2014.11.13.

Polckultúra avagy Ikea Hack Biankától

Szerző:

A nappalik meghatározó eleme a könyvespolc. Kedvenc köteteink, gyűjteményeink, apró tárgyaink, csecsebecséink otthona. Könyvek egymás mellett, esetleg fektetve, ez volt a megszokott kép. Ma az internet és az e-book világában nem csak és kizárólag a könyvek díszítik az elegáns polcokat hanem több kiegészítővel is vegyül.

Ennek ellenére nem vész el a könyvek szerepe továbbra sem. Kata nappalijának légies polcrendszere és az elrendezés is nagyon megtetszett így sok inspirációra leltem nála ITT.

Volt egy adott Ikea Markör könyvespolcom, ami ma a Hemnes típusúnak felel meg az Ikeában.

 hemnes-konyvespolc-barna__0276678_PE415368_S4

Nem vagyok híve a jó állapotban lévő bútorok kidobálásának, mint ahogy látszik is, inkább átalakítom, kicsit megújítom. Mivel ez egy sötét tónusú, zárt könyvespolc, az elhelyezett tárgyak nem kaptak megfelelő szerepet rajta. A belső részét gondoltam megbolondítani valamilyen színnel. Viszont magát a belső háttámlát nem akartam befesteni, ezért úgy döntöttem, cserélhető lapokat helyezek minden polcra háttérként. Asztalossal méretre vágattam MDF lapokat,

polchoz

és egyszerűen lekentem, a most egyik kedvenc kék színemmel, melyet sajnos csak színkártyán találtam, név nélkül, ezért kikevertettem. Trinát Selyemfényű Flexibilis Vastagzománc D típusú festékként lehet vásárolni. A kikeverést szinte már minden festék üzletben megteszik nekünk. Egy teljes napot hagytam száradni a lapokat, majd behelyeztem a polcokra háttámlaként. Ha jövőre megunom, csak átfestem más színűre, vagy minden polcot más tónusúra. A könyvespolc így máris sokkal világosabb, légiesebb, modernebb és ez a szín kiemeli az elhelyezett csecsebecséket is.

_MG_1919_LR

Az évek során gyűjtögetett üvegeket, vázákat és egyéb apróságokat is egységesítettem és lefestettem aranyra, fehérre, feketére, és a fenti kékre az összhang érdekében. Az üvegeket lefújtam spray festékkel.

Motip Very Well Matt – Feketével és  Prisma Color Metál-Effect Spray – Arany színűvel.

8

A könyveket egymásra fektetve helyeztem el, hogy ne legyen túl zsúfolt a hely, majd a saját rajzaimmal, festményeimmel egészítettem ki a polcokat.

_MG_1920_LR

_MG_1921_LR

_MG_1913_LR

A környezetet is kicsit igazítottam a polchoz. Mellette a falon függő nagy festményt kifejezetten ebbe az enterieur-be festettem, hogy a színek harmonizáljanak a szobában. A festményeimről és a szerepükről kicsit bővebben a következőkben majd még olvashattok.

_MG_1922_LR 

A széket egy megsemmisítés elől menekítettem meg és felújíttattam. A kárpitot a Basic Collection-nél vásároltam, a nyári szuperleárazások alkalmával, melyről Kata is posztolt nyáron a Facebookon.

_MG_1882_LR

A hálószobában is éltem a kék szín átalakító erejével. Becsempésztem egy kis kéket a bordó, fekete, fehér triumvirátus mellé.  A hálószobai komód feletti helyet kicsit laposnak találtam, mindenképp egy tükörrel gondoltam feldobni amihez az Ikea UNG DRILL tükrét választottam.

Mivel a szénfekete és a szürke éppen favorít nálam, ezért ezzel kombináltam. A komód feketéjéhez nagyon illik, és a kéket is kiemeli a sötét árnyalat. Falat semmiképp nem akartam festeni, így ismét a fenti polcos MDF lapos megoldást választottam. Vágattam egy megfelelő méretű MDF lapot a komód fölé. Kikevertem fekete és szürke zománcfestékből a végleges színt, és lefestettem a lapot vele.

A tükröt pedig ugyanazzal a kék színű zománcfestékkel festettem le két rétegben, mint amit a könyvespolcnál használtam. Ráfogattam a tükröt a már megfestett és megszáradt lapra, az eredmény pedig magáért beszél.

tükör

Nem feltétlenül kell teljes bútort átalakítani vagy falat festeni a radikális változás elérése érdekében. Bátran variálhatjuk a színeket, és ha nem sikerül, nem idegeskedünk azért mert egy csomó pénz kifizettünk szobafestésre, vagy bútorfestésre. Hisz ha nem tetszik vagy  megunjuk, átfesthetjük, vagy ha költözünk, vihetjük magunkkal.

_MG_1912_LR

_MG_1916_LR

A gyönyörű fotókért köszönet Balogh Orsinak.

Otthonomról még több képet ITT találhattok.

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM