2015.07.04.

Zsófi erkély felújítása 1. rész – A kezdetek

Szerző:

Aki olvassa a bejegyzéseimet (és nem csak a képeimet nézi meg) az talán tudja, hogy nekünk két otthonunk van. Férjem (aki magyar és építész) már nagyon régóta Svájcban él és dolgozik, már amikor megismerkedtünk ez akkor is így volt. Én pedig Budapestre járok haza minden hónapban, mert ott dolgozom. A budapesti lakásunk felújításáról már rengeteget olvashattatok és most kicsit megmutatom a másik lakásunkat is.

Első hallásra talán azt gondoljátok, hogy Svájcban aztán biztosan kacsalábon forgó bármiben lakunk, de a valóság az az, hogy egy kicsi (a budapestinél jóval kisebb) bérelt lakásban lakunk, ami egy teljesen átlagos társasházban van. Egy kb 55 nm-es lakásban, aminek van egy nappalija meg egy hálója és persze konyha, wc, fürdő valamint tartozik hozzá egy tároló és végül de nem utolsó sorban egy ERKÉLY.

Szóval maga az alapterület és a berendezés tekintetében tulajdonképpen furcsa mód sokkal közelebb áll egy átlagos magyar otthonhoz, mint a pesti otthonunk. Régóta tervezem, hogy megmutatom nektek a kisebb nagyobb átalakításokat, amiket ebben a lakásban eszközölök, mert ez igazán egy DIY blogra való. Itt ugyanis (főleg mivel ez egy bérelt lakás) minden nagyon kevés pénzből, leginkább sajátkezűleg készül és tényleg csak “látvány tunningban” lehet gondolkozni, mert ugyebár a csempét nem verhetem le, a konyhabútort nem cserélhetem ki, stb. Nagyon szeretjük ezt a lakást, legelső sorban a fekvése és tájolása miatt.

Magának a városnak (Lausanne) gyönyörű a fekvése, a Genfi-tó partján van, de a városközpont nem a tóparton van, hanem a dombtetőn. A mi otthonunk pedig félúton van a város és a tó között és én ezt imádom benne, mert mindkét hely 10 perc sétával elérhető. A lakás balkonjáról gyönyörű kilátás nyílik a tóra. Lenyűgöző ahogy mindig változik a látvány.

Lac Leman from Lausanne

Szemben az Alpok és az már ott Franciaország

Lac Leman from Lausanne

Gyakran vannak a tó fölött ilyen furcsa légköri viszonyok

 

Lac leman from Lausanne

Kilátás szép időben

Maga az erkély kb 1 m széles és 5 méter hosszú, tehát csupán 5 nm. Viszont ezt az 5 nm-et mi maximálisan kihasználjuk. Tényleg egy második nappaliként funkcionál. Tavasztől őszig, ha otthon vagyunk szinte folyamatosan az erkélyen ülünk, de télen is kihasználjuk. Igazi multifunkcionális tér: étkező, dolgozó, mini kert, tároló, esetenként műhely (például ENNEK az esküvőnek az összes általam gyártott, lefestett eleme itt készült). Ha vendégek jönnek a végén mindenki az erkélyen álldogál, ücsörög és én itt élem ki a kertészkedési vágyaimat.

Miután délre néz, fedett és szélvédett, ezért nagyon meleg, még télen is. Ez a növények kiválasztásánál elég fontos és nehezítő szempont, viszont napimádó férjem, már áprilisra csokoládébarna, mert az első tavaszi napsugarak már annyira átmelegítik az erkélyt, hogy gyakran fürdőruhában lehet már kora tavasszal napozni.

Másik nagy varázsa, ami apróságnak tűnik, hogy az erkélynek két kijárata van. Az egyik a konyhából a másik pedig a nappaliból, ami garantálja azt, hogy mindkét térrel szerves egységet alkot, kiegészíti őket, tökéletesen funkcionál étkezőként és nappaliként is.

Az első perctől kezdve, hogy közöm van ehhez a lakáshoz az erkély a kedvenc helyem benne. Mikor megjelentem M életében, ugyan ő már bőszen használta azt, de azért nagyon “fiúsan”. Volt ugyan szék és asztal, de nem voltak virágok és a sarokban a tárolási funkció egy kupleráj formájában valósult meg. Én évről-évre nekiálltam felvirágozni a teraszt párnákkal feldobni, mindig szép volt és szerettük, de valahogy sosem volt az igazi.

 

viragok az erkélyen

viragomviragom.blog.hu

 

Az első lépés volt anno az erkély végében gyűlő szelektív hulladékok esztétikus tárolására találni valami megoldást. Erről ITT elolvashatsz egy részletes posztot.

Selectively collected garblings in Ikea HOL

Szelektív hulladékgyűjtő Ikea HOL ládában

 

Most megszületett a véső elhatározás, hogy szeretnék egy csinos erkélyt. Teleltetni nincs helyem, így a ládákba csak egynyári virágok és fűszernövények tudnak kerülni. Emiatt tél végére többnyire elég lehangolóan fest a kép:

 

balcony before

Az erkély 2015 tavaszán, a tér végében a láda, ami szelektív hulladékgyűjtőként és padként is funkcionál

Balcony before

Az erkélyünk 2015 tavaszán

 

A KONCEPCIÓ

Arra gondoltam, hogy nem lehet tovább lyukas a suszter cipője és ezúttal kerálok egy koncepciót, amihez következetesen ragaszkodva fogom átalakítani az erkélyt. Természetesen a lausanne-i lakásunknak is van egy albuma a Pinteresten, mert most is itt kezdtem az inspirálódást. Szoktam mondani, hogyha nincs lehetőség vagy pénz a gyökeres átalakításra, akkor az adottságokból kell valahogyan erényt kovácsolni.

Nálunk a legfontosabb adottság, hogy a ház fala sárga. Így ez egy mindenképpen nagyon karakteresen megjelenő szín. Eddig a sárga nem tartozott a kedvenceim közé, de most elhatároztam, hogy megbarátkozom vele, mert fehérrel kifejezetten friss, feketével nagyon karakteres, szürkével meg egyszerűen csak gyönyörű. Annyira jól sikerült ez a barátkozás, hogy mostanra egyik kedvencem lett. És abban maradtam magammal, hogy a sárgát, feketével és fehérrel fogom kiegészíteni. Belekeverek egy csipetnyi szürkét és némi pinket virágok formájában. Ez a kép kezdett kibontakozni előttem:

Yellow-black balcony moodboard

Stílus terv az erkélyhez

Hamarosan jön a folytatás!

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM