2014.12.04.

Ékszerdoboz Bianka módra

Szerző:

Tini korom fésülködőasztal történetének végéhez értünk. Előszobai rakodóasztalként funkcionál jelenleg, az átalakulásról ITT olvashattok, egyes darabjaiból pedig lámpák készültek ITT, és most bemutatom a megmaradt két kis fiók felhasználását.

A gardrób elengedhetetlen kelléke, női csecsebecsék raktára az ékszerdoboz.

Nem is volt kérdés, amikor arra került a sor, hogy mi is készüljön a maradék két fiókból, ami a fésülködő asztal felső fiók elemeiként funkcionált eredetileg.

Ennek a szépítkező asztalnak a két felső fiókjáról van szó.

tükrös asztal

A legegyszerűbb módon álmodtam meg. Szükség volt egy masszív keretre, mutatós fogantyúkra, és 4 kecses lábra.

A keretet – magát a dobozt, amibe a fiókok kerülnek – ragasztásos megoldással szerettem volna elkészíteni, hogy a szögelések ne látszódjanak. (Szögeléssel a legegyszerűbb, lehet kis fejű vagy anélküli szögeket kapni, ami alig látszódik a fában, de mindenképp sima felületet szerettem volna) Végül egy jobb technikával készült,  mégpedig belső tiplikkel lettek a lapok összefogva, és ragasztva, hogy még stabilabb legyen.

Mivel ehhez komolyabb szakértelem, és megfelelő eszközök szükségesek, amikkel én nem rendelkezem, ezért egy barátunk segítségét kértem a doboz elkészítéséhez.

Ezúton is köszönet Maczkó Tamásnak, aki szívességből nagyon profin összerakta és fotókat is készített a folyamatról az érthetőség kedvéért.

A doboz rétegelt lemezből készült, amit már többször használtam én is, például legutóbb a polcdekorálásnál, ITT.

 Méretre vágva a doboz részei, az alsó kifúrva ahol a lábak lesznek

20140927_093008

Ragasztás

20140927_093639

és összeillesztés

20140927_094016

20140927_094258

Spéci szorítóban.

20140927_094539

Még mindig szorítóban, csak a másik oldala. Fölötte a két fiókkal, a doboz előtt pedig a leendő lábak.

20140927_094932

Újabb lyukak lettek fúrva, a tipliknek,

20140928_174149

20140928_174329

amiknek a kilógó részei le lettek fűrészelve, és csiszolva. Így lett szép sima a doboz felülete.

20140928_174351

Lábak és fiókok ideiglenesen a helyükön.

20140928_180957

Ezután már én folytattam. Lecsiszoltam a fiókokat és a dobozt, majd a szokásos Trinát Univerzális alapozóval lealapoztam.

fotó

Megvártam a száradási időt, és itt is a matt fekete spray festéket választottam, ezzel lefújtam két rétegben. Motip Very Well Matt Fekete spray festékkel – amit a fent már említett lámpáknál is használtam. Sajnos általában egy teljes doboz elfogy ekkora felületre is, de számos előnye van, mert nagyon gyorsan szárad, nem fröcsköl, nem fogja össze a kezünket. Feltettem a fiókgombokat és  már így is nagyon dekoratív volt.

fotó 4

Arannyal kombináltam a fekete alap színt, mert szerettem volna egyedivé és elegánssá tenni a kis dobozt. Egy kis mintát gondoltam az ékszerdobozra, ami jobban kiemeli a szépségét.

A mintát kimértem és ceruzával berajzoltam a megfestett felületre, majd körberagasztottam festő tapasszal.

fotó 2

Mintát még nem festettem festék spray-vel ezelőtt, ha tudom, hogy ez nem igazán járható út, bele se kezdek. Ugyanis az arany festék, hiába a leragasztás, lefújás után a tapasz alá folyt. Ahol megfolyt, a száradás után a fekete festék spray-vel újra lefújtam, ekkor az arany csíkot kellett leragasztani. Végül sikerült megoldanom, de nem volt hálás feladat és sok időbe telt újra megvárni a száradásokat, hogy le tudjam festeni a hibákat.

Így nem csináljuk!

fotó 3

Kata mondta később, hogy ilyen stencilezéshez hasonló technikáknál nem szabad spray festékkel közvetlenül a felületre fújni! A végeredmény akkor lesz szép, ha szivaccsal visszük fel a festéket, de egyszerre csak nagyon-nagyon keveset.  Az eredmény ugyanúgy szép lesz, és nem folyik alá a festék.

Az ékszerdoboz lábain sokat gondolkoztam, sokáig kecses falábakat kerestem, de nem találtam megfelelőt, már-már feladtam, amikor eszembe jutott, hogy a komód átalakításkor (erről többet ITT olvashattok) sokféle fogantyú közül választottam ki a véglegeset a HAFELE-nél, ahol hosszúkás gombok is vannak.

Feltettem őket és íme az eredmény:

_MG_1875_LR

_MG_1874_LR

Az elgondolás és a design az én szüleményem de ez egy olyan munka volt, amit egyedül semmiképp nem tudtam volna ilyen szépen megcsinálni.

_MG_1879_LR

_MG_1877_LR

A lábak is gombfogantyúk.

_MG_1873_LR

_MG_1872_LR

_MG_1880_LR

Továbbra is érvényes, és lassan már mottómként szolgál, hogy az elfeledett régi darabokat is lehet teljesen más célra, újraélesztve hasznosítani. Több funkciót is betölthetnek a kidobásra szánt alkatrészei akár egy divatjamúlt szépítkező asztalnak is.

Előszobai asztalként, tükörrel (ITT)

_MG_0007_LR

Lámpákként (ITT)

DIY_lampa_1

És ékszerdobozként:

_MG_1870_LR

 

Az otthonomról és festményeimről többet ITT találtok.

 

Végleges csodaszép fotókat Balogh Orsi készítette.

 

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM