2015.08.22.

Zsófi erkély felújítása – 4. rész Textilek

Szerző:

Gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy beszippantott a nyár. Ilyenkor minden kötelező dologgal elmarad az ember. Most, hogy visszatértem Svájcba a kellemes 20-22 fokban ismét működik az agyam (ami egyszerűen leállt a 40 fokos melegben). Ahogy ígértem megmutatom a terasz fejlesztésünk további lépéseit.

Enteriőrstylistként nagyon sokszor találkozom több problémával is, melyek a textilválasztás kérdését érintik.

Az egyik, amikor a tulajdonos úgy érzi, hogy csak egy kis optikai tunningra, frissítésre van szükség a lakásban. Ennek a problémának a kezelésére a textilek helyes megválasztása tökéletes megoldás lehet.

A másik ilyen gond, amikor egy viszonylag jól berendezett térben rosszul vannak kiválasztva a textilek, ami az egész tér hangulatát tönkreteszi. A harmadik helyzet pedig az szokott lenni amikor a tulaj, mondjuk egy újonnan épülő lakás berendezésekor megrémül attól, ha azt tanácsolom, hogy az alapberendezéshez nagyon semleges színeket pl fehéret és szürkét válasszon.

Ilyenkor attól tartanak sokan, hogy a tér unalmas és színtelen lesz. Pedig a semleges alapokat lehet igazán izgalmasan textilekkel megszínezni. Egy szürke kanapé például (amit hosszú távra veszünk) egyaránt dekorálható romantikus virágos, vagy modern geometrikus mintájú párnákkal. Néhány év elteltével a tér tökéletesen áthangolható a textilek cseréjével a nagy darabok változtatása nélkül.

A textilekkel pontosan ugyanúgy át tudjuk öltöztetni a teret, ahogy mi is fel tudunk többféleképpen öltözni. Ez sem más, mint az alapruhatár és az izgalmas kiegészítők viszonya. Karácsonykor az égősor és a karácsonyfa mellé odakerülhet a kanapéra két csillogó párna és máris ünnepi díszben a lakás.

A hosszú bevezető után jöjjön akkor a terasz átöltöztetése.

A sárga-fekete színpárról már leírtam korábban, hogy miért választottam. Az egyértelmű volt rögtön az elején, hogy itt a textilekkel lehet nagy hangulatváltozást elérni. Ami még egy kulcs kérdés volt az átalakításkor, hogy a ládát szerettem volna igazán kényelmes ülőkévé varázsolni. Ehhez két dolog kellett: vastagabb ülőpárna szivacs és több párna körben, a kényelem érdekében.

A huzatot fekete-fehér csíkos ikea anyagból varrtam

A huzatot fekete-fehér csíkos ikea anyagból varrtam

Szerettem volna elkerülni az olcsó ülőpárna hatást ezért egy 4 cm vastag szivacsot képzeltem el és mindenképp sárga kédert szerettem volna az élekhez. A vastagabb ülőpárna szivacs eleve igényesebb hatást kelt mint egy vékony.

Az ilyen apró részletmegoldások igazán elegánssá teszik a végső képet. Mivel a csíkos ülőrészt csíkos oldalrésszel nehéz lett volna precízen illeszteni ezért találtam ki, hogy az oldal elem feketéből legyen. Az összhatás így sokkal jobb lett szerintem. A csíkos anyag az ikeából van.

Az ülőpárna oldalrészét feketéből szabtam

Az ülőpárna oldalrészét feketéből szabtam

Senkit nem szeretnék abba az illúzióba kergetni, hogy ez egy könnyű munka. Egy ilyen ülőpárna megvarrása a haladó DIY kategóriába tartozik. Viszont garantáltam megéri a fáradtságot, mert egyedi lesz a végeredmény és jóval olcsóbban kihozható, mint egy hasonló minőségű bolti darab. Aki először üle le a varrógép mellé az valami egyszerűbb darabbal kezdjen, például egy díszpárna megvarrásával.

Sárga kéder fut fut végig az alkatrészek találkozásánál.

Sárga kéder fut fut végig az alkatrészek találkozásánál.

A párnákat innen-onnan vadásztam. A sárga-fehér chevron mintás darabok valójában textilszalvétákból készültek, amiket a leértékelésben vettem fillérekért. Két 40X40-es textilszalvéta összevarrva tökéletes díszpárnahuzatot alkot.

párnák

párnák

A másik dolog, amire nagyon régóta vágytam az a kültéri szőnyeg volt. Az idei Ikea kollekcióban van is egy remek fekete-fehér csíkos darab. Évek óta tervezem, hogy a rettenetes barna burkolatra valamilyen takarást rakok.

Leginkább fát szeretnék, de ez idén nem fért bele. Viszont a szőnyeget megvettem és már ezzel is sokkal boldogabb vagyok! Egyébként nem csak az Ikea kínálatában láttam idén ilyen műanyag szálakból szőtt szőnyegeket, hanem számos más helyen is.

A kültéri szőnyeg egy évről-évre erősödő, hatalmas trend és biztos vagyok benne, hogy sok-sok évig nem fog kimenni a divatból.

Ikea Rörholt szőnyeg

Ikea Rörholt szőnyeg

Székpárnákat azonos anyagból varrtam, ami remek összhatást eredményez.

Székpárna csíkos Ikea SOFIA anygaból sárga kéder csíkkal.

Székpárna csíkos Ikea SOFIA anygaból sárga kéder csíkkal.

Itt is egy apró finomság: a székpárna rögzítő kötözéséhez sárga textil szalagot varrtam be a sarkokba, ami a fekete székvázon nagyon jól mutat.

Csík csík hátán

Csík csík hátán

A barna csempe padló továbbra is nagy ellenség, de valamit kell hagyni a következő szezonra is. Legjobb lenne persze átburkolni, de ez nyilvánvalóan kizárt.

Egy rögzítés nélkül lerakható rácsos fa vagy műanyag burkolat is megoldás lehet, csak tartok tőle, hogy elképesztő koszfészek lesz alatta és őrült munka lesz a takarítása, de kétségtelenül sokat dobna az összképen.

Látvány a polc felől

Látvány a polc felől

Csíkos szőnyeggel barátságosabb az összkép

Csíkos szőnyeggel barátságosabb az összkép

Emlékeztetőül, két előtte-utána képpár:

Előtte-utána

Előtte-utána

Előtte-utána (2015. tavaszán és most)

Előtte-utána (2015. tavaszán és most)

Utolsó lépésként az erkély világítási problémáját orvosoltam, erről is beszámolok majd.

A folytatás viszont most rajtatok múlik! Írjátok meg ide vagy a KicsiHáz FB oldalára a bejegyzés alá kommentben, hogy érdekelne-e titeket egy részletes leírás az ülőpárna készítéséről! 

Csak egy háztartási varrógép kell hozzá és némi elszántság. Ha többen is szeretnétek, szívesen leírom, hogyan tudtok házilag ilyen ülőpárnákat és textil kédert készíteni!

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM