2015.07.14.

Zsófi erkély felújítása 2. rész – Új polc

Szerző:

Teraszunk újjászületésének második lépéseként szerttem volna a berendezéssel korrigálni egy picit a tér “aránytalanságán” nevezetesen, hogy nagyon keskeny és nagyon hosszú. Ez az alaprajz nagyon sok lehetőséget nem ad a bútorok elrendezését illetően, viszont a tapasztalat azt mutatta, hogy a nappali felőli sarok (ahol nem a láda van, mert az a konyha felőli vége a terasznak) teljesen kihasználatlan.

Szerettem volna, ha ezt a részt is stílusosan belakjuk. Egyrészt szükséges volt tárolóhelyet kialakítani a kerti szerszámoknak és kellékeknek, valamint szerettem volna virágokat és egy kis plusz vízszintes (munka)felületet.

Svájcban minden őrült drága, ezért bútorok tekintetében többnyire az Ikea jön szóba, pláne, hogy egy bérlakásban az ember nem feltétlen örök darabokra hajt. Gyors, egyszerű és mindenre találok mindig megoldást. Egy kis festéssel vagy alternnatív felhasználással pedig egyedivé is tehető. A Förhöja zsúrkocsi tökéletes választásnak tűnt, mert tud mindent amire szükségem van, a mérete miatt pedig tényleg olyan, mintha pont ide lenne kitalálva. A falon lévő Grundtal polcokat az Ikea leértékelt áruk részlegén találtam kb 2 éve. Nagyon praktikus, hogy rácsos, mert így lehet akasztani és teregetni is rá. Így néz ki a bútorozott alaprajz:

Erkély alaprajz

Erkély alaprajz

 

Vettem egy nagy levegőt és megvárásoltam a legdrágább darabot az erkélyünkre és nem bántam meg! Első lépésben kezeletlenül hagytam, mert bizonytalan vagyok még a színt illetően, de idővel le kell majd kezelni vagy páccal vagy fedő festékkel, hogy ellenálló legyen az időjárással szemben.

Ikea Förhöja on balcony

Ikea Förhöja zsúrkocsi az erkély végében

Gyorsan be is laktam a polcokat és a fiókokat. Szokásomhoz híven körbenéztem a reéltékel részlegen is és találtam két fonott táskát darabját 1 CHF-ért (1CHF=kb 290 Ft) úgyhogy le is csaptam rájuk, mert újabban már a puha műanyagot és a tejesflakonokat is szelektíven kell gyűjteni Vaud kantonban, úgyhogy már a ládánkat is kinőttük.

Eddig sima szatyrokat használtam és most nagyon örülök ennek a két szerzeménynek, mert szerintem nagyon klasszul passzolnak az erkélyre.

Ikea Förhöja on balcony

A fonott táskák szintén szelektív hulladék gyűjtésére szolgálnak

garden tools on balcony

A fiókokban tudom tárolni a kertész eszközöket

A virágok természetesen azonnal betelepültek. Ennek is köszönhető, hogy az új darab helyrebillentette az egyensúlyt a terasz berendezését illetően. Lakályosabb is lett tőle a tér. Ez a legmelegebb sarok, mert ide süt reggel a nap, úgyhogy kövirózsák és egy pálma költözött ide, amiket meg fogok próbálni átteleltetni, ami elméletileg lehetséges. A kövirózsák meglehetősen jól bírják a száraz forró helyeket. Nyáron azért kell őket öntözni, de leggyakrabban a halálukat a túlöntözés és a pangó víz okozza.

sempervivum and palm on balcony

Kövirózsák és pálma a sarokban.

A virágokkal kapcsolatban több éves tapasztalat, hogy a szegfű remekül érzi magát a balkonládáinkban. A szegfű jól bírja a forróságot és ha jól érzi magát akkor kora nyártól gyakran egészen az első igazán hideg napokig virágzik. A szegfű nekem amúgy is nagy kedvencem és most mivel pink virágokat akartam a ládákba, tökéletes választásnak bizonyult.

Dianthus on balcony

Pink és rózsaszín szegfűk a balkon ládákban

Dianthus on balcony

Egynyári pink szegfű a nappalink ablakában

Szintén az Ikeából szrmazik az új, felakasztható virágtartónk. Bittergurka névre hallgat és egymás alá sorolható több darab. Nálunk csak egy van belőle. Amit érdemes tudni róla, hogy közvetlen nem lehet bele növényt ültetni, csak kaspóként szolgál.

Ikea Bittergurka flower pot

Ikea Bittergurka virágtartó

dianthus, lavandula, pelargonium

Szegfűk, levendula és pink muskátli

Az erkélyünk másik nagy hiányossága, hogy nincs kültéri világítása. Emiatt többféle alternatív megoldást alkalmazok. Mécsesket, viharlámpákat és led égőkek is használunk. Erre is megoldást kell keresni a felújítás kapcsán, addig is marad a jól bevált (sárga) viharlámpa!

yellow storm lamp on vbalcony

Sárga viharlámpa

Szerintetek milyenre kezeljem le a polcot?

Maradjon natúr fa?

Esetleg legyen fekete vagy szürke, fehér esetleg sárga vagy fessem csak a lapot vagy a fiókokat feketére?
Második lépésben az asztalokat kellett rendbehozni. Legközelebb azt mutatom meg!

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM