2014.01.12.

Zsófi lakásának felújítása 3. rész: gondolatok víziókról, tervezésről

Szerző:
 Zsófi felújítástörténetének harmadik részében a tervezéssel kapcsolatban ad okos és megfontolandó ötleteket.  Érdemes az elolvasására időt szánni!

“Ahogy a címben is írtam a lakás átalakítás megtervezését egyszerűen nem lehet túl korán kezdeni.
Annyira sok részlet van és olyan bonyolult rendszerré állnak össze, hogy bármennyi időt el lehet tölteni a tervezéssel.

Hogy mégis hogyan fogjon hozzá az ember arról próbálok most itt egy pár gondolatot összeszedni kicsit általánosabban, de mégis az alapján, ahogy mi elkezdtük.

1. Az igények nagyon pontos feltérképezése. 

Végig kell gondolni, hogy az adott élethelyzetben mire van szükségünk, mi az ami prioritás, mi az amiben tudunk, ha kell, kompromisszumot kötni. Ez indul a nagy vonalaktól és halad a részletek felé. Tehát onnan hogy hányan vagyunk a családban addig, hogy mennyi könyvünk, cipőnk, akasztós ruhánk van, hol szeretünk vasárnaponként üldögélni és hogy mitől lesz jó vagy rossz hangulatunk. Szeretünk vagy nem bizonyos tárgyakat. Sokat főzünk-e vagy keveset. Ez elmélyülést, önismeretet, sok beszélgetést és őszinteséget kíván. Nagyon fárasztó folyamat és sokszor konfliktusokat is szül a családtagok között.
Nincsenek eleve jó megoldások.

Bútorozott

Alaprajz bútorozva – csak a nagyobb darabokat terveztük még be, amiknek biztos, hogy fix helyük kell legyen. Az apróságok, a “mobil darabok” ezen a rajzon még nem látszanak

Valakinek az a jó, ha két mosdó van, valakinek meg az, ha csak egy és oda tudja ültetni a gyereket a pultra hogy megszárítsa a haját (hogy a korábbi olvasói észrevételeitekre utaljak). Vannak párok, akik egyszerre kelnek, fekszenek és két mosdó kell, máshol erre nincs szükség (ahogy ezt ti is leírtátok). Teljesen mindegy, hogy mi tűnik általánosan jó megoldásnak. Mindig csak magatokra (nyilván a családra, ha arról van szó) és a saját igényeitekre figyeljetek tervezéskor! Az otthonod van érted és nem te az otthonodért. Tehát annak kell hozzád alakulnia, formálódnia.

2. Stílus és térszervezés.

A stílus nem egy önmagáért való dolog, amit ráhúzunk egy kész alaprajzra. A lakásod stílusa nem csupán annak színeit és formáit jelenti. Már maga az elrendezés is a stílus része.
Erre legnyilvánvalóbb példa az amerikai konyha kontra külön konyha kérdése. Egy egybenyitott térnek eleve van egy hangulata, míg egy külön konyha egészen más teret alkot.
Az, hogy melyiket választod, nyilván a fent leírtak (az igényeid, életstílusod, lehetőségeid) határozzák meg, amivel már le is fektetted a lakásod stílusának (és a veled harmóniában lévő otthonodnak) alapjait.
Tehát a stílus a térszervezéssel és bútorozás kiosztásával kezdődik. A bútorozás visszahat a térszervezésre. Ha 12 méternyi könyved van és akarsz nekik egy könyvespolcot akkor kell nekik 12 méternyi falfelület. És így tovább… ide-oda játék. De tervezni mindig olcsóbb és hosszú távon kifizetődőbb, mint felhúzni egy falat, amiről “majd meglátjuk, hogy jó lesz-e”.

lakásfelújítás
A régi konyha
lakásfelújítás

 

A nappali fala a bontás előtt
lakásfelújítás
Az egybe nyitott nappali és konyha tere

3.

Stílusjegyek és hangulatvilág

A leírt folyamatok persze párhuzamosan működnek, de harmadik pontként beszélhetünk egy kicsit arról, amit a köznyelvben stílusnak szoktunk nevezni, de talán inkább a stílusjegyek szóval lehet pontosan jellemezni…. A stílusjegyek kiválasztásánál (retro, modern, rusztikus stb.elemek) mindig az adott térből és tágabb környezetből érdemes kiindulni. Mikori a ház? Vannak-e meghatározó stílusjegyei? Milyen a hangulat, bennünk milyen hangulatokat ébreszt. A mi esetünkben egy 40-es évekbeli épületről van szó, tehát sokszor, ugyan finoman, de ide nyúlunk vissza. Azokat az eredeti elemeket, amik szépek és amiket nagyon szeretünk, igyekszünk megtartani. Én úgy vélem, hogy a harmonikus tereknek ez az alapja.
Egy 36 négyzetméteres modern teret feltehetően nem érdemes stukkókkal turbózni, mert attól még nem lesz belőle barokkos nagypolgári lakás. Nem kell egy lakótelepi lakásból, de egy polgáriból sem, megpróbálni toszkán parasztházat varázsolni. Mert nem fog menni. Persze mindig mindenre létezik kivétel, de a nagy számok törvénye működik. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy ilyen átalakulás  milyen pénzeket tud felemészteni. Fontos érteni, hogy nem az eklektika, vagy a kontrasztok ellen beszélek, hanem terek “megerőszakolásáról” (sajnos erre nem tudok jobb szót) a kettő nagyon más.

néhány apróság a teljesség igénye nélkül, amiket nagyon szerettem a régi lakásban és az újban is szeretnénk viszont látni

4. Víziók

Ez egy nagyon nehezen megfogható pont. Nekem vannak vízióim a lakásom stílusáról az első perctől fogva, bár nem állítom, hogy ezek nem alakultak, csiszolódtak szeptember óta, mikor hozzákezdtük komolyabban ehhez az egészhez. “Könnyű nekem, ez a szakmám!” Nem tudom mi lenne, ha nem így lenne, de abban biztos vagyok, hogy a fent említetteken túl kell hogy legyen valamiféle stíluskoncepció a fejünkben amikor neki állunk szétverni a lakásunkat, még akkor is, ha jó előre lehet tudni, hogy még két évig nem lesz pénz a függönyre.
Viszont akkor sem árt tudni, hogy milyen is legyen, hogy amiket viszont most megveszünk az összhangban legyen a későbbiekkel. Semmi nincs kőbe vésve, de így jobb esélyekkel indul az ember a vágyott végeredmény felé. A stílusjegyek kiválasztása, a víziók, nem vagy-vagy viszonyban állnak a fent említettekkel, hanem szoros kapcsolatban.
Nincs erre jó recept. Talán a legegyszerűbb módszer “laikusoknak” (amit egyébként profik is alkalmaznak) hogy sok képet kell nézni és elmenteni az olyanokat, amik tetszenek és passzolnak az igényeinkhez, élethelyzetünkhöz lakásunkhoz. Passzolnak!!!! Mert persze nagyon szép egy tengerre néző ablak, de hát Budapest belvárosában…. Csinálj ezeknek a képeknek inkább egy másik mappát!

 

smaragdzöld, szürke és sok fehér lesznek a lakás meghatározó színei.

 

A színekről egy következő alkalommal részletesen írok nektek!

Az előző részek tartalmából:

Zsófi mint társblogger
A kezdeti állapotok
– Tervek

Hozzászólások:

Új vagy? Kezdd ITT
Keresés

Social média

Archív

Google fordító

Keresés

© Kicsiház. All Rights Reserved
Translate »
Facebook
Pinterest
Pinterest
RSS
INSTAGRAM