2014.09.04.

Előszoba: Lepukkantból elegáns

Szerző:

Az előszoba olyan, mint a szem, ha valakire rápillantunk, egyből a szemét nézzük és ha az csillog, vagy viccesen mosolyog máris kíváncsivá tesz minket a gazdája. Míg a szem a lélek, az előszoba a ház tükre. A felújításnál csak ez lebegett a szemem előtt.

Meghökkentővé tenni a kis előteret, hogyha valaki belép, egyből felvillanyozza, kíváncsivá tegye a ház többi része is.
Az átalakítások során igyekszem kívülállóként vizsgálni az átalakítandó területet, , mintha nem is a saját házamban lennék. Ha úgy lépek be a házba, mint egy idegen, akkor látom meg azt, amit a hétköznapokban észre sem vennék. Felfedezem a sarkokat, egy-egy bútor hasznosságát, vagy éppen azt, hogy min és hogyan kell változtatnom, kiemelnem, eltüntetnem.

A lakótérbe belépve az első benyomást az előszoba látványa adja. Ha itt nem fogad minket szívderítő látnivaló, akkor miért is számítsunk arra, hogy beljebb kellemesebb lehet.

Igyekeztem ennél a feladatnál is minél hívogatóbbat, otthonosabbat, mégis kicsit egyedit, igazán a sajátunkénak tudhatót kialakítani.

Mivel a fehér szín domináns az életemben, ezt a belső tereinkben is hangsúlyozom, ezért az előszobánál sem volt kérdés, hogy az alap a hófehér lesz, de mindenképp már a tervezésnél fontos volt, hogy valami más színnel megbolondítsam, életet vigyek a térbe.

A feketétől kicsit tartottam, de bevállaltam, mert hittem benne hogy a végeredmény jó lesz. Most sem csalódtam a feketében. Ez a szín kiemel, vagány, jól passzol szinte mindenhez.

A szürke minden árnyalatát nagyon kedvelem, jó átmenetet képez a fehér és a fekete között. De kellett még egy teljesen elütő szín, ami kiemeli az alapszíneket.

Mivel több festményem van, amiben a citrom, okkersárga dominál, ezért ezzel a színnel kombináltam.

Az előszoba és az egész lépcsőház ki lett festve két évvel ezelőtt (korlát is), így meghagytam a semleges fehéret, és csak a lépcső alatti fal részt festettem le világosszürkére.

A festéket Héra alapszínből kikevertettem egy a festékboltban kiválasztott színskálából, erre a világosszürke színre.

A domináns fekete konzol asztal és tükör egy szépítkező asztal átalakításából született.

Fésülködő asztal előtte

Fésülködő asztal előtte

A szépítkező asztal eredetileg szintén a tini korom szerves része volt, akár a komód, amiről már olvashattatok az előző bejegyzésemben. (ITT) Amikor elköltöztem a szülői házból, már akkor tudtam, hogy ezt a tükrös asztalt még felhasználom valamire.

Sokat vadásztam konzol asztal után az interneten, de az áruk elriasztott. Eszembe jutott a tükrös asztal, ami pont alkalmas lehet konzol, kisasztal gyanánt az előtérbe.

Elhoztam, majd óvatosan darabokra szedtem, a felső fiókokat és a tükröt leszedtem az asztalról, és mivel most csak az asztal és tükör részre volt szükségem, ezért azokat újítottam fel, alakítottam át.

asztalka előte

A maradék fiók és tükörtartó elem, következő munkám része lesz, de ez még maradjon meglepetés Számotokra :-)

Ezekből is lesz valami!

Ezekből is lesz valami!

fiók tükör

Az asztalt és tükröt lecsiszoltam, majd alapozófestékkel (Trinát alapozófesték) lekentem.

Hagytam száradni, és utána selyemfényű fekete Trinát festékkel lefestettem kétszer.

A tükör keretéből a tükröt kiszedtem, hogy könnyebben le tudjam kenni.

Nagyon nehezen száradt, mert a festés egy kifejezetten meleg nyári napon történt. A festékes dobozokra épp ezért rá is van írva (általában), hogy körülbelül 10 és 30 fok közötti  hőmérsékleten használjuk őket. A hibámból tanuljatok! Bár szerencsére az eredményen ez nem látszik.

Az arany fogantyút, akár a komódomnál (előző munkám) a HAFELE-től rendeltem.

Míg száradt az asztalka és a tükör, addig a lépcsőn dolgoztam.

Mint látható a régebbi fotón, a lépcsőre nincs más kifejezés, mint az, hogy borzalmasan ronda.

előszoba előtte

Ronda lépcsők

Ronda lépcsők

Ennek ellenére én nagyon szeretem, mert megbízható kétkezi munkával épült 40 évvel ezelőtt, amikor még nagyon komolyan vették a mesteremberek a kőlépcső építést.

A jövőben a terveim közt szerepel egy komolyabb lépcső felújítás, faborítással, de egyelőre szőnyeges megoldásban gondolkoztam.

Vadásztam a szőnyegezett lépcsős inspirációkat az interneten, valamiért mindig a fehér lépcsők fogtak meg a legjobban. Számomra valahogy tisztaságot árasztanak, és nagyon jól mutat rajtuk rengeteg féle színű, anyagú szőnyeg.

A lépcső oldalát és felületét szintén Trinát márkájú, magas fényű fehér festékkel kentem le.

Annyira sűrű ez a fajta festék, hogy elég volt egyszer lekennem. Amikor a lefestett terület megszáradt, kicsit kiegészítettem ott ahol látszólag vékonyabban vittem fel a festéket. Szándékosan választottam magas fényűt, ez tényleg ridegnek hathat másoknak, de figyelembe kellett vennem, hogy ez egy előtér, ami könnyebben koszolódik, és így a felületet nagyon könnyű felmosni, takarítani.

A szőnyegnél is ez volt az alap szempont, hogy valamennyire ellenálló legyen a kosznak.

Ez nagyon nehéz feladat volt. Nem találtam sem méretben, sem színben, sem anyagban a megfelelőt. Sok áruházat, honlapot végigjártam. Már majdnem feladtam, amikor utolsó boltkörutamból hazafelé beugrottam a JYSK-be. Eszembe jutott, hogy itt mindig vannak rongyszőnyegek, hátha találok nekem megfelelőt. És ekkor megakadt a szemem ezen a barnás darabon. Ami sajnos csak látszólag egy hosszú szőnyeg. Igazából ez több darab 80 cm x 60 cm-es szőnyegekből lett egybevarrva általam.

Ezért szeretem én a Jysket! :-) igazi kincsekre lehet bukkanni és nem utolsó sorban mindig vannak árleszállítások. Ez a kis barna darab is le volt épp értékelve, így megvettem a kellő mennyiséget és otthon szépen összevarrtam a hosszabb (80 cm oldalaikat, hogy egy hosszú lépcsőszőnyeget kapjak. A rögzítéshez kétoldalú ragasztót használtam, ilyet.

előtte

Magam sem gondoltam volna, de nagyon erősen rögzíti a szőnyeget a talajhoz ez a ragasztó.

A szélein hagytam helyet, és csak beljebb ragasztottam a szőnyeg alatt, hogy a kosz ne üljön meg a szőnyeg tövében, és alatta a szélén tudjam takarítani.

előtte k

A következő, amire mindenképp szükség van egy előszobában, a fogas.

Az állófogas egy szintén öreg darab. A nagy munkában az eredetit elfelejtettem lefotózni, de a mását láthatjátok.

fogas mása

 

Retró küllemében kiszolgálta már magát a szocialista rendszerben, és most felfrissítve a mi korunkban, a mi házunkban teszi a dolgát.

Jó állapotban volt, így csak kicsit lecsiszoltam, alapoztam és lefestettem Trinát selyemfényű festékkel,  a színe neve: Sárga 400.

Imádom! :-) Volt vendég nálunk, aki megkérdezte, hogy hol lehet ilyet kapni.

Erre a festékre teljesen véletlenül egy háztartási boltban akadtam, ahova nem festékvásárlás céljából mentem be, de biztos, hogy festékboltokban is kapni ezt a színt. Érdemes mindenhol nyitott szemmel járni.

_MG_0009_LR

Mivel téli időszakban egy álló fogas kevésnek bizonyul, ezért a falra is szereltem egy Ikea LEKSVIK típusú akasztót.

További cipőtároló helyeim a lépcső alatt vannak, és hogy a cipő rengeteget eltakarjam, szintén az Ikeából választottam AINA típusú méterárut. A lépcső alá felszereltem egy függönyrudat, erre feltettem a függönyt. Így mindig kényelmesen elhúzható és elérhető ami mögötte van, illetve legfőképp elbújtatható.

Elé az egyik kedvenc bútorom került, ez a felújított barokk szék. Eredetileg nem ide szántam, de funkciójában és stílusában is itt van a legjobb helyen.

Az OLX-en találtam rá, igen viseltes formában.

barokk szék

 

A kárpitozás fortélyait épp hogy csak most tanulgatom Kata blog posztjai alapján, így ezt még egy kárpitos asztalossal varázsoltattam újjá.

A kárpitot a Novo Home-ban vásároltam. Nagyon sok kárpit közül lehet választani, igen jó minőségben.

A fa részeket a kárpitos lecsiszolta és újrakente. (színkód: RAL 9010)

_MG_9951_LR

_MG_9952_LR

A szőnyeg szintén az Ikeából való, VIRRING a neve.

A további dekorációk a saját képeim.

Az asztalka körül a rajzaimat Ikea RIBBA típusú keretekbe tettem.

A lépcső menti falat és a lépcsőfordulót fekete fehér és sárgás színű rajzaimmal és festményeimmel dekoráltam.

Összegzésként elmondhatom, hogyha radikális változást szeretnénk elérni a lakásban, azt sok munkával és fantáziánk szabadon szárnyalásával tudjuk véghezvinni. Régi, nem használt bútorainkat új ruhába öltöztetve gyönyörű változásokat érhetünk el. A célom elértem, mert a hétköznapi, lepukkant, erőtlen előtérből, újszerű, elegáns, élhető és egyedi életteret alkottam. Mindezt saját kezemmel, bútor vásárlás nélkül, így most számomra ez a szoba maga a paradicsom. Nektek hogy tetszik?

_MG_0007_LR

 

_MG_9944_LR

_MG_9941_LR

_MG_9939_LR

_MG_9937_LR

_MG_0009_LR

_MG_9938_LR

_MG_9945_LR

Enteriőrfotók: Balogh Orsi

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM