerti magas ágyásra, kerítésre és számtalan dologra még felhasználható.

á

A szakemberek kimérték, betonba ágyazták a szegélyköveket, és beborították sóderrel a leendő terasz alapját. (Ha autó jár a felületen, mindenképp betonalap szükséges!)

Majd következett a morzsolt sóderágy, amit leterítettek és egyenletesre tömörítettek egy erre alkalmas vibrátor nevű eszközzel. Erre helyezték a köveket.

i

op

Valamennyi követ vágni kellett, hogy kijöjjön a méret, és miután az összes követ lehelyezték, a teljes felületre finomszemcsés homokot terítettek  és besöpörték a fugák közé. Ez fogja össze és tartja stabilan a köveket.

Az eredmény:

_MG_6419_LR

_MG_6418_LR

_MG_6375_LR

Mivel ez egy alapvetően nagy terület, ezért több növényszigettel tagoltuk.

Főleg örökzöldekkel, hogy télen is mutatós legyen.

_MG_6350_LR

é 195

é 217

Van egy víz akna a terasz alatt, amit nem szűntethettünk meg, mert a locsoláshoz szükséges szivattyú itt helyezkedik el, így a hozzáférés végett egy mobil tetőt csináltunk rá fából, hogy könnyen fel lehessen emelni.

_MG_6370_LR

Ha már van teraszunk, megérdemli, hogy szépen felöltöztessük:

Nappaliként, tükörrel

_MG_6376_LR

nem csak bent mutatnak jól a kiegészítők

_MG_6404_LR

_MG_6402_LR

Ebédlőként

_MG_6378_LR

a tükörből

_MG_6321_LR

_MG_6373_LR

_MG_6320_LR

_MG_6381_LR

_MG_6408_LR

az asztal feletti lámpabúra egy Jysk mécsestartó

_MG_6331_LR

_MG_6338_LR

_MG_6335_LR

Egy terasz sok-sok növénnyel az igazi

_MG_6346_LR

_MG_6343_LR

Egyik kedvenc a gömb buxus

_MG_6340_LR

valamint sokan mások

_MG_6348_LR

é 196

huw 151

huw 150

Van egy öreg diófa a kertben, ő is megérdemli hogy feldíszítsük például egy gyönyörű fa csillárral

_MG_6361_LR

_MG_6359_LR

_MG_6368_LR

a napelemes lámpa egész éjjel bevilágítja a fát

_MG_6399_LR

Még számtalan lehetőség rejlik benne, természetesen több terv érlelődik bennem, mint például lilaakáccal befuttatott pergola stb, de mint mindig, a mostani eredménnyel is elégedettek vagyunk. Számunkra most hogy beköszöntött az ősz, a terasz továbbra is az otthonunk legkihasználtabb területe, hisz tavasztól késő őszig, sőt télen is használatban van.

Itt indul a nap a reggeli kávéval

_MG_6324_LR

És itt záródik, a kerti teendők vagy egy mezítlábas kerti séta után.

_MG_6376_LR

aki mindezt őrzi

_MG_6391_LR

Vigyük ki a nappalit, ebédlőt a házból. Hisz nem kellemesebb egy szép őszi napon a kertben vagy a teraszon tölteni az időt?

 

Az amatőr fotókat én készítettem,

a profikat Orsi.

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM